Het klooster van Epanosiphis bij het dorpje Κarkadhiotissa.

Het klooster van Epanosiphis in de buurt van het dorpje Karkadhiotissa (Μóνη Αγιου Γεωργιου Επανωσηφη) is één van de grootste kloosters van Kreta. Het is een goed voorbeeld van een klooster dat gegroeid is tijdens Turkse bezetting.

Voor 1669 was het nog een klein en onbelangrijk klooster, omdat het nabij gelegen klooster van Michael Archangel veel belangrijker was.
Echter door een pestepidemie in 1655 is er van dat klooster niets over gebleven. Er resteert alleen nog een kerk die in de buurt van het dorpje Karkadhiotissa staat.

Ook doordat het klooster van Epanosiphis de belasting aan de Turken wel konden betalen, verhuisden vele monniken naar dit nieuwe klooster. Er werd gesteld dat Agios Georgios bescherming bood tegen de pestepidemie waar al duizenden mensen aan waren overleden.
Er zijn manuscripten bewaard gebleven met daarin hymnen waarin de gelovigen tot de heilige Georgios Epanosiphis bidden om de pest te laten stoppen en ook de bezetting door de Turken te laten eindigen. Deze manuscripten zijn belangrijke geschriften uit die tijd, omdat ze ook historische feiten weergeven.

Na 1750 werd het klooster één van de belangrijkste religieuze centra van het eiland. De manuscripten zijn mede van grote waarde, omdat ze heel mooi geïllustreerd zijn. Eén van die manuscripten is tijdens de revolutie in 1821 in Engelse handen terecht gekomen en wordt nu tentoongesteld in het Brits Museum. Een ander manuscript is te zien in St. Catharina kerk in Heraklion. Het klooster zelf heeft er ook nog een paar in haar bezit en deze worden bewaard in het pas opgerichte museum binnen de kloostermuren.

Het klooster heeft een belangrijke rol gespeeld in het verzet tegen de Turken. Zeker 18 monniken zijn daarbij om het leven gekomen. Toch wist men met hun bezittingen vele scholen te steunen en zo mede de bezetting te overleven. Een goed voorbeeld dus van Kretenzer overwinningsdrang en hun kloostertradities.