De Milatos grot.

Deutsch
English

Geschreven door: Mr. Routaki
November ’08

Op de zondag na Pasen wordt in de grot in de buurt van Milatos een herdenkingsdienst gehouden ter nagedachtenis van de moord op 3600 Kretenzers. Deze executie werd in 1827 uitgevoerd onder bevel van de Turkse generaal Hassan. Deze 3600 mensen, vooral vrouwen en kinderen hadden zich schuil gehouden in deze grot, als vluchtoord voor de moordende Turken.
De bezetters zijn er toch achter gekomen waar deze bewoners zich schuil hielden en ze hebben bij de ingang van de grot grote vuren gestookt waardoor de mensen in de grot door vuur en rookontwikkeling om het leven zijn gekomen. Mensen die toch door het vuur wilde ontsnappen werden op koelbloedige wijze alsnog dood geschoten. De mensen die de grotten dieper invluchtte zijn ook gestorven, want inmiddels heeft men ontdekt dat de grot zo diep is dat men zuurstof flessen nodig heeft om deze helemaal te kunnen bewandelen of bekruipen.

De roetafzetting op het plafond van de grot is een bewijs van dit gruwelijke verhaal. Op slechts enkele meters van de ingang ligt in het donker van de grot een kapel met daarnaast een soort schrijn met beenderen van de vermoorden.