Agios Nicolaos en het Voulismeni meer.

Deutsch
English

Geschreven door: Mr. Routaki
November ’08

De stad Agios Nicolaos is de hoofdstad van de prefectuur Lassithi en heeft zo’n 8.500 inwoners. Het toeristisch hart van de stad is het voormalige meertje van Voulismeni, dat nu als binnenmeertje omgeven is met vele terrasjes. Het is er 64 meter diep en het wordt ook wel ‘het meer zonder bodem’ genoemd. Het is ontstaan uit een krater en tegenwoordig staat het in verbinding met de zee en heeft daardoor half zoet en half zout water.

In de late oudheid werd deze kuststrook al gebruikt als haven voor de dichtbij gelegen Dorische stad Lato.

Agios Nicolaos met op de achtergrond de baai van Mirabello.

De Geschiedenis van Agios Nicolaos.

Tijdens de vierde kruistocht, ook wel de handelskruistocht genoemd, die plaats vond tussen 1202 en 1204 na Christus stichtte de beruchte zeerover Pescatore het ‘Castello die Mirabello’ op een heuvel ten oosten van het huidige stadscentrum. Hij deed dit in naam van Genua, die tijdens deze kruistocht in gevecht waren met de Venetianen. Ze moesten uiteindelijk toch het onderspit delven en Venetië heeft nog vier en een halve eeuw over het eiland geheerst. Tijdens die periode heette het eiland geen Kreta maar Candia.

In 1645 werd het kasteel na verraad, door de Turken ingenomen, maar de Venetianen vochten terug en nog in hetzelfde jaar werd het kasteel terugveroverd. Om te voorkomen dat de Turken het opnieuw in handen zouden krijgen, namen de Venetianen straffe maatregelen en braken het kasteel gewoonweg af. De naam van het kasteel is nog wel gebruikt gebleven. Deze wordt gebruikt in de aanduiding van de baai, waarin de stad zich bevindt.

vanuit de marina van Agios Nicolaos kan men een prima zeiltrip maken
Agios Nicolaos heeft vele kleine straatjes die uitkomen bij het water.
schitterende vergezichten over de stad Agios Nicoloas, zeker tijdens de avonduren
mooie kunstwerken langs de boulevard van Agios Nicolaos

In de vorige eeuw vestigden mensen uit de streek van Sfakia, uit het zuiden van Kreta, zich rond het Voulismeni meer. Het dorp dat ontstond vernoemden zij naar de nabij gelegen Sint- Nicolaas kerk en zo ontstond de naam Agios Nicolaos. De heilige Nicolaos is tevens de beschermheilige van de zeevarenden.

Agios Nicolaos is tot een bruisend toeristen hart van het eiland Kreta verworden.

Agios Nicolaos als levendige toeristen stad.

Tot ver in de 20e eeuw bleef Agios Nicolaos een dorp van enkele duizenden inwoners. Onder invloed van het toerisme groeide het na 1960 snel uit tot een levendige stad, waar het in het hoofdseizoen niet voor te stellen is, dat het inwonersaantal nog steeds rond de 10.000 ligt.

Wat u ook kan interesseren:

de kleine straatjes van de stad Rethymon

Bezoek ook de stad Rethymnon en rijdt vervolgens route 32 naar het zuiden.

 

locals in front of a kafeneion in Archanes

Geniet van een Griekse koffie in een Kafeneon in Archanes tijdens route 59.0