Geschiedenis en details van Kretenzer wijnen

also in English on AJ4U.info

Written by: Mr. Routaki
Laatste versie: Mei ’20

Uit vondsten in een Minoïsche Villa heeft men kunnen afleiden dat er al in de 16de eeuw voor Christus Kretenzer wijnen werden gemaakt op het eiland Kreta. Er is namelijk een wijnpers die men tot die tijd heeft gedateerd. Het is één van de oudste wijn persen ter wereld. De villa is bloot gelegd in 1949 onder leiding van de Griekse archeoloog Spyridon Marinato.

De archeologische site ligt aan de linker zijde van de snelweg, vier kilometer ten zuiden van Archanes; de Minoïsche Villa van Vathypetro ( Grieks : Βαθύπετρο ).

eeuwenoude wijnpers van Vathypetro

De vondsten die hier, in het ooit uit twee verdiepingen tellende gebouw gevonden zijn, zijn pottenbakkersschijven en 16 pitharia, oftewel de grote voorraadkruiken. Andere gereedschappen, o.a. voor de fabricage van textiel en een olijvenpers maakten van de villa een landbouwkundig centrum.

Altijd al veel wijn gemaakt op Kreta

Men kan op Kreta hele goede wijnen maken. Door de ligging van de velden, het klimaat, de waterhuishouding en de zonuren op het eiland is het cultiveren van druiven heel goed mogelijk. Echter gingen de Kretenzer wijnboer er altijd van uit dat hij zijn druiven niet voor een maximale prijs kon verkopen. Hij probeerde wel zo goed mogelijke druiven te maken, maar wist ook dat hij om de druiven te leveren waar top wijnen van gemaakt worden, meer dan de helft van zijn pluk moest weg gooien.

Uitzonderingen hierop waren en zijn de contract boeren, die dus vooraf een contract hadden afgesloten omtrent de prijs en ook volgens alle normen en eisen hun druiven teelden.

Tegenwoordig worden er door de derde en vierde generatie wijnboeren hele mooie en zelfs prijswinnende wijnen gemaakt. Men combineert de kennis, opgedaan in Frankrijk, America of Australië met plaatselijke druivenrassen en heuvellandschappen.

Voor het merendeel werd vroegger alleen de Sultanine druif gebruikt. Deze druif had namelijk het voordeel dat er ook altijd nog de keuze gemaakt kon worden om hem als tafeldruif te verkopen, of als de kwaliteit slecht uitviel hem te laten drogen en hem te verkopen als rozijn.
De merknaam Sultanas is afgeleid van de druifnaam sultanine, die op zijn beurt de naam te danken hebben aan de Sultan van Turkije.

vele boeren die met veel liefde hun druiven telen
transport van de druiven naar de wijnpers voor de maak van Kretenzer wijnen
oude wijnpers waarmee vroeger de wijn uit de druiven werd geperst

Het wijnproces op een traditionele wijze.

Een korte uitleg over hoe wijn op traditionele wijze werd verkregen;

Allereerst werden de druiven geplukt en in grote cementen bakken gedaan. In deze bakken werden de druiven dan geplet, met de voeten. Het liefst ongewassen voeten. Het sap wat hierbij vrij kwam, werd via een buizen systeem opgevangen en in grote houten vaten gedaan.
In deze vaten ging het sap aan het gistproces beginnen. Bij dit gistproces werd het sap steeds helderder en begon steeds meer op wijn te lijken. Om dit te bevorderen moest er ook 2 à 3 keer van vat verwisseld worden.
Tenslotte werd de wijn vacuüm verpakt. Dit was noodzakelijk want als er zuurstof bij bleef komen zou hij tot azijn verworden. Het geheel moest tot ongeveer 2 maanden gelagerd worden.

Tradities met wijn

Eén van de tradities met Kretenzer wijnen is, om een fles wijn te maken bij de geboorte van een kind en deze wijn pas te drinken op zijn of haar trouwdag. Natuurlijk is het tegen die tijd een heerlijke oude wijn.

het verkeersbord dat verwijst naar de villa van Vathypetro
zicht over de archeologische opgraving van Vathypetro
een wijnboer aan het werk in zijn dorp

Auto-trips/stadswandelingen die u kunnen interesseren:

bezoek het klooster van Myriokefala tijdens het rijden van route 32.

Fotografeer en bezoek het klooster van Myriokefala in auto trip: Rethymnon – Myriokefala – Nr. 32

de oude bembo fontein en de sebil

Bekijk de Ottomaanse Turkse ‘sebil’ tijdens de stadswandeling door Heraklion via de Voicemap app

de oudste filo deeg bakker van Kreta aan het werk met zijn deeg

Bewonder tijdens de audio tour door Rethymnon de filodeeg bakkers in hun oude, traditionele werkplaats.