Archanes.

Archanes dat zich met 4000 inwoners als welgestelde stad aankondigt, ligt rondom in de wijngaarden en levert de lekker rode en witte rosaki-tafeldruiven. De stad zelf ligt op een hoogte van 400 meter aan de voet van de Jouchtas

Misschien liep in de Minoïsche tijd, de periode die ook wel de bronstijd wordt genoemd en wordt gezien als de eerste beschaving in Europa, de weg van het paleis Knossos wat ten noorden van hier ligt, naar het zuidelijker gelegen paleis van Festos. Er zijn namelijk hier in de gemeente een begraafplaats, een minoïsche tempel en een klein paleis opgegraven. Archanes was dus al in de Minoïsche tijd een belangrijke nederzetting.

Er zijn mooie vondsten gedaan, zoals juwelen, aardewerk en bronzen wapens. Deze worden tentoongesteld in een klein maar interessant archeologisch museum. Het bestaat slechts uit één zaal. De bijzonderste vondst is de ring met de allesziende godin.

De Minoische villa of ook wel megagron genoemd was hoogstwaarschijnlijk de residentie van een lokale machthebber. De villa werd gebouwd rond 1580 voor Christus en werd dertig jaar later verwoest door een aardbeving.

In het museum worden buiten de vondsten van het paleis, ook vondsten van de neocropolis Fourni en de tempel van Anemosfila tentoongesteld. De Neocropoli Fourni was een minoïsche begraafplaats zo rond 2400 tot 1200 voor christus. In deze periode werden hier de doden begraven in koepelgraven. De omvang van de begraafplaats, de grootste van Kreta, geeft aan dat Archanes een belangrijke stad was. U zult dadelijk nog langs een bordje rijden, dat de plaats van de begraafplaats aanduidt.

De tempel van Anemosfila wordt ook wel de grotten der wind genoemd omdat de wind hier aan de voet van de Jouchtas vrij spel heeft. In de centrale kamer van het tempelcomplex stond het beeld van de godheid. In de kamer ernaast vond, volgens de bevindingen van het opgraving team, het eerste mensenoffer van de Minoërs plaats.

Archanes kent ook een 20ste eeuw monument. Het begrip de ‘school’ van ano archanes is een voorbeeld van bouwstijl die toegepast werd in de eerste periode van de onafhankelijke Kretenzer staat. Het gaat dan om een pie-vormig gebouw van twee verdiepingen en een deels houten dakconstructie

Noemenswaardig zijn verder nog de kerken Agia Triada en Agia Paraskevi. Deze kerken herbergen nog fresco’s uit de 14e eeuw. U zult dadelijk ook nog langs de Panagia kerk rijden met zijn opvallende klokkentoren. Hier is men in het bezit van een verrassende collectie iconen.

Archanes was een belangrijke Minoïsche nederzetting. De meeste vindplaatsen zijn recentelijk ontdekt en blootgelegd.

Dit welgestelde dorp ligt op een hoogte van 400 meter en is bekend om zijn wijn en rozijnen. Ten westen van het dorpje ligt de 811 meter hoge Jouchtas.
vroeger de weg van Heraklion naar festos over arhanes, vandaar dat er hier zoveel Minoïsche resten zijn gevonden, vooral op het gebied van begraafplaatsen. Zo is er in Archánes juwelen, aardwerk en bronzen wapens gevonden. Deze worden nu tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Heraklion. Bijzondere vondst was de ring met de allesziende godin.
In een deel van de huidige stad werden sporen van een Minoisch palies van enkele verdiepingen blootgelegd.
het kleine paleis bezit een centrale en westelijke binnenplaats, heiligdom, kleine zuilengang opslagruimtes en werkplaatsen. Opvallen is de aanwezigheid van een wijn en olijvenpers.
De tempel was slechts vijftig jaar in gebruik. Een zware aardbeving in de 17e eeuw voor christus verwoestte het complex.
Deze kerken, maar ook de kerk van de aartsengel Michael, een kilometer ten zuiden van de plaats, herbergen nog fresco’s uit de 14de eeuw.