English

Geschreven door:
Irini Lefkoritissa
Maart ’17

Georgioupolis, mooi dorpje tussen Chania en Rethymnon.

Georgioupolis, wat zoveel betekent als ‘George stad’,  is een klein dorpje in de Apokoronas regio, welke bekend staat als één van de meest weelderige en vochtigste regio’s van Kreta. Het werd gebouwd tussen de monding van de rivier de Almyros en een klein brak meertje gecreëerd door diezelfde rivier.

aerial view of georgioupolis between chania and rethymnon at the northern coast line of crete

Georgioupolis in de oudheid.

De geschiedenis van de stad dateert uit de Minoïsche tijd. Opgravingen een paar kilometer naar het zuiden onthulden vele vondsten van Minoïsche en Romeinse oorsprong. De opgravings-site van de oude Romeinse stad Amphimalla, de havenstad van ‘Ancient Lappa’ (tegenwoordig Argyroupoli)  werd hier ook ontdekt. Het merendeel van de bijzondere vondsten staan tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Chania.

In de Venetiaanse periode (1204-1645) ontwikkelde het gebied en de stad zich en er werd zelfs een fort  gebouwd om zich te beschermen. In deze jaren werden de kunst van de wijnbouw als wel de bijenteelt al goed beheerst en het was daardoor een belangrijke bron van inkomsten. Wat het nog het tot aan de dag van vandaag nog steeds is. Gedurende deze periode droeg het dorp de naam Chrissopoli, wat goud stad betekent. Het fort werd tijdens de Turkse bezetting (1645-1898) vernietigd en pas later weer herbouwd. Nu is het gereduceerd tot een zeer kleine en nauwelijks traceerbare ruïne.

Naamsverandering van Almyroupolis naar George stad.

In de 19e eeuw werden veel nieuwkomers aangetrokken, toen uit de moerassen nieuwe landbouwgrond werd gecreëerd. De drainage werd enorm geholpen door de aanplanting van snelgroeiende en water consumerende eucalyptusbomen. U kunt vandaag de dag nog steeds rijen van deze enorme eucalyptusbomen zien. In deze tijd werd het dorp Almyroupolis genoemd, vernoemd naar de rivier de Almyros, wat zoveel als zout of brak betekent. De huidige naam werd aangenomen in 1899, als eerbetoon aan Prince George, die uit Athene was overgekomen om een regering samen te stellen en te leiden tijdens de Onafhankelijkheid van Kreta (1898-1913). Deze korte periode werd voorafgegaan door de Ottomaanse bezetting en opgevolgd door de annexatie van Kreta aan de Griekse natie. In deze tijd had Kreta niet alleen haar eigen regering, maar ook een eigen vlag en valuta.

Crete had its own stamp with prince George on it
in routaki route 35 you will pas the kournas where you can see this flag in taverna babis
Crete had its own currency between 1898 and 1913

Op verschillende manier je vrije tijd door brengen in Georgioupolis.

Modern Georgioupolis is een ontwikkelde toeristische badplaats met vele hotels, georganiseerde stranden, winkels en restaurants. In de buurt van de kust is er zelfs een buiten sportpark waar u kunt genieten van een gratis fitness work-out. U kunt genieten van een koffie of een maaltijd op het dorpsplein of in een van de vele taverna’s langs de stranden. U kunt genieten van een wandeling langs het strand of in de richting van de kleine haven die de beide kanten van de riviermonding flankeert. Wat u niet mag missen is de Agios Nikolaos kapel, die is gebouwd aan het einde van een kleine pier in zee.  Volgens de ‘stemming van zee en wind’ kunt  u erheen wandelen en droog blijven of echt nat worden! Tijdens sterke noorde winden en hoge golven kan men de pier niet eens zien. Bezoekers vinden dit doorgaans een schitterende plek en het ziet er fantastisch uit op de vakantie foto’s.

the chapel of Agios Nikolaos in the cretan waters

Als u besluit te gaan zwemmen, neem dan acht op de gekleurde vlaggen op het strand of de aanwijzingen van de badmeesters. In deze regio zijn de onderstromen berucht en mogen daarom nooit onderschat worden!

fishers village by origin - georgioupolis

Wat u ook kan interesseren:

de havenstad van Agios Nikolaos is zeker een bezoek waard

Bezoek de havenstad Agios Nicolaos aan het einde van route 58.

gebruik van houtskool tijdens de vele barbecues

Lees over het gebruik van houtskool en hoe het wordt gemaakt.

visit the Kazantzakis museum in Routaki route 59.0.0

Bezoek het CretAquarium aan het begin van Routaki route 59.