Olijven van Kreta

English version available on AJ4U.info

Geschreven door: Mr. Routaki
Geredigeerd door: Irene van Gent
Maart ’20

Een olijfboom heeft niet elk jaar dezelfde productie, de jaren wisselen elkaar af. Het ene jaar kun je olijven oogsten van de boom, het jaar erna vindt er een pauze plaats. Dit zit in het DNA van de boom.

Als de olijven geoogst zijn, worden de bomen geknipt. Dit wordt gedaan om de bomen handelbaar te houden. Het is moeilijk plukken als de boom meters hoog is. Het wordt ook gedaan, om ziektes in de boom te voorkomen. Bacteriën en ziektekiemen houden van donkere ruimtes, dus hoe meer licht er is, des te beter is dit voor de olijfproductie. Door het licht neemt de fotosynthese toe. Ook wordt hiermee het calciumgehalte in de boom beïnvloed, als dit dit normaal blijft kan de boom het maximale voor dat jaar produceren.

De afgeknipte takken worden verbrand. Omdat er een kans bestaat dat er takken met bacteriën tussen de afgeknipte takken zitten, kunnen de takken niet als mest gebruikt worden.

De olijven van Kreta. een van de belangrijkste producten van het eiland

Olijven van Kreta zijn van goede kwaliteit

Als de olijven na de oogst geperst worden, worden ze onder verdeeld in ‘extra virgin‘ en ‘virgin olijfolie‘. Dit zijn de betere klassen. Naast deze klassen bestaat er olie die simpelweg ‘olijfolie‘ wordt genoemd en er is een groep olijfolie die ‘pure olijfolie‘ wordt genoemd (deze naam is nogal misleidend, omdat er weinig puurs aan is).

Deze klassen worden “graden” genoemd en zijn de kwaliteitsaanduidingen van de olijfolie. De kwaliteit van olijfolie wordt gemeten aan de hand van het zuurgehalte. Hoe lager het zuurgehalte des te beter de olijfolie.
Olijfolie mag Extra virgin heten als de zuurgraad tussen 0.1 en 1% per 100 gr. olijfolie ligt, dit percentage moet de olie op natuurlijke wijze verkregen hebben. Deze olie heeft vaak een troebele kleur.
In Griekenland is meer dan 75% van de oogst “extra virgin”, wat een erg hoog percentage is.

De Virgin olijfolie is ook onbewerkt en heeft een natuurlijke zuurgraad van niet hoger dan 1.5%.

De gewone olijfolie is bewerkt om de zuurgraad naar beneden te krijgen, omdat deze olie van nature minder smaak en weinig geur heeft. Hij is meestal zeer helder, lichtgeel van kleur en wordt daarom ook vaak met kleurstoffen bewerkt. In landen als Italië en Spanje wordt deze mindere kwaliteit olie vaak gemengd met Extra Virgin kwaliteit olie en dan wel verkocht als kwaliteit olie.

de olijven pluk gebeurd nog min of meer met de hand
Olijven van kreta zorgen voor een kwalitatief, hoogwaardig product - extra virgin olive oil

De hoeveelheid Kretenzer olijven

Griekenland is met 300.000 ton olijfolie per jaar de op drie na grootste olijfolie-producent ter wereld (na Spanje en Italië).
Griekenland is daarnaast de grootste exporteur ter wereld van extra virgin olijfolie, de beste kwaliteit olijfolie.

Op Kreta bezit bijna iedereen olijfbomen. Op 160.000 hectare land vind je zo’n 30 miljoen bomen ouder dan 7 jaar, verdeeld over zo’n 95.000 families. Het aantal bomen per familie kan variëren tussen een paar duizenden of slechts enkele bomen. Een gecultiveerde olijfboom geeft na 5 tot 8 jaar z’n eerste vruchten af. Hij kan vervolgens tot wel 600 tot 1000 jaar oud worden.

De olijven maken op Kreta het belangrijkste deel uit van de landbouw-economie. Van de 360.000 hectare grond voor landbouw is 160.000 voor olijfproductie.

De laatste 50 jaar is de productie van olijven verviervoudigd. De laatste 15 jaar is de kwaliteit steeds beter geworden.

Olijfsoorten op Kreta

In totaliteit bestaan er 75 soorten olijven, op Kreta vinden we slechts 3 soorten; de koronaiki olijf, de Throumpolia-chontrolia en de tsounati-olijf.

De koronaiki olijf is de meest voorkomende olijfsoort op het eiland. Het zijn kleine olijven, die ook onder mindere omstandigheden groeien. Ze zijn te vinden tot een hoogte van 500 meter boven de zeespiegel. Daarom groeien ze goed op Kreta, omdat het eiland zo heuvel- en bergachtig is.

De de Throumpolia-chontrolia olijf kan nog wat hoger gecultiveerd worden, tot een hoogte van 700 meter. De olie van deze olijfsoort is wat milder, maar dan moet de olijf na het plukken wel meteen geperst worden.

Tenslotte is er de tsounati-olijf. Deze olijf is zeer goed bestand tegen kou èn warmte. De soort komt vooral voor in regio van Chania, aan de westkant van het eiland, omdat daar de weersomstandigheden ook meer variëren.

Een goed gecultiveerde olijfboom geeft zo’n 20 a 30 kilo aan olijven. De huidige prijs ligt tussen de € 2,50 en € 3,50 per kilo, een boom levert dus per 2 jaar ongeveer 100 euro op.
Daar moeten de kosten die gemaakt zijn voor bemesting, bewatering, arbeidskrachten en de 12% die de olijffabriek in rekening brengt voor het persen van de olijven nog vanaf getrokken worden.

Al met al kunnen de woorden van Homerus nog steeds gebruikt worden. Deze noemde in 88 voor Christus olijfolie al… ‘het vloeibare goud’.

boom voor boom worden de olijven uit de boom geslagen
zwaar werk om via de netten alle olijven te verzamelen
het resultaat is van zeer hoogwaardige kwaliteit
de olijvenpluk vroeger - met een stok en staand op een ezel

Auto trips/routes die u misschien ook interesseren:

rijdt met deze route door het pottenbakkers dorpje van Margarites en koop een souvenir

Rijdt van Heraklion terug naar het pottenbakkers dorpje Margarites (in de regio Rethymnon) met Routaki route 52.0.

wandel door de hoofdstad van Crete en geniet van de informatie

Maak gebruik van de VoiceMap app en wandel door Heraklion met de stadswandeling van Mr. Routaki.

de Egyptische vuurtoren van Rethymnon

Verken de kleine straatjes van Rethymnon adhv de audio tour door deze stad. GPS interactief.