Het meer van Kournas, het enige natuurlijke zoetwater meer van Kreta.

English

Geschreven door: Irini Lefkoritissa
maart ’17

Het meer van Kournas is het enige, natuurlijke zoet water meer van Kreta. Het ligt ongeveer 20 meter boven zeeniveau en heeft min of meer een ovale vorm. De afmetingen zijn ongeveer 880 x 1090 meter. Afhankelijk van de tijd van het jaar en de wisselende waterstanden heeft het een oppervlakte van ongeveer 580.000 vierkante meter. Op het diepste punt is het zo’n 23 meter diep.

aerial view of the kournas lake, situated landinwards between chania and rethymnon

Het meer van Kournas maakt deel uit van Natura 2000.

Het meer van Kournas is onderdeel van een klein speciaal eco-systeem. Het betreft het meer zelf, een nabijgelegen brak meertje, moeraslanden aan de rand van de noordkust en de delta van een kleine rivier die de Almyros genoemd wordt. Zo’n eco-systeem is uniek op Kreta en biedt een habitat voor verschillende diersoorten. Vooral vogels, al of niet op hun trektocht, worden door de regio aangetrokken. Deze kan men vooral goed ‘spotten’ in de lente- en herfstmaanden. De meest voor de hand liggende zijn ganzen en eenden, maar ook reigers en aalscholvers kunnen regelmatig worden gezien. In het water kunt u paling en zoetwater schildpadden spotten. Het meer heeft twee bronnen aan de zuidoost zijde en bovendien wordt het meer gevoed door verschillende beekjes vanuit de bergketen, die ten zuidwesten ligt. Omdat het zo’n belangrijk eco-systeem is, maakt het onderdeel uit van een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden; Natura 2000.

De naam van het meer komt voort uit de Arabische perioden (824-961). Het is een afgeleide van het Arabische woord Qurna, wat ‘meer’ betekent. In nog oudere tijden werd het meer ‘Korisia’ genoemd. Een paar kilometer verder landinwaarts bevindt zich een klein dorpje dat ook de naam Kournas draagt.

in routaki route 35 you will pas the kournas lake
shalllow water level create beaches at the kournas lake
the lake of kournas is part of natura 2000

Enige mythen en tradities rondom het meer van Kournas.

Volgens de folklore en traditie, wordt het meer – de levende wezens rondom en in het – beschermd door een jonge nimf, de ‘Lady of the Lake’. Zij was de dochter van de plaatselijke priester die zijn parochie in een dorpje in de vallei had, wat nu gevuld wordt door de wateren van het meer.

Blijkbaar hadden zowel de priester als de inwoners van het dorpje een zondige manier van leven en net als in ‘Sodom en Gomorra’ besloot God om ze allemaal te straffen. Hij stuurde stortvloeden en bergstromen het dal in en creëerde zodoende het meer. Alleen de vrome dochter van de priester werd gered. Sindsdien is zij te zien, tijdens maan verlichte nachten, wadend over de oevers.

Een andere versie vertelt over een man die zo’n mooie dochter had, dat hij zijn eigen lusten niet kon weerstaan en op het punt stond een zondige daad te begaan. Het meisje kreeg dit door en smeekte God om haar te beschermen tegen deze schande. God had medelijden en veroorzaakte zware regenval waardoor de vallei overspoelde en het meisje werd opgeslokt, zodat ze veilig bleef.

Ontspanning en plezier rondom het meer.

Op het meer zelf kunt u genieten van een trip op een waterfiets. Ze zijn te huur en worden aangeboden in verschillende soorten en maten. Ze bieden u de mogelijkheid om deze prachtige plek op een leuke manier te verkennen.

In de late zomer of herfst maanden daalt het waterpeil zoveel dat witte zandstranden worden blootgesteld. U kunt dan lekker zonnen of een wandeling om het meer maken, wat ongeveer één uur in beslag neemt. Afhankelijk van het waterniveau kan het voorkomen dat u gedwongen wordt rechtsomkeer te maken voordat u de ronde helemaal heeft kunnen volbrengen.

kournas lake offers a diversity of leisure possibilities.

Op dit moment wordt er een discussie gevoerd of zwemmen wel of niet moet worden toegestaan. Het is beslist niet toegestaan als u zojuist zonnecrème heeft opgebracht, omdat dit het fragiele evenwicht van het eco-systeem verstoort!

Er zijn tal van taverna’s aan de waterlijn. De meeste zijn uitgerust met speeltuinen en bieden een mooi uitzicht. De weg naar beneden naar het meer wordt tegenwoordig geflankeerd door kleine souvenir winkeltjes, waarbij de aangeboden keramiek zeker de moeite van het bewonderen of kopen waard zijn.

keramiek wordt aangeboden aan de oevers van het meer van kournas

Wat u ook kan interesseren:

the monastery of Myriokefala photographed driving Routaki route 32.0.0

Fotografeer een oud klooster in route 32.0, in de zuidelijke Rethymnon regio.

visit CretAquarium while driving road trip 58.0.0

Bezoek het CretAquarium terwijl u route 58.0. rijdt.

visit the Kazantzakis museum in Routaki route 59.0.0

Leer over Nikos Kazantzakis in het museum in Myrtia in Routaki route 59.0.