Anogia in de geschiedenis met haar eigen culturele aspecten.

In de wijde omgeving van de gemeente Anogia zijn sporen gevonden van menselijk aanwezigheid en activiteiten tot zelfs terug in de pre-historische periode. Meer zuidwaarts, hoog in de bergen, is een belangrijke Minoïsche nederzetting die Zominthos genoemd wordt.

In meer recentere jaren heeft Anogia twee keer te maken gehad met een Ottomaans Turkse bezetting en tijdens de tweede wereldoorlog met die van de Nazi’s. Anogia is daardoor meerdere malen compleet verwoest geweest en alle bewoners zijn in deze perioden geëxecuteerd. Als u door het dorp rijdt, zult u ook meerdere standbeelden passeren, waarop de oorlogshelden geëerd – en de gevallen herdacht worden.

Als u het dorp binnen rijdt zult u aan uw rechterzijde een standbeeld zien van de muzikant Nikos Xylouris. Dit staat naast een klein open lucht theater. Als u hier naar boven loopt heeft u een heel mooi zicht over Anogia. Op het pittoreske pleintje van Agios Georgios kunt u heerlijk relaxen en van een typische Griekse koffie genieten. Verder in de straat is de kleine kerk van Agios Jiannis een bezoekje waard. Nadat u een scherpe bocht naar links heeft gemaakt, komt u in het lagere deel van het dorp waar u het Syntagmatos plein kunt bezoeken en een kijkje kunt nemen in het huis van de eerder genoemde muzikant Xylouris.

Anogia binnen rijdend ziet u het standbeeld van Nikos Xylouris
Syntagmatos plein in het lagere deel van het dorp Anogia

***
U kunt Anogia bezoeken
door het rijden van de Routaki route…

  • Route 52.0

    Heraklion (Gazi) –

    Anogia –

    Margarites

Natuur en landschap in en rondom Anogeia.

Bijna de gehele regio die de gemeente van Anogia bevat, is gelegen binnen de grenzen van het Psiloritis gebergte. Het is verbonden met het netwerk van ‘Natura 2000’, vanwege de grote belangstelling voor de natuurlijke omgeving. Verder zuid op een hoogte van 1400 meter ligt de Nida hoogvlakte met de beroemde Ideon Andron grot. Een beetje meer oostelijk is het Skinakas Observatorium (sterrenwacht) slechts één maal per maand geopend tijdens de volle maan.

De regio Psiloritis is het thuis voor een bijzondere populatie lemmergieren, zo’n 70 soorten van schaarse en inheemse planten, waarvan er zelfs 3 soorten beschermd zijn door internationale afspraken. Enkele zeldzame en beschermde diersoorten en 45 soorten vogels voor wie de regio een bijzondere broedplaats is, of een doorgang tijdens de migratie.

Ideon Andron grot in het Psiloritus gebergte ten zuiden van Anogia
lokale vechters in hun traditionele kleding, in de strijd voor het behoud van Anogia
een Kretenz die zijn Sarikia draagt.

De lokale tradities van Anogia.

De Anogianen wonen als ze sinds de oudheid in de ontoegankelijke toppen van Psiloritis. Door de eeuwen heen hebben zij, van generatie op generatie, onveranderlijke hun, tradities, gewoontes en antropologische aard in stand gehouden.
Hun dialect zit vol met oude woorden met een vooral karakteristiek Dorisch accent. Zeer oude Griekse woorden kunnen daarin nog steeds gehoord worden. In het algemeen voelen de inwoners van Anogia een diepe trots voor hun dorp en haar geschiedenis. De mensen zijn enthousiast en zijn altijd bereid om deel te nemen in een dans, om plezier maken en vrolijk te zijn.

Als u door Anogia rijdt ziet u dat veel van de mannen nog steeds de traditionele  ‘Βράκα’ (Vraka) dragen. Deze zakachtige Kretenze broek wordt in de Στιβάνια (Stivania) gestopt. Dit zijn de lange zwarte, of ook wel witte laarzen. Dit alles in combinatie met de typische Kretenze hoofdbedekking; de zogenaamde ‘Σαρíκια’ (Sarikia). Deze zwarte (hoofd) doek van een speciaal soort net, met een rand vol met kleine bolletjes, is om het hoofd gebonden. Afgaande op de legende symboliseren deze bolletjes de ’tranen van Kreta’. Deze staan symbool voor het verlies van de mensen die overleden zijn bij de explosie in het Arkadi klooster tijdens de opstand tegen de Ottomaanse Turken.

Jongere generaties dragen graag leger-kleding, om hun trots en onafhankelijk imago te versterken. Het zal u ook opvallen dat vele mannen een snor dragen, de zogenaamde moustakia, wat ook weer een trotse Kretenze gewoonte is. De auto’s die in het dorp geparkeerd staan zijn bijna allemaal pick up trucks. Handig bij de olijven oogst, het vervoer van de schapen of andere agrarische activiteiten.

Besneeuwde wintermaanden in Anogia.

Toen u hier naarboven reed richting het dorp, kan het u opgevallen zijn dat de strepen op de weg in een gele kleur veranderd zijn. Dit is met opzet gedaan, omdat in de wintermaanden de regio van Anogia met veel sneeuwval te maken heeft. In het bergachtige gebied boven Anogia, dicht bij de top van de Psiloritus, was zelfs ooit een skilift en een pistenbully aanwezig, die nu beiden buiten gebruik zijn.

Anogia tijdens de wintermaanden, doorgaans bedekt met een deken van sneeuw

Video’s over Anogia:

Het dorp Anogia in de wintermaanden. Gefilmd door “Sarantos Filming”

Dansers en muzikanten in traditionele kleding. Gefilmd in de Ideon Adron grot.

Een video van een optreden van Nikos Xylouris in Athene in 1974.

Wat u wellicht ook zal interesseren:

bezoek het CretAquarium tijdens het rijden van road trip 58.0.0

Bezoek het CretAquarium tijdens Routaki (wijn) route 58.0.

het klooster van Myriokefala gefotografeerd tijdens Routaki route 32.0.0

Fotografeer een oud klooster in route 32.0, in de zuidelijke Rethymnon regio.

bezoek het Nikos Kazantzakis museum in Routaki route 59.0.0

Ontdek het Nikos Kazantzakis museum in Myrtia tijdens Routaki route 59.0.