De Griekse koffie, uitgesproken als kaphès, is eigenlijk hetzelfde als de Turkse koffie, alleen mag men dit natuurlijk nooit hardop zeggen. Het wordt geserveerd in hele kleine kopjes en wordt gemaakt in een heel klein steelpannetje op een gasbrandertje. In het steelpannetje wordt een schep Griekse koffie gedaan en wordt driemaal opgekookt en daarna in het kopje geschonken; men wacht met het drinken tot de droesem is gezakt. Men kan hem het beste langzaam drinken en voorzichtig opslurpen en er een glaasje water bij drinken. De Kretenzers houden niet erg van melk in de koffie; naar hun mening moet koffie zo zwart zijn als de nacht, zo heet als de hel en zo zoet als de liefde.

U kunt drie soorten koffie bestellen; de variglyko; die sterk is met veel suiker (bijvoorbeeld 2 theelepels koffie en 4 theelepels suiker), de metrio; die sterk is met een klein beetje suiker (bijvoorbeeld 2 theelepels koffie en 2 theelepels suiker) en de sketo; die zonder suiker is (bijvoorbeeld 2 theelepels koffie en geen suiker). Het verhaal gaat dat met behulp van het koffieslib oudere vrouwen de toekomst kunnen lezen. Het slib wordt omgedraaid op een schoteltje en bekeken door deze wijze vrouwen.
Natuurlijk is er ook Nescafé voor mensen die de Griekse koffie niet lekker vinden. Een paar schepjes instant Nescafé-koffie in een kopje, indien nodig met wat suiker en melk, dan heet water of kraanwater toevoegen. Om een schuimlaag te vormen, is het traditie om het Nescafé eerst te roeren met een mixertje met een kleine laag water.
Alternatieven voor Griekse koffie.
Maar de traditionele Griekse koffie wordt niet meer gedronken door de jongere generatie. Het traditionele brouwsel werd allereerst ondermijnd door de frapé; een mix van Nescafé-koffie met koud water en ijsblokjes. Het is één van de gemakkelijkste dranken die je kunt maken, maar je moet nog wel weten hoe je het moet doen. Tegenwoordig is het verkrijgbaar bij vrijwel alle Griekse cafés en kan het worden besteld in de drie vormen van zoetheid zoals hierboven beschreven.
Het succes van frapé leidde tot de geboorte van vele variaties, o.a. met de toevoeging van vanille-ijs in plaats van melk.
Bekijk ook: ‘Raki en de andere sterke dranken’.

In de jaren ’90 begonnen Grieken en Kretenzers espresso en cappuccino te drinken. In de voetsporen van frapé kwamen de espresso freddo (bevroren espresso) en cappuccino freddo (cappuccino met veel ijs, afgetopt met schuimige koude melk) in de mode als de koude koffies naar keuze. De jongere generatie vindt het geweldig. Dus als je tegenwoordig een koffie bestelt, moet je heel precies zijn. Alleen vragen om koffie zal niet genoeg zijn. En om het gecompliceerder of diverser te maken:

Kun je ook een Frappuccino bestellen; een espresso met geschuimde melk of een Freddoccino; een bevroren mix die eruitziet als waterijs met een koffiesmaak, meestal geconsumeerd tijdens de warme dagen van de zomer. Het is meer een koffiemilkshake, meestal versierd met siroop en/of slagroom, die meer een zoete drank is, dan een stimulerend middel.
Koffie is ook in Griekenland te vinden als Franse pers (voornamelijk in hotels) en met moderne filtertechnologie. De laatste is soms bekend als Gallikos (Frans), wat kan leiden tot enige verwarring met de persmethode. Als u filterkoffie wilt, kunt u het beste rechtstreeks hiernaar vragen door Filtrou te vragen.
Je kunt ook een Americano bestellen; een espresso gevuld met warm water. Als je van melk houdt, raden we aan om dit apart te bestellen en te vermelden dat je het lekker warm wilt hebben. Veel verschillende obers maken verschillende Americanos, dus hierdoor kun je bepalen hoe sterk je je koffie maakt.
Geniet van uw koffie.
Iets wat Mr. Routaki de laatste jaren opvalt:
Veel van de Grieken, lees Kretenzers, om hem heen, maakt niet zelf koffie. Ze stappen allemaal in de auto of op hun scooter om te gaan werken, na het ontbijt overgeslagen te hebben. Dan parkeren ze deze auto of scooter (dubbel) langs de weg om hun afhaalkoffie te bestellen in de vorm die ze het liefst hebben.
Daarom zijn de koffiehuizen, afhaalplaatsen en scooterdiensten een enorme industrie. Meer en meer merkt AJ op dat mensen zelfs bellen voor hun koffie en dat die door een bezorger op een scooter wordt thuis gebracht. Alles wordt dan afgeleverd in plastic bekers, met rietjes, kartonnen dozen en zelfs een plastic zakje om het in te vervoeren.


