Voor het maken van alle RaGiF’s (‘Routaki Audio Guide info Files’) is enorm veel onderzoek gedaan naar allerlei aspecten van Kreta. Dit resulteerde in minimaal 300.000 woorden aan informatie verdeeld over de verschillende onderwerpen. Op deze pagina vindt u een diversiteit aan categorieën met de daarbij behorende links naar de pagina’s waar u het hele (of het basis) verhaal kunt lezen voor de informatie die u in audiovorm wordt afgespeeld wanneer u één van de routes van Routaki rijdt of wandelt.
Deze Nederlandstalige Infotheek is in een constante ontwikkeling. Er is ook een Engelstalige Infotheek. Deze Engelse teksten zullen in de loop der tijd verplaatst worden naar de AJ4U Golf & Guide website.

Aan de linkerkant naast de snelweg, 4 kilometer ten zuiden van Archanes, vind je de Minoïsche Villa van Vathípetro uit de 16e eeuw voor Christus. Lees meer over Vathipero.
De kwaliteit van olijfolie is gebaseerd op de zuurgraad. Hoe lager dit is, hoe beter de kwaliteit van olie. Olijfolie is ‘Extra Virgin’ wanneer het zuurgehalte tussen 0,1 en 1% per 100 gram olijfolie ligt en dit percentage op natuurlijke wijze is verkregen.
Lees meer over de kwaliteit van de olijven.
In sommige gebieden van Kreta groeien de olijvenbomen mooi in een rij. Het merendeel van de bomen is niet te oud en wordt vooral geplant voor de productie van olijven. De oogst is beter als de olijfboom voldoende zonlicht en water krijgt. Lees meer over waarom de bomen zo mooi in een rij staan.
De oogst van de olijven begint begin november. Ze proberen de regenachtige dagen te vermijden. Meestal bestaat een team uit vier tot vijf personen. Dit is een gemakkelijk aantal, want iedereen heeft dan een taak. Lees meer over wat er allemaal moet gebeuren tijdens de oogst.
De agrarische industrie biedt de grootste werkgelegenheid op Kreta. Iets minder dan de helft van de beroepsbevolking is actief in de agrarische sector. Veertig jaar geleden was dit meer dan driekwart. Kreta heeft 98.000 agrarische bedrijven. Lees meer over de agrarische sector op Kreta.
De Kretenzer keuken wijkt niet veel af van de Griekse, maar heeft een beetje meer variatie, vooral door veel traditionele kruiden toe te voegen. Een traditionele Kretenzische maaltijd bevat veel vlees. Read more about the eating habits on Crete.
Zoals de Spanjaarden hun tapas hebben, hebben de Grieken hun mezedes. Kleine bordjes met verschillende voorgerechten en enkele hoofdgerechten. Het eten wordt direct van de borden gegeten. Iedereen steekt zijn of haar vork in de gerechtjes.
Lees meer over wat de Kretenzers zoal eten.
De Griekse koffie, uitgesproken als kaphès, is eigenlijk dezelfde als Turkse koffie. Maar dat mag je natuurlijk nooit harop zeggen. Het wordt geserveerd in kleine kopjes en wordt bereid in een kleine steelpannetje op een gasbrander. Lees meer over de verschillende vormen van koffie.
‘Kafeneon’ is het Griekse woord voor koffiebar. Je kunt ze in elk dorp vinden. We moeten eigenlijk in meervoud praten, want hoewel het dorp erg klein is, zijn er altijd twee kafeneons. Dit heeft te maken met de politieke voorkeur van de inwoners.
Lees meer over de tradities en gebruik van kafeneons.
Op heel Kreta staat het bronwater uit het dorp Zaros vooral bekend als drinkwater. Misschien heb je het zelf al gedronken. De bronnen worden de Votomos- en de Mati-bronnen genoemd. Lees meer over de omgeving van Zaros.
Nadat het wijnproces is voltooid, worden de resterende schillen en sappen gebruikt om de lokale raki te maken. De overblijfselen worden in zakken gedaan, om ongeveer 40 dagen te laten gisten. Daarna wordt de brij gedestilleerd totdat een zeer sterke alcoholische drank wordt gevormd. Lees meer over raki.
De Griekse nationale drank wordt ‘Ouzo’ genoemd. Deze drank smaakt naar anijs. Je kunt het vergelijken met de Pernod uit Frankrijk. Het wordt geserveerd met een glas water. ‘Raki’ is echter de traditionele drank van de Kretenzers.
Lees meer over deze typische Kretenzer en Griekse dranken.
Naast de Paximadi-eilanden is er ook Paximadi-brood op Kreta. Dit is echt Kretenzisch brood en komt uit de tijd dat elk dorp slechts één gemeenschappelijke oven had en daarom was er geen tijd om dagelijks vers brood te bakken. Lees meer over paximadi.

De geografische feiten van en over Kreta.
De meest oostelijke bergketen op Kreta is die van de Dikti-gebergte. De bergketen is vooral bekend vanwege het Lassithi-plateau dat erin ligt. Lees meer over het Dikti gebergte.
Aan de zuidkust, in tegenstelling tot de noordkust, is het landschap een stuk robuutster. In zekere zin lijkt het alsof de bergen in de zee crashen, waardoor het gemakkelijker wordt om kloven te vormen. Lees meer over enkele kloven op Kreta.
De Messara vlakte is een vruchtbaar plateau dat aan drie kanten wordt beschermd door bergketens; aan de noordkant bij het Ida gebergte, aan de oostkant bij de Dikti-hooglanden en aan de zuidkant bij het Asterousia-gebergte. Lees meer over de Messara vlakte.
Rond 1900 telde Heraklion slechts ongeveer 12.000 inwoners. De stad begon uit te breiden in 1923 toen grote groepen Grieken werden weggejaagd uit Turkije en zich op Kreta vestigden. Tegenwoordig telt de stad ongeveer 150.000 inwoners.
Lees meer over de hoofdstad van het eiland.
De naam kan worden teruggevoerd uit de oudheid toen de stad Rithymna heette, afkomstig van het oude Griekse woord voor dolfijn: Rithy. In het logo van Rethymnon zie je nog steeds twee dolfijnen die het symbool van deze levendige stad zijn geworden.
Lees meer over Rethymnon.
Agia Varvara dankt zijn naam aan de kerk die zich in het midden van het dorp bevindt. De kerk wordt ook beschouwd als het geografische centrum van Kreta. Het plein voor de kerk wordt daarom ook wel ‘de navel van Kreta’ genoemd. Lees meer over Agia Varvara.
Het meer ligt in een prachtig landschap in een vallei tussen de heuvels op ongeveer 4 km van Georgioupolis in de prefectuur Chania. Het is relatief klein met een lengte van 1,087 m en een breedte van 880 m. Lees meer over het meer van Kournas.
De toeristische attractie van Agios Nicolaos is het voormalige meer van Voulismeni in het hart van de stad. Het meer is 64 meter diep en wordt ook wel ‘het meer zonder bodem’ genoemd. Lees meer over Agios Nicolaos, de hoofdstad van de Lassithi provincie.
Ierápetra is de meest zuidelijk gelegen stad van Griekenland. De teelt van komkommers en tomaten beïnvloedt het levensritme van de ongeveer 8500 inwoners van deze stad. Lees meer over Ierapetra en boer Paul Kuipers.
Het berggebied Jouchtas, net ten zuiden van de stad Archanes, is 811 meter hoog. De Jouchtas wordt ook wel de begraafplaats van Zeus, de mythologische koning genoemd. Lees meer over de berg Jouchtas.
Archanes is een stad in Venetiaanse stijl en heeft ongeveer 4000 inwoners. Het is omgeven door wijngaarden die de mooie rode en witte Rosaki tafeldruiven produceren. Het dorp ligt aan de voet van de berg Jouchtas. Lees meer over Archanes.
Het eiland Dia is 12 km2, u zult er nauwelijks leven vinden. Op het eiland zijn enkele schapen- en geitenherders die voor hun vee zorgen. Elke dag vertrekken er leuke boottochten naar het eiland, waar je interessante plekken vindt om te snorkelen.
Lees meer over het eiland Dia en de Kri Kri geit.
Gortys was al in het Minoïsche tijdperk een stad, maar kreeg nooit echt de kans om belangrijk te worden. Het werd overschaduwd door de grotere stad Festos. Voormalige Gortys was ook één van de eerste steden omgeven met een stadsmuur. Lees meer over Gortys.
De muur van wetten zijn marmeren platen die tussen de pijlers werden bevestigd. Platen die werden gevonden in de natuur en de rivier. De tekst op de platen beschrijft één van de oudste geschreven wetten van Europa. Lees meer over de muur met wetten op Gortys.
Prominent op Gortys is het feit dat de informatieborden die aan de voet van de beelden hangen in het Grieks en Italiaans zijn. Dit komt omdat de opgravingen voor het grootste deel werden uitgevoerd door Italiaanse archeologen. Lees meer over het noordelijk deel van de opgraving.
Wanneer je door het Zuid-terrein van de Gortys-opgravingen rijdt, zie je aan je linkerhand de tempel van Apollo. Verspreid over het terrein liggen de pilaren als bewijsstukken. De tempel werd gebouwd in de 3e en 2e eeuw voor Christus. Lees meer over het zuidelijk deel van Gortys.
Matala staat bekend om de grotten in de kliffen aan de oostkant van het strand. Ze werden populair in de jaren ’60 en ’70 toen de hippies er verbleven tijdens hun vakantie op Kreta. Lees meer over Matala en haar bekende hippiegrotten.
Vlakbij het strand van Kommos vind je een leuk kerkje, vanaf waar je een mooi uitzicht hebt op een paar dingen. O.a. de opgravingen van Kommos. Tijdens de Minoïsche periode was Kommos ook de haven van Phaistos. Lees meer over Kommmos, Timabaki en Agia Galini.
De archeologen begonnen de opgravingen van het paleis van Festos in 1900 onder leiding van meneer Halbherr, maar zij reconstrueerden Festos niet zoals Arthur Evans met Knossos deed. Daarom zijn de ruïnes veel natuurlijker. Lees meer over de opgravingen van Festos.
Lees meer over de opgraving van Agia Triada.
Gortys had zijn hoofddagen in de Romeinse periode, toen het de hoofdstad van Kreta was. Het was een prachtige stad. Alle gebouwen waren versierd met echte grote beelden van keizers, filosofen en politici. Lees meer over Gortys en Agia Deka.
De moord op 3600 Kretenzers in 1827 gebeurde op bevel van de Turkse generaal Hassan. Deze 3600 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, verstopten zich in de hoogste kamers van de Milatos-grot. Lees meer over de grot nabij Milatos.
Tot 1904 was Neapoli de hoofdstad van de provincie Lassithi. In deze stad is ooit iemand geboren, die uiteindelijk Paus is geworden; Petros Philargos werd geboren in 1340 en in 1409 nam hij zijn plaats op de heilige stoel in als paus Alexander V.
Lees meer over Neapoli.
Vlak voor het dorp Kalamafka in de prefectuur Lassithi, kunt u een uitkijkpunt bezoeken van waaruit u zowel de Kretenzer als de Libische zee kunt zien. Lees meer over het smalste deel van het eiland.
De Kretenzische regering besloot alle melaatse patiënten van het eiland Kreta naar Spinalonga te verbannen. Deze melaatse patiënten werden de Mesquinis genoemd, wat betekende; de verdoemden. Lees meer over dit kleine eiland in de baai bij Elounda.
De Anogians, die sinds de oudheid in de bergen van Psiloritis leven, hebben van generatie op generatie hun onveranderlijke moraal, gewoonten en tradities bewaard. Lees meer over Anogeia (ook geschreven als Anogia).
De aardewerktraditie leeft nog steeds heel erg in Margarites. Sommige pottenbakkers gebruiken de lokale klei en volgen de ontwerpen en decoraties die dateren uit de Minoïsche periode. Items zijn gemaakt voor echt gebruik als een mooi souvenir. Lees meer over Margarites.
Het meer van Kournas kun je o.a. ervaren m.b.v.een tocht op een waterfiets. Ze een geweldige kans om deze prachtige plek te verkennen. In de late zomer of herfst daalt het waterniveau dusdanig, dat witte zandstranden ontstaan. Lees meer over het meer van Kournas.
De Agios Nicolaos-kapel op de peer in zee. Misschien wel de beroemdste foto van Georgioupolis. Maar ook het dorpsplein is een bezoekje waard. Een weelderig gebied met veel eucalyptusbomen tussen de grote steden Chania en Rethymnon. Lees meer over Georgioupolis.
Het paleis van Knossos is het symbool van de Minoïsche beschaving, vanwege de constructie, het gebruik van luxe materialen, het geschilderde gips, marmeren bekledingen en muurschilderingen die de kamers en passages sierden. Lees meer over de opgravingen van Knossos.

De Vegetatie – bomen en planten en planten op het eiland.
Je kunt eucalyptusbomen herkennen aan hun hoogte en gepelde stammen. Ze komen oorspronkelijk uit Australië. Het zijn de snelst groeiende subtropische bomen. Lees meer over de Eucalyptus bomen.
De Agave-plant staat meer bekend als de kleine cactus op de vensterbank. Hier zijn deze planten ongeveer een meter hoog. Ze werden ongeveer 300 jaar geleden vanuit Mexico naar Kreta gebracht en zijn tegenwoordig verspreid over het hele eiland.
Lees meer over de Agave cactus op Kreta.
Vroeger was Kreta een groot bos, maar het hout was nodig om schepen, paleizen en huizen te bouwen. Door de eeuwen heen werden veel bomen gekapt om aan de grote vraag naar hout te voldoen. Lees meer over het voormalige bos op Kreta.
In het Minoïsche tijdperk werden de cipressen gebruikt voor de bouw van paleizen. De pilaren werden ondersteboven geplaatst (o.a. in Knossos) zodat het bredere deel de dakconstructie ondersteunde. Lees meer over het gebruik van deze bomen.
Behalve als decoratie rond terrassen zijn er meer redenen waarom de bomen wit zijn geverfd. Lees waarom de stammen wit worden geschilderd.

De Grieks orthodoxe kerk op Kreta.
Lees meer over de kerken op Kreta.
Er zijn verschillende verhalen over de Griekse vlag; sinds de revolutie van 1821 bestaat de Griekse vlag uit een wit gelijk kruis binnen een blauw vierkant en 9 blauwe en witte strepen. Lees meer over de vlaggen die men overal ziet.
Omdat de grond op Kreta erg hard is, is het moeilijk om een graf echt in de grond te graven. Daarom dat de graven in betonnen sacrofagen boven de grond staan. De kist wordt erin geplaatst en bedekt met een marmeren plaat. Lees meer over de begraafplaatsen en de kapelletjes.
Vaak zie je, gebouwd tegen een bergwand, een van de vele kloosters van het eiland Kreta. Het is moeilijk om er te komen en daarom zeer rustig gelegen. Lees meer over deze kloosters.
Vanwege de hoge temperatuur worden mensen binnen 24 uur na hun dood begraven. Dat is ook de reden waarom mensen geen rouwkaarten sturen. Lees meer wat er gebeurd bij een begravenis.
De poster van het A4-type wordt gebruikt om aan te kondigen dat er iemand is overleden. Veertig dagen na de dood wordt een officiële herdenkingsdienst gehouden. Dit wordt herhaald na drie, zes en negen maanden en na een jaar.
Lees meer over de wijze en tradities rondom de dood.
De Grieks-orthodoxe kerk (die zich in 1054 afscheidde van de rooms-katholieke kerk) mocht hun land behouden tijdens de Turkse bezetting. Voor veel landeigenaren reden om hun land aan de bisschop en kloosters te geven. Lees meer wat er met het land is gebeurd.
De kleine kapelletjes langs de weg, die iconostasis worden genoemd, hebben een drieledige betekenis; of er is een ongeluk gebeurde met slachtoffers, of een ongeluk gebeurde met een goede afloop, of het is een verwijzing naar een dichtstbijzijnde kerk of klooster.
Lees meer over de iconostasi langs de weg.
De eerste fresco’s dateren uit de periode van het Byzantijnse rijk, rond de 4e eeuw na Christus. Het begon als een visuele bijbel voor de analfabeten die het verhaal van Christus op deze manier konden begrijpen. Lees meer over de fresco’s.
Vrouwen die zwanger willen worden, plaatsen een relikwie met een baby voor de Panagia, de Moeder van God. Om dankbaarheid te tonen schenkt men ook gouden of zilveren sieraden die voor het icoon worden geplaatst. Lees meer over de dankplaatjes.
Betreffende het klooster Selinari, dat zich bevindt tussen Malia en Neapoli en haar kleine kerkje, is er een legende die vertelt over een schapenherder die een icoon vond. Lees meer over Selinari.
De huwelijksceremonie begint met de verloving, zelfs als het paar eerder aan een verlovingsceremonie heeft deelgenomen. De priester zegent de ringen door ze op de bijbel op het altaar te leggen. Lees meer over Griekse trouwtradities.
Agioi Deka dankt zijn naam aan tien Kretenzische christenen, die doodgemarteld zijn vanwege verraad aan de Romeinen. Ze weigerden deel te nemen aan de inhuldiging van de tempel aan de godin Tyche. Lees meer over Agia Deka in de buurt van Gortys.
Lees meer over het klooster in dit bergdorpje.
De Heilige week is een heel speciale week op Kreta. Elke dag van de week gebeurt er iets, wat resulteert in een familie samenzijn op Paaszondag. In de meeste gezinnen komt dan het lam aan het spit en verzamelt de familie zich rond de lunch tafel. Lees alles over de Heilige Week op Kreta.

Diverse aspecten op en rondom Kreta.
Misschien heb je de typische stijl van huizenbouw op Kreta al opgemerkt. Omdat Kreta een gebied is met een hoger risico op aardbevingen, is het wettelijk voorgeschreven dat staalversterkingen en beton worden gebruikt voor de bouw van huizen.
Lees meer over de huizenbouw op Kreta.
De Phiti-vazen dateren uit het Minoïsche tijdperk en staan bekend om hun enorme afmetingen. In het verleden werden ze gebruikt voor opslag, tegenwoordig worden ze echter gemaakt en gekocht als decoratie. Lees meer over de phiti vazen.
Vanaf ongeveer 1700 voor Christus komt één van de beroemdste vondsten van Festos; een schijf van klei, met een diameter van 16 cm en een dikte van 2 cm, met aan beide zijden een spiraalvormig schrift met 45 verschillende symbolen.
Lees meer over de schijf van Festos.
In 1450 voor Christus vond een zware aardbeving plaats. De grote, donkere paleizen werden verlicht door vele olijfolie-lampen. Door de aardbeving vielen de lampen om en zo kwamen de paleizen in brand te staan. Lees meer over die bewuste aardbeving.
Specialisten en artsen in de Kretenzische ziekenhuizen hebben dezelfde kennis als in West-Europese landen, alleen de werkomgeving ziet er een beetje anders uit omdat verpleegkundigen niet dezelfde verplichtingen hebben. Lees meer over het ziekenhuis in Heraklion.
Vanwege de hoge temperaturen in de zomer is bijna onmogelijk om te werken en erg onaangenaam om uit te gaan. Een dutje doen in de middag is daarom erg belangrijk voor de Kretenzers. Lees meer over het belang van slapen in de middag.
Het belangrijkste muziekinstrument op Kreta is de lyra. Het instrument met zijn peervormige torso wordt voor het lichaam gehouden, op de knie geplaatst en met een boog bespeeld. Lees meer over Kretenzer dansen en muziekinstrumenten.
Op Kreta was het normaal dat er een huis met één kamer was, dat niet alleen werd gebruikt om in te slapen en te eten, maar ook om huisdieren zoals ezels en geiten te houden. Daarnaast was er een weefgetouw en soms zelfs een wijnpers. Lees meer over de oude bouwstijl.
Kreta speelt een belangrijke rol in de mythologie. Zeus was de vader van de goden en werd geboren op Kreta. Hij vond ook zijn laatste rustplaats in de Jouchtas-berg, ten zuiden van Heraklion. Lees meer over de mythologische gebeurtenissen.
28 oktober 1949: ‘Alors, c’est la guerre’, wat zoveel betekent als; ‘Dan is het oorlog’. Deze Franse zin werd snel vertaald in het woord Oxi, de eenvoudige term voor NEE in de Griekse taal. Lees meer over 28 oktober.
Er is één speciale dag van het jaar dat bijna iedereen een BBQ in zijn huis heeft, zelfs op zijn werkplek! Het is de tweede donderdag voor carnavalsdag, ook bekend als Tsiknopempti, wanneer iedereen grilt op zijn / haar BBQ. Lees meer over houtskool en de tradities ermee.