De opgravingen van de paleizen van Festos.

Bij het opgraven van het paleis van Festos heeft men er koninklijke appartementen, rituele baden, lichttunnels, winkels en opslagplaatsen gevonden. De vindplaats is vrij uitgestrekt en is dus gesitueerd op een heuvel, vanwaar men een prachtig uitzicht heeft over de Messará vlakte met aan de ene kant de uitlopers van het Ida gebergte en aan de zuidkant het Kófinas gebergte.

De nabijheid van de rivier Jeropotamos, een van de weinige rivieren op Kreta waar het hele jaar door water in staat, en de zee, waar Kommos als haven diende, doet verklaren waarom de Minoërs juist deze heuvel uitkozen voor de bouw van hun paleis.
De bekende Engelse auteur Henry Miller schreef eens over deze vindplaats;
‘Onder me, zich uitstrekkend als een oneindig tovertapijt, lag de vlakte van Messará. Vanaf deze hoogte ziet dit alles eruit als ‘het Hof van Eden’.

Eigenlijk is er sprake van twee paleizen. De Italiaanse archeologen hebben twee paleizen bloot gelegd waarvan de ruïnes, in terrassen op verschillende niveaus, in elkaar verstrengeld zitten. Het eerste paleis is rond 1900 voor Christus gebouwd en werd vernield door een aardbeving omstreeks 1700 voor Christus. Het werd vervangen door een tweede paleis, dat op zijn beurt werd vernietigd omstreeks 1450 voor Christus.

De Italiaanse archeologen onder leiding van de heer Halbherr zijn in 1900 begonnen met de opgravingen, maar zij hebben nagelaten om Festos net zo te reconstrueren zoals Arthur Evans met Knossos had gedaan. Het geheel is daarom wel natuurlijker maar ook moeilijker om zich een goed beeld te kunnen vormen van hoe het ooit is geweest.

Bezienswaardigheden zijn een indrukwekkende trappenhal die naar de binnenplaats lijdt, daar deze volledig betegelt is. De koninklijke vertrekken kunnen een beetje tegenvallen omdat deze met modern beton zijn bewerkt. De albasten tegelvloer loont echter zeer de moeite. Verder zijn er een troonzaal en een zuilengalerij te zien, voorraadmagazijnen, werkplaatsen en brede monumentale trappen en na men zegt; het oudste theater ter wereld.
Het totale paleis heeft een oppervlakte van 16.000 m2 en is dus kleiner dan het paleis van Knossos, maar wel van hetzelfde type.

Volgens de overlevering is het paleis gebouwd door koning Minos, die er zijn broer Radamanthys liet wonen om er over de stad te regeren.

Ook na de Minoïsche periode was het paleis en zijn omgeving van grote betekenis: Homerus vermeldde het als deelnemer aan de Trojaanse oorlog en betitelde het als een dichtbevolkte stad. Nadat Festos rond het midden van de 2de eeuw voor Christus door het naburige Gortys verwoest werd, verloor het zijn betekenis.