Spinalonga en haar geografische ligging.

Deutsch
English

Geschreven door: Mr. Routaki
November ’16

Spinalonga (Σπιναλόγκα) is in het Grieks officieel bekend als Kaloedon (Καλυδών). Als een klein rotsachtig eilandje ligt het in de golf van Elounda, tegenover het vissersdorpje Plaka.

U kunt Spinalonga per boot bereiken vanuit de havens van Agios Nikolaos, Elounda of d.m.v. een kleine boot vanuit Plaka. Spinalonga is vooral bekend als het voormalige lepra eiland. Melaatse patiënten van Kreta en de rest van Griekenland werden hier tot 1957 in quarantaine gehouden.

Er bestaat een theorie dat de naam Spinalonga voor het eerst voorkwam in de 13e eeuw; Venetiaanse veroveraars, die, onbekend met de Griekse taal, de plaatsnaam ‘Stin Olounda’, wat Grieks is voor ‘in Olounda’ omvormde tot Spinalonda en later tot Spinalonga.

Berichtgeving toont ook aan dat Spinalonga niet altijd een eiland is geweest. In 1526 haalde de Venetianen een deel van het schiereiland weg en creëerde daardoor het eiland. Vanwege zijn positie werd het eiland vanaf het begin af aan geforteficeerd om zodoende de toegang tot de haven van het oude Olous te beschermen. Dit was commercieel gezien van belang vanwege de ontstane zoutwinning industrie aldaar.

het lepra eiland spinalonga - een schitterende plek voor mooie foto's.

***
U kunt Spinalonga bezoeken
als u de volgende Routaki routes rijdt…

  • Route 58.0

    Kato Gouves – Agios Nicolaos

  • Route 82.0

    Malia – Plaka – Malia

het lepra eiland Spinalonga was voorheen een venetiaanse burcht

Spinalonga‘s geschiedenis; een van vele culturen.

De geschiedenis van het eiland begint ergens in de negende eeuw, toen de Saracenen Kreta veroverde voor een periode van zo’n 138 jaar. Het eiland was een veilige schuilplaats voor de Christenen, die een klein fort bouwde voor hun veiligheid.

In 1202 bezette de Venetianen Kreta. Een bezetting die tot 1715 stand zou houden. In deze periode werden op meerdere plaatsen forten en burchten gebouwd in angst voor aanvallen vanuit zee. In het bijzonder na de val van Constantinopel in 1453 en de daardoor voortdurende piraten aanvallen, waren de Venetianen genoodzaakt Spinalonga te fortificeren, nadat zij het tot een eiland hadden gemaakt in 1526. Ze begonnen met de bouw in 1538 en hadden tot 1649 nodig om het geheel af te maken. Spinalonga werd één van de belangrijkste forten in het Middellands zeegebied.

Spinalonga werd ook ooit als gevangenis gebruikt.

In datzelfde jaar lukte het de Ottomanen eindelijk om geheel Kreta te veroveren. Het eiland Spinalonga kreeg daarbij een souvereine staat die tot 1715 stand hield. In dat jaar viel ook Spinalonga in Ottomaans-Turkse handen en met die gebeurtenis werden laatste sporen van Venetiaanse militaire aanwezigheid van Kreta verwijderd.
Gedurende deze bezetting had Spinalonga een Turks dorp met zo’n 1000 inwoners.

Later, tijdens de Kretenze opstand voor de onafhankelijkheid van Kreta, zou een deel van Spinalonga gebruikt worden als gevangenis.

In 1898, nadat de revolutie van 1866 had plaats gevonden en Kreta een onafhankelijke republiek was geworden, verlieten vele Ottomaanse Turken het eiland. Maar niet allemaal. Enkele bleven. Mede omdat ze werden beschermd door de Fransen die zo rond 1903 een marine basis op Spinalonga hadden opgebouwd.

Spinalonga wordt een lepra kolonie.

De Kretenzer overheid besloot om de Turken bang te maken door alle melaatse patienten van Kreta naar Spinalonga te verbannen. Deze lepra patienten leefden in regio’s rondom Heraklion en Ierapetra en werden de Mesquini genoemd, wat zoveel betekende als; de verdoemden. De Turken, bang voor besmetting, verlieten het eiland en keerden terug naar Turkije.
Spinalonga werd aldus een lepra kolonie. Nadat het medicijn er tegen gevonden was in 1950 werd de kolonie gesloten en de laatste patient verliet het eiland in 1957. Het eiland staat bekend als één van de laatste lepra kolonies van Europa. De laatste inwoner, een priester, verliet het eiland in 1962.

de poort waardoor de lepra patienten binnen kwamen werd Dantes poort genoemd.

Spinalonga – boottrip naar het lepra eiland.

Vanaf de beginjaren zeventig is het lepra eiland Spinalonga een touristische bezienswaardigheid en vele duizenden, vooral buitenlandse, toeristen bezoeken het eiland gedurende de zomer maanden. Samen met de opgravingen van Knossos en de wandeling door de Samaria kloof behoort het lepra eiland tot de hoofd ‘attracties’ van Kreta.

de boot trip naar het lepra eiland spinalonga gaat ook vanuit het dorpje Plaka.