Houtskool – Hoe het traditioneel wordt gemaakt.

Geschreven door : Julia Milaki
Februari ’17

het dorpje Agia staat bekend om zijn houtskool productie

Het dorpje Agia staat bekend om zijn houtskool productie. Zelfs vandaag de dag zijn jongeren er in geïnteresseerd om deze werkzaamheden als hoofdberoep uit te oefenen. Het is seizoenswerk, wat vooral tijdens de zomermaanden (meinovember) plaats vindt. In de winter wordt het hout verzameld,  in de juiste maten gezaagd en te drogen gelegd. Het meeste hout wat gebruikt wordt is natuurlijk olijfbomenhout, omdat er zo veel olijfbomen op het eiland voor handen zijn.

houtskool gemaakt van olijvenhout in speciaal daarvoor gebouwde huisjes

Er zijn twee verschillende type houtskool-ovens: de open lucht- en de bakstenen muren ovens. In Agia worden de bakstenen-muren-ovens meer gebruikt omdat hierbij de procedure eenvoudiger en sneller gaat. Het hout wordt opgeslagen in een piramide-achtige vorm met een lege kern in het midden. De kern is gevuld met stro of ook wel kleinere, droge takjes van de olijfbomen. Zodra de piramide van hout de bovenkant van de oven heeft bereikt en het grootste deel van de ruimte in beslag is genomen, wordt in de kern een vuur aangestoken. Dan sluit men de deuren en laat men het vuur uitbreiden. Er bevinden zich kleine gaatjes rondom in de zijwanden van de oven, zodat de stoom eruit kan. Tevens helpen deze gaatjes de producenten bij het controleren van de brand. Als het vuur eenmaal goed brandt, komt er veel stoom vrij en dat alles onder hoge temperaturen. Dit proces, wat ongeveer 7 tot 10 dagen duurt,  zorgt ervoor dat het hout wordt omgezet in houtskool.  Zodra al het hout is verbrand wordt het vuur geblust met water en laat men het drogen voor ongeveer twee dagen. Vervolgens wordt de houtskool in dozen of zakken gedaan en is het klaar om te worden verkocht in de supermarkt.

***
U kunt deze houtskool huisjes zien
als u de volgende Routaki route rijdt…

  • Route 52.0

    Heraklion (Gazi) –

    Agia –

    Margarites

[Τσικνοπέμπτη] Tsiknopempti; de tweede donderdag voor Carnaval.

Eén van de belangrijkste redenen voor het gebruik van houtskool is die om vuur te maken tijdes een barbecue. Door het gebruik van houtskool kan men een vuur al slechts binnen enkele minuten aankrijgen en is het klaar om op te grillen. BBQ’s kunnen op elk moment van de dag worden opgezet,  zolang men maar beschikt over een goed gezelschap! Er moet wel rekening worden gehouden met de wetgeving die bepaald dat men geen open vuren mag maken tijdens de zomermaanden i.v.m het risico voor grote bosbranden.

Er is één speciale dag in het jaar dat bijna iedereen een barbecue aansteekt. In huis, maar zelfs ook op de werkplek! Het is de tweede donderdag voor carnaval, die Tsiknopemti genoemd wordt. Op deze dag eten de mensen veelal vlees van de grill en de koks laten het vlees heerlijk ‘branden’ zodat de typische geur het hele huis vult. Dit is tevens het begin van de carnaval viering.

houtskool wordt over heel kreta gebruikt om barbecues aan te steken
heerlijk BBQ gebruik in de achtertuin met familie en vrienden tijdens tsiknopemti
op Tsiknopempti worden grote vuren gemaakt en veel vlees gegrild

Na Tsiknopemti begint Carnaval – een tijd van lachen en lol!

Bij Carnaval draait het allemaal om lol hebben, lachen, dansen, drinken en natuurlijk eten! Dat is de reden dat mensen zich graag verkleden, hun gezichten achter maskers verbergen, hun gezichten beschilderen of andere mensen in het ootje nemen.

verkleed partijen gedurende carnaval na Tsiknopemti
verkleed partijen over geheel Kreta tijdens carnaval
carnavals optocht van 2014 in Rethymnon
vele jaren mooi weer tijdens de optocht van Rethymnon

Er is een algemeen gebruik op Kreta dat houtskool en carnaval met elkaar verbindt. Als je namelijk in een gezelschap bent rondom een barbecue en je hebt er voor gekozen je niet te verkleden, moet je er rekening mee houden dat anderen je zullen schminken! Het enige wat ze nodig hebben is wat stof van de houtskool. Deze wordt dan over je gezicht uitgesmeerd en veranderd je in een kolderiek persoon.

Het is de makkelijkste manier om bij de partij aan te sluiten en ook lol te hebben. Je kunt ofwel een paar houtskool strepen op je gezicht laten aanbrengen of je hele gezicht laten bedekken. In sommige dorpjes wordt het gebruik van dit schminken uitgebreid gevierd en uitgebouwd tot een waar feest met grote barbecues, wijn, warme soep en DJ’s. Een voorbeeld hiervan is het dorpje Mochos, een klein plaatsje in de bergen, ten zuiden van de meer bekendere badplaats Malia.  In andere dorpen  blijft het een traditie omdat de ouderen er op aandringen. Zij geloven dat de zwarte verf op hun gezicht, het dansen en het zingen, een manier is om het kwaad buiten de deur te houden.

gezichten worden beveegd als je niet verkleed bent tijdens tsiknopemti of carnaval
after carnaval is time for fourthy days of lent

Vastenavond – ‘Schone Maandag’ voor de Grieken –

het begin van de Vaste.

Ook op de eerste dag van de Vaste [Καθαρά Δευτέρα] in het Nederlands vertaald in ‘Schone maandag’ heeft iedereen traditiegetrouw houtskool stof op zijn of haar gezicht. Deze ‘schone maandag‘ is in de orthodoxe kerk hetzelfde als Mardi Gras, oftewel Vastenavond in de westerse kerken. Carnaval vieringen zijn voorbij. Vlees wordt niet meer gegeten en het houtskool stof helpt om het kwaad weg te houden en om zich voor te bereiden op Pasen!

Wat u wellicht ook zal interesseren:

bezoek het Nikos Kazantzakis museum in Routaki route 59.0.0

Ontdek het Nikos Kazantzakis museum in Myrtia tijdens Routaki route 59.0.

het klooster van Myriokefala gefotografeerd tijdens Routaki route 32.0.0

Fotografeer een oud klooster in route 32.0, in de zuidelijke Rethymnon regio.

bezoek het CretAquarium tijdens het rijden van road trip 58.0.0

Bezoek het CretAquarium tijdens Routaki (wijn) route 58.0.