ook beschikbaar in het Nederlands

Voor het maken van alle RAGiF’s (Routaki Audio Guide info Files) is enorm veel onderzoek gedaan naar allerlei aspecten van Kreta. Dit resulteerde in minimaal 300.000 woorden aan informatie verdeeld over de verschillende onderwerpen. Op deze pagina vindt u links naar de pagina’s waar u het hele (of het basis) verhaal kunt lezen voor de informatie die u in audio-vorm wordt afgespeeld wanneer u één van de Routaki routes rijdt of wandelt.

relics in a church - what do they represent
Bijna alle moderne kerken in Griekenland zijn gebouwd met de Agia Sofia-kerk in Instanbul als voorbeeld. Deze kerk wordt als voorbeeld gebruikt omdat de oecumenische patriarch zich daar nog steeds vestigt. Deze patriarch is het hoofd van de Grieks-orthodoxe kerk.

Lees meer over de kerken op Kreta.

Er zijn verschillende verhalen over de Griekse vlag; sinds de revolutie van 1821 bestaat de Griekse vlag uit een wit gelijk kruis binnen een blauw vierkant en 9 blauwe en witte strepen.

Lees meer over de vlaggen die men overal ziet.

Omdat de grond op Kreta erg hard is, is het moeilijk om een graf echt in de grond te graven. Daarom dat de graven in betonnen sacrofagen boven de grond staan. De kist wordt erin geplaatst en bedekt met een marmeren plaat.

Lees meer over de begraafplaatsen en de kapelletjes.

Vaak zie je, gebouwd tegen een bergwand, een van de vele kloosters van het eiland Kreta. Het is moeilijk om er te komen en daarom zeer rustig gelegen.

Lees meer over deze kloosters.

Vanwege de hoge temperatuur worden mensen binnen 24 uur na hun dood begraven. Dat is ook de reden waarom mensen geen rouwkaarten sturen.

Lees meer wat er gebeurd bij een begravenis.

De poster van het A4-type wordt gebruikt om aan te kondigen dat er iemand is overleden. Veertig dagen na de dood wordt een officiële herdenkingsdienst gehouden. Dit wordt herhaald na drie, zes en negen maanden en na een jaar.

Lees meer over de wijze en tradities rondom de dood.

Het klooster van Epanosiphis (Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη) is een van de grootste kloosters op Kreta. Het is een goed voorbeeld van een klooster dat zich uitbreidde tijdens de Turkse bezetting.

Lees meer over dit klooster.

De Grieks-orthodoxe kerk (die zich in 1054 afscheidde van de rooms-katholieke kerk) mocht hun land behouden tijdens de Turkse bezetting. Voor veel landeigenaren reden om hun land aan de bisschop en kloosters te geven.

Lees meer wat er met het land is gebeurd.

De kleine kapelletjes langs de weg, die iconostasis worden genoemd, hebben een drieledige betekenis; of er is een ongeluk gebeurde met slachtoffers, of een ongeluk gebeurde met een goede afloop, of het is een verwijzing naar een dichtstbijzijnde kerk of klooster.

Lees meer over de iconostasi langs de weg.

De eerste fresco’s dateren uit de periode van het Byzantijnse rijk, rond de 4e eeuw na Christus. Het begon als een visuele bijbel voor de analfabeten die het verhaal van Christus op deze manier konden begrijpen.

Lees meer over de fresco’s.

De traditie van iconen dateert uit het begin van onze jaartelling, toen de Grieken in Egypte de gezichten van de doden bedekten met een kleine houten plank met een schilderij van de overleden persoon. Later ging dit verder in afbeeldingen van heiligen op hout en later weer op canvas.

Lees meer over de iconen in de Grieks Orthodoxe kerk.

Eén week voor Paaszondag herdenkt de orthodoxe kerk de ingang van Jezus Christus in Jeruzalem. Palm-blad-kruisen worden dan uitgedeeld na de ochtenddienst.

Lees meer over de tradities op Palm Zondag.

Vrouwen die zwanger willen worden, plaatsen een relikwie met een baby voor de Panagia, de Moeder van God. Om dankbaarheid te tonen schenkt men ook gouden of zilveren sieraden die voor het icoon worden geplaatst.

Lees meer over de dankplaatjes.

Betreffende het klooster Selinari, dat zich bevindt tussen Malia en Neapoli en haar kleine kerkje, is er een legende die vertelt over een schapenherder die een icoon vond.

Lees meer over Selinari.

De huwelijksceremonie begint met de verloving, zelfs als het paar eerder aan een verlovingsceremonie heeft deelgenomen. De priester zegent de ringen door ze op de bijbel op het altaar te leggen.

Lees meer over Griekse trouwtradities.

Agioi Deka dankt zijn naam aan tien Kretenzische christenen, die doodgemarteld zijn vanwege verraad aan de Romeinen. Ze weigerden deel te nemen aan de inhuldiging van de tempel aan de godin Tyche.

Lees meer over Agia Deka in de buurt van Gortys.

Het klooster van Myriokefala is erg beroemd om zijn fresco’s. Het werd gebouwd in de late 10e eeuw na Christus.

Lees meer over het klooster in dit bergdorpje.

De Heilige week is een heel speciale week op Kreta. Elke dag van de week gebeurt er iets, wat resulteert in een familie samenzijn op Paaszondag. In de meeste gezinnen komt dan het lam aan het spit en verzamelt de familie zich rond de lunch tafel.

Lees alles over de Heilige Week op Kreta.

Een beschikbare route waarin u een mooie kerk passeert:
Route 42 – ‘Margarites’

In de VoiceMap app vind u deze route onder de naam:

Ontdek authentiek Kreta: van Heraklion naar Margarites via Anogeia en Axos

a beautiful Greek orthodox church in your rear mirror
Agios Titus church in Heraklion

Beschikbare Routaki routes:

de watervallen van Argyroupoli - een natuurschat op zich.

De putten en watervallen van Argyroupoli – bekijk ze in Routaki Route 32 – ‘Myriokefala’

een typische indeling van het interieur van een Kretenzisch kafeneon

U heeft de kans om een ​​typisch Kretenzisch kafeneon te bezoeken op route 38 – ‘Agia Galini’

wat gebeurt er op oxidag op 28 oktober

‘Oxi-dag’ op 28 oktober wordt bijvoorbeeld genoemd in Mirtos in route 59 – ‘Kalamafka’.

Geniet & Beleeef & Deel uw ervaringen.

natuurlijk stellen we het op prijs als u uw ervaringen deelt met uw familie en vrienden. Routaki is uitgebreid actief op sociale media. Blijf in contact met ons, schrijf een reactie of bekijk onze diensten. Bij voorbaat dank.