De vruchtbare vlakte van Messara.

‘Onder mij, zich uitstrekkend als een oneindig tovertapijt, lag de vlakte van Messará. Vanaf deze hoogte ziet dit alles eruit als ‘het Hof van Eden’. De bekende Engelse auteur Henry Miller schreef deze woorden eens over de vlakte, uitkijkend vanaf de heuvel waar de opgravingen van het paleis van Festos hadden plaats gevonden.

De Messarávlakte is 40 kilometer lang en 12 kilometer breed. Het is een vruchtbare vlakte die aan drie zijden wordt afgeschermd door bergketens; aan de noordzijde door het Idigebergte, aan de oostzijde door het Diktigebergte en aan de zuidkant door het Asteriousgebergte. Aan de westkant loopt de vlakte tussen Timbaki en Matala uit in de zee.
Door de vlakte stroomt de rivier de Geropótamos. Er worden hoofdzakelijk olijven, tomaten en graan verbouwd. De vlakte wordt ook wel ‘de graanschuur van Kreta’ genoemd.

De vlakte heeft een aantal archeologische bezienswaardigheden. De Minoërs bouwden dus een paleis in Festos en een zomerverblijf in Agia Triada, wat meer richting kust ligt. De Romeinen maakten in 67 voor Christus destad Gortys tot hoofdstad van Kreta en werd bewoond door zo’n 30.000 mensen, wat genoeg zegt over de belangrijkheid van deze regio.

Wat verder opvalt is dat de verschillende dorpen en de stad Mires met rechte wegen met elkaar worden verbonden en dat er een grote hoeveelheid aan benzinestations te vinden is, dit om de vele tractoren en pickup trucks van benzine te voorzien.