English

Geschreven door: Julia Milaki
April ’17

Palm zondag en de tradities die daarbij horen.

Hoewel de gehele vaste periode belangrijk is voor de mensen met het orthodoxe geloof, is het de Heilige Week die Grieks Pasen heel bijzonder maakt. Festiviteiten vinden niet plaats voor paas zondag, maar de voorbereidingen beginnen al een week van te voren.

Palm zondag vindt altijd plaats een week voor paas zondag. Het herdenkt de entree van Jezus Christus in Jeruzalem één week voor Pasen. Volgens het geloof werd hij verwelkomt met palm bladeren toen hij de stad binnen kwam, zittend op een ezel.

met trots getoond, de palm bladeren kruizen gemaakt voor palm zondag

Palm bladeren kruizen worden uitgedeeld op palm zondag.

Ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis, krijgen de gelovigen op deze dag een palm blad van de kerk. Het is in de vorm van een kruis gevouwen en gezegend door de priester tijdens de zondag mis. Het maken van deze kruizen is geen gemakkelijke klus en daarom willen steeds meer mensen dit leren of hierbij helpen. Iedereen; mannen, vrouwen, kinderen maar vooral vrouwen van oudere leeftijd spenderen veel van hun tijd aan het maken van de kruizen. Er zijn eenvoudige kruizen, maar ook moeilijk te vouwen en dat allemaal in verschillende grootte.

Natuurlijk zijn er enkele dames, die deze kruis-maak-traditie in een vorm van kunst verheven hebben en zij kunnen dan ook combinaties maken van verschillende kleuren en vormen. Degene in de ezel vorm is misschien wel de meest moeilijke.

Mevr. Katerina wordt gezegend door de priester voor haar creaties.

Mevr. Katerina spendeert ongeveer 50 dagen en al haar tijd aan het creëren van deze kunstwerken. Zij is een professional in het maken van de dubbele kruizen met twee kleuren, de kleinere kruizen en de ezel vormen. Ze maakt 700 kruizen en 500 ezels. Op palm zondag loopt zij rond in de kerk en geeft iedereen een zakformaat kruis. Ze geeft ook de ezel figuren zelf. Ze brengt haar dag door met vrienden die hun eigen vormen gemaakt hebben, die ze aan de kerk schenken. Zoiets kunnen maken is al een zegen en dan ook nog de zegen van de priester krijgen!

de palm bladeren kruizen trots getoont door hun maakster.
een palm bladeren ezel is een bijzondere creatie op palm zondag
de palm kruizen in al hun verschillende vormen

Palm zondag is een speciale dag als het gaat om de voedsel consumptie. De mensen hebben inmiddels voor een periode van 40 dagen gevast en de Heilige week vraagt nog eens om veel kracht. Daarom is het door de kerk geoorloofd  om op deze dag vis te eten. Dit geeft meer kracht en energie om door de Heilige week heen te komen, omdat het vasten nog strikter wordt. Het is ook een mooie gelegenheid voor de families om tijd met elkaar door te brengen, gezien het feit dat de schoolvakanties begonnen zijn en het samenzijn gedurende deze week belangrijk is.

Andere dagtrips of artikelen die u wellicht ook interesseren:

iconistasie - small chapels along the road

Wandel door de hoofdstad en geniet van de stadswandeling Heraklion

de kafeneon vindt men in elk dorp in meerdere vormen

Drink Griekse koffie in de plaatselijke kafeneon tijdens in Routaki route 32.

het meer van Kournas vanuit vogelvlucht

Neem een verfrissende duik in het meer van Kournas, tijdens rit 35.