Metaxa, Raki, Ouzo en Retsina.

Na de wijnproductie als de wijn gemaakt is, en er een hoop druivenschillen en sappen over zijn wordt er aan de raki gewerkt. De schillen en het resterende sappen doet men in zakken of plastic vaten van ongeveer 20 kilo. Dit goedje laat men 40 dagen gisten. Dan wordt dit papje gestookt en ontstaat er een hele sterke brandewijn, die inmiddels de traditionele drank van de Kretenzers is. Men noemt het raki, maar ook wel Tzikourdia. Het smaakt een beetje als de Slivoviths uit Kroatië en omgeving, of als de Oostenrijkse schnaps.

Het wordt in kleine karafjes geserveerd en doorgaans begeleid door een klein hapje, zoals een stukje geitenkaas, wat olijven, of stukjes tomaat en komkommer.

Uit de allereerste pers komt de proto-raki. Deze raki bevat zoveel alcohol (50 tot 60 %) dat het als huismedicijn wordt gebruikt bij bijvoorbeeld het ontsmetten van wondjes of bij het verhelpen van een verkoudheid. Ook bij problemen met de longen heeft raki een sterke werking. Men plaatst dan een glas op de rug en creëert een vacuüm waardoor de koude uit de longen wordt gehaald.

Men drinkt hier natuurlijk ook wel ouzo, de Griekse nationale drank. Dit heeft een anijs-smaak en lijkt een beetje op de Pernod uit Frankrijk. Het hoort geserveerd te worden met een glas water, zodat het aangelengd kan worden. Hierdoor krijgt het een troebele kleur.

Er is ook een wijn met een hars-smaak, namelijk de Retsina. Het verhaal gaat dat vroeger de wijn in schapenvachten werd bewaard. Van de schapenvachten werden een soort van zakken gemaakt en deze werden waterdicht gemaakt met hars. De harssmaak kwam zodoende in de wijn. Toen men echter deze zakken ging vervangen door flessen en kruiken verdween deze specifieke smaak. Men was er echter zo aan gewend dat men de hars aan de wijn is gaan toevoegen, zodat men de bekende smaak terug kreeg.

Griekenland heeft ook zijn eigen cognac. Eigenlijk een imitatie, waarbij de merknaam de naam van het product is geworden. Er zijn ook bij deze cognac gradaties in een sterrensysteem; de 3, 5 of 7 sterren Metaxa. Men zegt dat de 5 sterren cognac het lekkerst is, omdat de 3 sterren te wrang is en de 7 sterren te zoet, dus u weet wat u bestellen moet vanavond bij de koffie.