English

Geschreven door: Julia Milaki
November ’16

Klooster van Myriokefala – Panagia Antifonitria.

Het dorp Myriokefala staat bekend vanwege het gelijknamige klooster dat daar gevestigd is sinds de 10e eeuw.

De Heilige Jianis Ksenos was door Kreta aan het reizen en had een visie om nieuwe kerken te bouwen en klooster te stichten waar hij zelf zou kunnen wonen, samen met andere monniken en priesters. De legende gaat dat, terwijl hij door dit dorp aan het wandelen was , een grote doornachtige plant zijn doorgang blokkeerde. Hij besloot om de plant in brand te steken om het zodoende op te ruimen, maar toen eenmaal het vuur zich begon te verspreiden, hoorde hij een stem zeggen: ‘Ik ben hier!’ Hij doofde het vuur direct en zag onder de plant het icoon van de Heilige Maria liggen. Hij besefte dat de stem van het icoon vandaan kwam en dat deze om hulp en redding vroeg. Dit was het moment dat hij besloot om op deze plek een klooster te bouwen en het icoon van de Heilige Maria – ‘de Stem/Antifonitria’te noemen.

het klooster van Myriokefala het gelijknamige dorpje

***
u kunt het klooster bekijken
aan het einde van Routaki route…

  • Route 35.0

    Rethymnon –

    Argiroupoli-

    Myriokefala

Omvang van de tempel blijft klein.

Hij begon met de bouw van het klooster in de late 10e eeuw, begin 11e eeuw. Het was ook in deze periode dat hij Constantinopel bezocht en de eerste hulpmiddelen voor het klooster uit deze stad mee terug bracht. De omvang van de tempel is altijd klein gebleven en de legende zegt dat dit de wil van het icoon is geweest om het in deze afmetingen te houden. Elke dag bouwden de bouwvakkers een nieuwe uitbreiding aan de tempel, maar vonden dan de volgende dag het weer afgebroken terug.

De kerk was in een schitterende staat van dienst tijdens de Venetiaanse periode, maar werd volledig verwoest gedurende de Ottomaans Turkse bezetting. Het werd toen o.a. gebruikt als ontmoetingsplek door het verzetsleger tegen de Turken, mede omdat het zo moeilijk te ontdekken was door de Turken.

Tegenwoordig staat de kerk bekend om haar fresco schilderingen. Deze zijn enkele jaren geleden gevonden, nadat de lokale autoriteiten hadden besloten om restauraties aan het gebouw te laten plaats vinden. De  fresco’s dateren terug naar de 11e en 13e eeuw.

in het winkeltje bij het klooster van Myriokefala kunt u mooie iconen kopen
klooster van Myriokefala met zij aanzicht
een van de vele mooie fresco's
alles is oud in het klooster van Myriokefala
vanuit heel kreta komt men op 8 september het klooster van Myriokefala bezoeken

Myriokefala wordt druk bezocht op 8 september.

De jaarlijkse viering van de kerk vindt plaats op 8 september. Dat is, volgens de Orthodoxe kerk, de dag dat Maria werd geboren. Het wordt groots gevierd en de gehele regio wordt druk bezocht door mensen vanuit heel Kreta. Het icoon wordt beschouwd als een icoon dat wonderen kan verrichten. Het geeft de mensen waar ze om vragen, maar bovenal hoop. Het is algemeen gebruik dat de kerk van het klooster van Myriokefala bezocht wordt door koppels die graag een kind willen hebben. Ze beden bij het icoon en vragen om een wonder. Een jaar later komen zijn dan terug met hun kind. Dat is ook de reden dat de kerk hoofdzakelijk gebruikt wordt voor dopen en bruiloften.

Wat u ook kan interesseren:

fahr mit ein Boot zu die Insel Spinalonga

U kunt met de boot naar Spinalonga varen, na route 58.

das Routaki Auto hat jede Strecke gefahren.

Rijdt met u huurauto langs de noordkust en bezoek Rethymnon.

die Kirche von Neapoli

Bekijkt u de kerk van Neapoli tijdens ‘Road Trip 58.0’