English

Geschreven door: Mr. Routaki
April ’17

Heraklion is de officiële hoofdstad van het eiland Kreta.

De stad Heraklion is sinds 1971 officieel de hoofdstad van het eiland. Bij een zware aardbeving in 1926 en tijdens de tweede wereldoorlog, werd een groot deel van de stad verwoest. Veel gebouwen uit de Byzantijnse, Venetiaanse en Turkse tijd zijn toen verloren gegaan en bij de herbouw niet in dezelfde stijl weer opgebouwd. Ze zijn vervangen door fantasieloze betonnen kolossen. Mede door de wetgeving omtrent aardbevingen en het gemis aan financiële middelen werd er niet mooi gebouwd. Heraklion komt daardoor over als een, soms zelfs smerige stad met weinig structuur en groenvoorziening.

de vissershaven en het fort = kenmerkend voor Heraklion

Rond 1900 telde Heraklion nog slechts 12.000 inwoners, maar de grote groeiperiode begon toen in 1923 grote groepen verdreven Grieken, uit Turkije op Kreta en vooral in Heraklion werden gehuisvest. Nu telt de stad zo’n 150.000 inwoners. Het is daarmee de grootste stad van het eiland en de vierde stad van Griekenland. Het inwonersaantal neemt nog steeds toe. Als economisch centrum van het eiland trekt Heraklion nieuwe bewoners, vooral jongeren, uit de bergdorpen naar zich toe. Ook de universiteit van Kreta die hier gevestigd is, draagt daar zijn steentje aan bij.

Volg de rode draad en ontdek Heraklion.

Belangrijke musea in Heraklion.

Als hoofdstad van het eiland heeft Heraklion verschillende belangrijke musea zoals o.a. het archeologisch museum. Het wordt beschouwd als een van de meest prominente archeologische musea ter wereld en bevat kunstwerken uit de prehistorische tot historische tijd, waaronder meesterwerken als de Slangen Godin beeldjes, de Prins van de Lelies en de Stier spring-fresco’s, evenals de schijf van klei van Festos.

Ook het ‘historische museum van Kreta’, gelegen aan de pas gerenoveerde boulevard, is een bezoek waard. Het toont de schilderijen van El Greco. De enige werken, van de in Heraklion geboren kunstenaar, die op Kreta gevonden zijn. Zo ook een collectie van de beroemde schrijver en filosoof Nikos Kazantzakis. Deze collectie bestaat uit persoonlijke bezittingen en eerste edities van zijn publicaties .

***
U kunt naar dit GELUIDSBESTAND
luisteren, tijdens Routaki route…

Koule, het vestigingsfort in de haven van de stad is tegenwoordig een gerestaureerd monument, waarvan de zalen ooit gebruikt werden voor voedsel- en munitieopslag en zelfs als gevangenis cellen. Nu is het gerenoveerd en is er een expositie  van Venetiaanse sculpturen en onderwater schatten die opgedoken zijn door Jacques Cousteau in de omliggende regio en rondom het eiland Dia. Het fort werd oorspronkelijk gebouwd rond 1530. Het biedt een panoramisch uitzicht over de baai van Heraklion en het eerder genoemde eiland.

de moeite waard om het fort in de haven te bezoeken
aantal mooie kerken in het centrum van Heraklion
fontein met gezellige terasjes in het centrum van Heraklion

Vestingwerken van Heraklion, centrum van activiteit.

De Venetiaanse muren, waaraan de Venetianen in 1462 begonnen te bouwen en waarvoor zij uiteindelijk 150 jaar nodig hadden om te voltooien, behoren tot de grootste vestingwerken in de Middellandse Zee.

‘De Oude Stad’ omsluitend bevatten de muren zeven bastions, zeven hoofdpoorten, talrijke militaire poorten, een gracht en een munitieopslag.
Oasis, het Nikos Kazantzakis openlucht tuin-theater met een capaciteit voor 1.200 mensen, ligt tussen het Jezus en het Martinengo bastion. Het graf van de beroemde schrijver ligt in het laatst genoemde, terwijl er een permanente tentoonstelling over zijn leven en werk is gemaakt in het Jezus bastion. Het kleine Manos Chatzidakis tuin-theater ligt ook in dit bastion.

mooie Venetiaanse Loggia in het centrum van de stad

Mooie gebouwen en ontdekkingen.

De Loggia, een meesterwerk van Venetiaanse architectuur, gebouwd tussen 1626 en 1628 als ontmoetingsplaats voor adel en ambtenaren, doet tegenwoordig dienst als het stadhuis. Er naast staat de prachtige Agios Titos kerk met haar schitterende gebrandschilderde ramen. Vlak in de buurt is de  Morosini fontein die meer bekend is als de ‘leeuwen fontein’ op het Liontaria plein. Het is één van de meest opvallende monumenten van Iraklion en wordt doorgaans gebruikt als ontmoetingsplek in het stadscentrum.

Ten zuid-oosten, op slechts 5 km afstand van deze levendige stad, is het opgravingsterrein van het Paleis van Knossos. Met meer dan 2 hectare grootte is het terrein het grootste uit de Minoïsche periode. Complex en van meerdere niveaus werd het ontdekt en in grote mate gerestaureerd door de Britse archeoloog Sir Arthur Evans.