Ziekenhuis in Heraklion.

English version available on AJ4U.info

Geschreven door: Julia Milaki
februari ’20

Er zijn twee ziekenhuizen in Heraklion. Beiden zijn van de overheid en maken deel uit van het National Health System (Ε.Σ.Υ). Beiden zijn ook academische ziekenhuizen en maken deel uit van de Kretenzische Geneeskundeschool die op derde plaats staat op de lijst van Griekse universiteiten. Ze bevinden zich in twee verschillende delen van de prefectuur Heraklion en werken in ploegendiensten met betrekking tot nooddiensten. De aanwezigheidsdienst is dagelijks 24 uur lang, vanaf 8 uur ’s ochtends.

Het ziekenhuis in Heraklion heeft zeer goede specialisten

Altijd druk rondom en in het ziekenhuis in Heraklion

Als u bij de ziekenhuizen komt, zult u merken dat het er altijd erg druk is, zoals de vele geparkeerde auto’s al suggereren. De reden waarom het zo druk is, is dat er altijd veel familieleden aanwezig zijn om voor de patiënten te zorgen. Het is niet gebruikelijk dat de verpleegkundigen of artsen, naast de nodige medische zorg, ook nog voor de patiënten zorgen. Het systeem is erop gebaseerd dat de familie de patiënt wast en verzorgt. Tevens zorgen zij er voor dat het beddengoed  wordt verschoond. Ook administratieve aspecten moeten door het gezin worden geregeld.

Het is ook binnen de Griekse cultuur gebruikelijk om mensen in ziekenhuizen te bezoeken, om hen op te vrolijken of om hulp aan te bieden. De openingstijden zijn zeer specifiek, maar helaas is dit iets waar de Grieken geen rekening mee houden.

het ziet er allemaal wat minder uit in het ziekenhuis in Iraklio

Kennis is er, alleen de omgeving is anders.

Specialisten en artsen hebben dezelfde kennis en kwaliteiten als in West-Europese landen, alleen hun werkomgeving is anders. De gebouwen zien er ouder en minder verzorgd uit. Gebrek aan basisuitrusting en medische benodigdheden, gebrek aan personeel en kapotte kasten in de gang. Ook roken de mensen nog steeds in de zaal of op de balkons. Of schreeuwende kinderen naast je bed. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de omstandigheden in een Kretenzisch staatsziekenhuis.

Dit geldt echter voor geheel Griekenland. Toch werken de artsen en de verpleegkundigen in de openbare ziekenhuizen vol trots en ethiek.  Zij doen er alles aan, om onder deze moeilijke omstandigheden, de beste medische behandelingen te geven en zij gaan er helemaal in op om hun patiënten zo professioneel mogelijk te behandelen.

De verzekering om te worden geholpen in een ziekenhuis in Heraklion

Er zijn ook privé-klinieken die netjes zijn en de zaken afhandelen volgens de West Europese norm. De ‘normale’ burger of boer heeft hier echter een betere verzekering voor nodig om hier behandeld te kunnen worden, wat meestal financieel lastig is.

Dit is een privé verzekering en deze dekt alle kosten in geval van een behandeling in een privé kliniek. Mensen betalen extra geld aan de kliniek, waardoor ze sneller geholpen worden. Als u bijvoorbeeld zo snel mogelijk geopereerd moet worden, kunt u deze operatie in de privékliniek ondergaan, zodra er een opening is. De privé verzekering dekt dan alle kosten. Als u ervoor kiest om de operatie in het openbare ziekenhuis te laten plaats vinden, dan is de eerstvolgende datum gemiddeld pas over 2 à 3 maanden. Dus moet je volgens de Grieken betalen als je iets snel gedaan wilt krijgen.

chirurgen doen hun uiteste best in het ziekenhuis in Heraklion

Natuurlijk zijn er ook de medische centra. Zij bevinden zich in bijna alle toeristisch gebieden en tevens in de regio’s die ver weg liggen van het ziekenhuis, zoals bijvoorbeeld geldt voor de vele bergdorpjes. Medische centra kunnen openbaar zijn, waar u dan gratis behandeld wordt.

In de privé centra kunt u uw openbare ziektekostenverzekering gebruiken om de basiskosten te dekken en moet u een klein bijdrage betalen. In toeristische gebieden hebben alle toeristen het voorrecht om alleen in de particuliere medische centra te worden behandeld. Door gebruik te maken van de reisverzekering of particuliere ziektekostenverzekering. In alle omstandigheden, in geval er een groot probleem is dat onmiddellijk moet worden behandeld, worden de patiënten naar het dichtstbijzijnde openbare ziekenhuis of de privé klinieken gebracht.

zeer nauwkeurige werkzaamheden in het ziekenhuis in Heraklion

De twee hoofdverzekeringen; IKA en TEBE

Er is een verschil tussen de zorgverzekering van IKA en TEBE. IKA is voor iedereen die voor een baas werkt en TEBE is voor onafhankelijke ondernemers. Als u volledig gratis wilt worden behandeld met een IKA-verzekering, moet u een afspraak maken via het specifieke kantoor. Deze afspraken kunnen tot 3 maanden duren, vanwege het gebrek aan artsen, gebrek aan personeel en de grote populatie. Deze artsen sturen u naar een openbaar ziekenhuis in geval van een operatie en dit is ook helemaal kosteloos.

Bij de TEBE-verzekering heeft u de mogelijkheid om uw artsen te kiezen buiten het IKA – gezondheidssysteem om. Tegenwoordig probeert de Griekse overheid het nationale gezondheidssysteem te verbeteren en voor iedereen gelijk te maken, maar het lijkt erop dat we daar nog lang op moeten wachten.

Venizelio ZIEKENHUIS

Λεωφόρος Κνωσσού 44,
71409 Ηράκλειο, Κρήτης
Tel: 281340 8000

logo Pagni ziekenhuis in Heraklion

Universiteits ziekenhuis in Heraklion

Βούτες Σταυρακίων
Iraklio 711 10, Greece
Tel: 2813-402111

Pagni - het universiteits ziekenhuis in Heraklion

Routes en wandelingen die u misschien ook interesseren:

rijdt met deze route door het pottenbakkers dorpje van Margarites en koop een souvenir

Rijdt van Heraklion terug naar het pottenbakkers dorpje Margarites (in de regio Rethymnon) met Routaki route 52.0.

de stadswandeling door Heraklion via de VoiceMap app

Wandel en geniet m.b.v. de  GPS interactieve stadswandeling door Heraklion   in de VoiceMap app.

bezoek het klooster van Myriokefala tijdens het rijden van route 32.

Fotografeer en bezoek het klooster van Myriokefala in auto trip: Rethymnon – Myriokefala – Nr. 32