Rethymnon – de multi culturele stad van Kreta.

English

Written by: Irini Lefkoritissa
Vertaald door: Mr. Routaki
Maart ’17

Rethymnon is de op twee na grootste stad van Kreta, met een inwoners aantal van ongeveer 38.000 mensen. Het is de belangrijkste stad van de prefectuur, die ook de naam Rethymno draagt.

De naam kan worden teruggevoerd naar oudere tijden toen de stad Rithymna werd genoemd, afkomstig van het oud Griekse woord voor dolfijn: Rithy. Op het schild van de stad Rethymnon zie je nog steeds twee dolfijnen staan afgebeeld, die het symbool van deze bruisende stad zijn geworden. Net als andere steden op Kreta, werd de stad al bewoond in de oud Griekse en Romeinse perioden en verloor het daarna haar belang, kracht en stabiliteit tijdens de Arabische bezettingen (824-961).

Rethymnon in de lente, met de nog besneeuwde bergtoppen op de achtergrond.

Rethymnon fleurde weer op door de Venetianen.

Tijdens de Venetiaanse bezetting (1204-1645) kwamen orde en regelmaat weer terug in het dagelijks leven. De steden, met inbegrip van Rethymnon, kwamen weer tot bloei. De indeling van het oude centrum dateert uit deze periode. Toen de Ottomaanse bezetting begon besloten de nieuwe bewoners gebruik te maken van alle belangrijke Venetiaanse gebouwen, met inbegrip van forten, loggia’s en huizen. Ook werden de kerken  in de dorpen en steden omgebouwd tot moskeeën. Men bouwde ook nieuwe gebouwen of voegde nieuwe functies toe aan de reeds bestaande gebouwen. Dat is precies de exotische mix in architectuur die men terugvindt in de fonteinen, de rijk versierde bogen, de kerken of moskeeën. De Latijns en Arabische gravures zijn daarvan een voorbeeld, die nog steeds te zien op de stadsmuren of rondom de oude haven in de stad.

het fort van Rethymnon behoort tot het grootste van Kreta.
een doolhof van straatjes bepaald het straatbeeld van het oude centrum van Rethymnon.

De fortezza, het fort van Rethymno.

Het fort van Rethymnon is het grootste en best onderhouden Venetiaanse fort van Kreta. Het houdt met trots toezicht op de oude stad. Samen met andere forten en stadsmuren langs de noordkust zorgde het voor bescherming tegen aanvallers. Het werd gebouwd aan het eind van de 16e eeuw om Kreta te beschermen tegen de dreiging van een Ottomaanse invasie, die uiteindelijk toch plaats vond in 1645 en duurde tot 1898.

Vandaag de dag is Rethymnon een groot en bruisend centrum voor toerisme, met vele hotels in de stad en een reeks van resorts langs de kust in vooral oostelijke richting. Op zowel de oostelijke en westelijke zijde van de stad zijn er langgerekte zandstranden die, samen met de charme van het oude stadcentrum, vele bezoekers per jaar aantrekken. U vindt er tal van winkels, bars, restaurants en ook traditionele workshops voor o.a. muziekinstrumenten, zeep of Grieks gebak. Dit alles in zowel het centrum als langs de boulevard. Toerisme is een zeer belangrijke bron van inkomsten, het creëert elke jaar een groot aantal banen in een verscheidenheid aan vakgebieden, vooral in de zomermaanden.

Afgezien van de toeristen, worden veel jonge mensen aangetrokken tot Rethymnon door de faculteit van de Universiteit van Kreta, die net buiten de stad gelegen is, in een dorpje genaamd Gallos. De faculteit is vooral gericht op onderwerpen als filosofie, psychologie, geschiedenis, filologie en pedagogiek. In de afgelopen tien jaar hebben, buiten de studenten uit Griekenland zelf, ook vele buitenlandse studenten hun weg gevonden naar Rethymnon.

‘Moet u zien’ in Rethymnon.

Wanneer u Rethymnon bezoekt, mag u absoluut het Fortezza niet missen, met aan de overzijde daarvan het archeologisch museum. Ook een ‘moet gezien hebben’ zijn de Rimondi Fonteinen, de Megali Porta (Grote Stads Poorten), het stadspark en de talrijke kleine straatjes die van de oude stad een waar doolhof maken. Dicht bij het stadscentrum, direct ten oosten van de moderne haven, begint het zandstrand al. Dit is een georganiseerd strand met parasols, ligbedden, zoet water douches en vele mogelijkheden om een versnapering te verkrijgen. U kunt dus tijdens uw bezoek even ontspannen en een verkoelende duik nemen!

de oude haven van Rethymnon, waar het heerlijk vertoeven is tijdens de avonduren.

Auto trips/routes die u misschien ook interesseren:

rijdt met deze route door het pottenbakkers dorpje van Margarites en koop een souvenir

Rijdt van Heraklion terug naar het pottenbakkers dorpje Margarites  (in de regio Rethymnon) met Routaki route 52.0.

bezoek het klooster van Myriokefala tijdens het rijden van route 32.

Fotografeer en bezoek het klooster van Myriokefala in auto trip: Rethymnon – Myriokefala – Nr. 32

de watervallen van Argiroupoli in Routaki route 32

Ontdek de watervallen van Argyroupoli terwijl u Routaki route 35 rijdt en daarmee eindigt in Georgioupolis.