Kloven op Kreta.

De meeste bergkloven zijn zo rond 14 miljoen jaar geleden ontstaan, toen tektonische bewegingen van de aardkorst de steenmassa’s van de bergen verschoven en scheurden. Natuurlijk speelt ook mee dat Kreta op een seismografisch actieve kloof ligt, waardoor aardbevingen ook hun werkingen hebben op het berggebied.
Hier aan de zuidkust, in tegenstelling tot de noodkust heeft het geheel ook een veel grilliger aanzien. De bergen storten zich als het waren in de zee, waardoor kloven makkelijker ontstaan. Daarbij bestaat het meeste gesteente uit kalk wat makkelijk opgelost wordt door water, wat ook weer meewerkt aan het creëren van een kloof. Het is makkelijk gezegd en geschreven, maar er zijn natuurlijk miljoenen jaren overheen gegaan, om de kloven te krijgen zoals ze die hier op Kreta te vinden zijn.

De bekendste in natuurlijk de Samaria kloof, aan de west kant van het eiland. De alom bekende kloof waar de wandeling van 18 kilometer doorheen gaat. De Imbros kloof ligt er niet ver vandaan.
Hier vindt u de Sarakina kloof. Een net zo mooie wandeling, waar u echter in het voorseizoen genoodzaakt bent om delen door het water te waden.
Ten oosten van Ierapetra is nog de zogenaamde vlinderkloof te bewandelen, waar door een brand, helaas de meeste vlinders aan een zware strijd bezig zijn, om de kloof zijn naam weer waardig te maken.