Margarites – een mooi pottenbakkers dorpje in de provincie Rethymnon.

Geschreven door: Irini Lefkoritissa
februari ’17

everywhere in Margarites you see pottery being made

Het pottenbakkers dorpje Margarites is gelegen op de hellingen van de Psiloreitis bergketen. Het is vooral bekend vanwege de lokale productie van keramiek. Al in de Minoïsche periode werd de klei uit de nabij gelegen rivierbedding gebruikt bij het maken van de potten en vazen. Tegenwoordig trekt Margarites veel bezoekers aan die van de schoonheid van het dorpje zelf genieten en van de grote verscheidenheid aan keramische producten die aangeboden worden in de vele winkeltjes.

driving through Margarites is a beautiful thing to do
mooi kerkjes in het pottenbakkers dorpje Margarites

Margarites dateert al uit de Venetiaanse periode.

Het pottenbakkers dorpje zoals we het vandaag de dag zien dateert al vanuit de Venetiaanse periode (1204-1645). Veel dorpjes op Kreta, die vandaag de dag nog bewoond worden, dateren uit die periode. In de stijl van de huizen, de binnenplaatsen en de stenen ronde bogen kan men de Venetiaanse bouwstijl herkennen. Ook in dit dorpje zijn er verschillende buurten en volgens Kretenzer traditie heeft elke buurt zijn eigen kerkje die toegewijd is aan de eigen Heilige. Sommige kerkjes zijn altijd open, voor andere kan men de sleutel vragen in het nabij gelegen winkeltje.

Veel van de huizen zijn op het moment onbewoond en brengen u zodoende terug in vervlogen tijden. Het is heerlijk om bewust te verdwalen in de kleine straatjes en pleintjes. U komt er vanzelf de plaatselijke bakker of supermarkt tegen met daarbij de mogelijkheid om ergens te gaan zitten voor een hapje of een drankje. Dit alles in de schaduw van dicht begroeide moerbeibomen.

***
U kunt Margarites bekijken
als u de volgende Routaki route rijdt…

  • Route 52.0

    Heraklion (Gazi) –

    Margarites

De pottenbakkers traditie is nog steeds zeer levendig in Margarites. Enkele van de bakkers gebruiken nog steeds de lokale klei en volgen de ontwerpen en decoraties die terug dateren uit de Minoïsche periode. Anderen produceren meer moderne items met felle kleuren of maken objecten die daadwerkelijk ook gebruikt kunnen worden in het huishouden. Ook zijn er de ambachtslieden die hun potjes en pannetjes slechts maken als souvenir of decoratie.

in het potten bakkers dorpje ziet u overal keramische objecten staan
vakmanschap bij het maken van een pitty vaas

Het klooster van Sint Gideon in de noord oost hoek van Margarites.

Als u Margarites aan het ontdekken bent, mag u niet vergeten het klooster van Sint Gideon te bezoeken. Het klooster wordt ook wel het Karakalou klooster genoemd. Het ligt in een buitenwijk, in de noord oostelijke hoek van het dorp ( GPS coördinaten: 35°20’25.52″N – 24°41’20.79″O). Een klein stijl weggetje brengt u tot aan de ingang. Het klooster is behoorlijk klein, wat typerend is voor Kretenzer kloosters.

De meeste kloosters zijn niet te vergelijken met de grote abdijen in Noordwest-Europa. Ze worden echter zeer goed onderhouden en zullen overkomen als een oase van rust, vooral door de verscheidenheid van aanwezige planten. Enkele hiervan zijn zelfs van exotische aard. De monniken in dit klooster houden er ook enkele kleine vogelsoorten op na, die voor een aangenaam getjilp op de achtergrond zorgen. U kunt tevens de trap naar het dakterras beklimmen en van het mooie uitzicht over het gehele dorpje genieten.

We willen u eraan herinneren dat bij een bezoek aan een klooster u zich behoorlijk dient te kleden. Tevens wordt van u verwacht het feit te respecteren dat in sommige kerkjes het verboden is om foto’s of video-opnamen te maken.

een kleine wandeling brengt u naar het klooster van sint Gideon
in the whole of Margarites you will see colourfull ceramics

Andere routes of artikelen die u wellicht interessant vindt:

bezoek de milatos grot in route 58

Daal de Milatos Cave af terwijl u Routaki route 58 rijdt.

visit the excavations of Knossos at the end of route 59

Fotografeer Knossos, de belangrijkste opgraving van Kreta in route 59.

the waterfalls of Argiroupoli in Routaki route 32

Ontdek de watervallen van Argiroupoli tijdens Routaki road trip 32.