het begin van Routaki routes met de speciaal daarvoor gekochte Rocsta jeep.

waar het allemaal begon met

Routaki routebeschrijvingen

Engelse-vlagEén van de taken van een host/reisleider is informatie bijeenkomsten organiseren, waarin uitleg wordt gegeven wat er te zien is op de bestemming en wat men zoal kan doen. Aan het einde van zo’n bijeenkomst was het (bijna) altijd dezelfde routine. Mijn gasten wilde een huurauto boeken en het eiland ontdekken. De meest gestelde vraag was dan; waar naartoe te gaan, hoe te rijden en wat te bezoeken. Dus toen ik stopte als host/reisleider voor Arke/TUI, was het besluit snel gemaakt; route beschrijvingen maken met aanvullende informatie en ‘hot spots’ beschrijven, die men kan bezoeken.

Nu jaren later, is dit het resultaat. Routebeschrijvingen die op uw smartphone eenvoudig te lezen zijn. Vele illustraties van o.a. verkeersborden en afslagen en met als optie de RAGiF’s, de Routaki Audio Guide info Files, die u van allerlei informatie voorzien. Ik hoop dat u van uw gekozen route(s) en de bijbehorende RAGiF’s gaat genieten en ook versteld zult staan van de schoonheid van Kreta.

Vriendelijke Groeten,
Mr. Routaki

buiten de gebaande paden

Mr.Routaki is de creatieve oprichter van de Routaki routes en ervaart het bijzondere eiland Kreta al sinds 1995.
Door dit gedaan te hebben in een brede vorm van activiteiten kan zijn kennis over het eiland zeer uitgebreid genoemd worden. De eerste Routaki routes werden in 2006 gemaakt, waarna Mr.Routaki besloot zijn horizon te verbreden en te gaan zeilen op zeiljachten als een flottielje leider. Naast zijn passie voor het rondrijden op Kreta en het vinden van nieuwe routes en het daarbij vergaren van informatie voor zijn RAGiF’s (Routaki Audio Guide info Files) heeft hij een behoorlijk goed niveau in de golf sport weten te ontwikkelen.

Daarom is het ook mogelijk om Mr.Routaki als je persoonlijke golf gids in te huren (en is het ook de reden dat het moederbedrijf van Routaki – AJ4U Golf&Guide genoemd is). Mr.Routaki zal vanaf mei 2018 ook beschikbaar zijn om uw te assisteren op uw persoonlijke tour, als u bijvoorbeeld niet zelf wilt rijden of geen rijbewijs heeft. Mr.Routaki spreekt vloeiend Nederlands, Duits en Engels.

Bekijk zijn LinkedIn profiel als u meer te weten wilt komen over zijn persoonlijke interesses of werk ervaringen, of neem een kijkje op zijn golf website: Wicked Golfers.com. Als u hem persoonlijk wilt volgen, kan dat via facebook, google+ or instagram.

Mr.Routaki de oprichter van Routaki routes

Onze freelancers die op het Routaki platform bezig zijn.

Julia heeft haar hele leven op Kreta gewoond. Geboren en getogen in het toeristische dorpje Malia, was het voorbestemd om een carrière in het toerisme te verkrijgen. Van jongs af aan heeft ze in het familiebedrijf mee geholpen en is daarom al haar hele leven gewend om toeristen om zich heen te hebben. Ze weet dus als geen ander wat een vakantiegast belangrijk vindt en wat niet.

Ze vindt het prachtig om in de natuur en avontuurlijk bezig te zijn en geniet ervan om nieuwe, onbekende plekken te ontdekken. Werken als een freelancer voor het Routaki platform geeft haar de mogelijkheid om haar schrijfvaardigheden, als een hobby in te zetten !

profiel foto van Stefan

Stefan is geboren en getogen in Zweden. Na zes jaar studeren op twee verschillende universiteiten, heeft hij twee bachelors op zak.. Eén als muzikant en één als onderwijzer in muziek en in lichamelijke oefening. Kort nadat hij zijn studies had afgerond, werden Stefan en zijn voormalige band (State of Drama) bekend in Zweden, omdat zij de finale behaalden van de Zweedse kwalificatieronden voor het Eurovisie songfestival. En dat zelfs twee jaar op rij. Deze kwalificatieronden zijn in Zweden beter bekend als de ‘Melodifestivalen’ en worden uitgezonden op de nationale televisie. Het wordt elk jaar bekeken door meer dan de helft van de Zweedse bevolking.

Na zijn avonturen als een artiest werkte hij een tijd als onderwijzer, maar zijn enorme interesse in muziek brachten hem terug naar de muziek, waar hij wederom succesvol was als professioneel muzikant. Deze keer als een freelancer. Stefan heeft ondertussen zo’n anderhalf jaar als muzikaal freelancer gewerkt. Hij speelt hoofdzakelijk in Zweden en Oostenrijk. Gezien het vele reizen vindt hij het perfect om ook als vertaal freelancer werkzaam te zijn. Deels omdat hij het vertaalwerk overal kan doen omdat het locatie onafhankelijk is en deels omdat hij zo zijn talenkennis, opgedaan tijdens het reizen, mooi kan gebruiken.


Irini Lefkoritissa

Irini is geboren en getogen in Nederland en bleef daar tot ze bijna haar studie in de schilder-, beeldhouwkunst en fotografie had afgerond. Op 21-jarige leeftijd verhuisde ze naar het westen van Ierland om daar haar studie te vervolgen en af te maken. Na haar studie werkte ze nog een paar jaar op dit mooie groene eiland en ontwierp harpen tijdens workshops voor muzikale instrumenten.

Haar volgende stap was die naar Kreta. Ze woont er al 18 jaar en wordt nog steeds gefascineerd door het rijke landschap, vol met extremen en verrassingen. Om een inkomstenbron te hebben, begon zij 17 jaar geleden met gidsen. Omdat ze vele talen beheerst, heeft ze het plezier om verschillende mensen, vanuit de gehele wereld in haar groepen te mogen begeleiden. Met hun verscheidenheid aan achtergrond, cultuur en manieren nemen zij allemaal Kreta anders waar en dat maakt elke dag zo bijzonder. Tijdens het seizoen, is ze voornamelijk te vinden in de Samaria kloof, op de populaire (excursie) stranden, bij culturele bezienswaardigheden of in de historische steden.

In de winter brengt ze tijd door met haar zoon en houdt ze ervan muziek te spelen of te verven. Wanneer het weer het toelaat, is ze onderweg naar die afgelegen plekken in de bergen en de kloven die slechts bij weinigen bekend zijn. Omdat niet veel mensen deze paden en gebieden kennen, probeert zij ze vast te leggen in haar foto’s, zodat ze deze ongekende schoonheid met hen kan delen. De afgelopen jaren heeft ze voor verschillende websites en verkeersbureaus teksten en vertalingen geschreven. Vaak worden deze teksten gepubliceerd samen met haar eigen foto’s. Zo ook op deze website.

profiel foto van Valerie

Valérie verliet België toen ze 18 was. Ze reisde en werkte vervolgens op de Canarische Eilanden. Ze bemande een zeilboot vanaf daar over de Atlantische Oceaan naar Puerto Rico. Uiteindelijk belandde en vestigde ze zich op Karpathos, Griekenland. Ze woont daar inmiddels al weer 20 jaar, is er getrouwd en heeft drie kinderen.
Komende zomerseizoen zal ze voor TUI werkzaam zijn. Tijdens de wintermaanden brengt ze de tijd door met haar man en kinderen en verricht zij freelance vertaalwerk, o.a. voor het Routaki platform.

Valérie verließ Belgien, als sie 18 Jahre alt war. Sie reiste und arbeitete auf den Kanarischen Inseln, sie arbeitete auf einem Segelboot von dort über den Atlantik nach Puerto Rico und landete in Karpathos, Griechenland. Sie lebt seit 20 Jahren dort, hat geheiratet und hat 3 Kinder.

Während der Sommersaison arbeitet sie für TUI und die Winter sind für Zeit mit ihrem Mann und ihren Kindern zu verbringen und freiberufliche Übersetzungsarbeit zu machen.


Ben jij dit?

Dit kun  jij zijn als je denkt dat je van waarde kunt zijn voor het platform. Stuur ons een mailtje met je voorstel, of via facebook  of een ander medium.

“Alle informatie verzamelen, de routes uitwerken, de audio opnemen. Streven naar een goed product. Het startte ooit als een hobby, nu een mooi vakantie hulpmiddel voor u!”

“Wat een werk moet dit geweest zijn! Zelfs in de kleinste dorpjes wisten we nog steeds hoe we moesten rijden. Heel gaaf!”

MONIQUE SCHIPPERS, JULI 2007

“….often we thought we were the only people on the island. I think we saw about 8 other cars, during the whole day….”

JAMES HENDRIKS, SEPT. 2008