English

Geschreven door: Mr. Routaki
April ’17

De opgravingen van het paleis van Knossos.

Knossos is de grootste archeologische site op Kreta en wordt beschouwd als de oudste stad van Europa. Het opgravings terrein ligt 5 km ten zuidoosten van Heraklion. Het ligt in de vallei van de rivier de Kairatos. De bron van deze rivier ligt in de buurt van Archanes, loopt door Knossos en bereikt Katsabas, de voormalige Minoïsche haven van Knossos, wat nu een buitenwijk van Heraklion is.

De vroegste sporen van bewoning in het gebied van het paleis gaan terug naar het Neolithicum, een periode tussen 7.000 en 3.000 voor Christus. Er wordt vanuit gegaan dat Knossos de eerste en oudste Neolithische site op Kreta was en daarmee ook de eerste tekenen van menselijke activiteit op het eiland.

de reconstructie van het paleis van Knossos
Fresco met als afbeelding het gevecht met de stier.
andere regio's waar belangrijke minoische vondsten werden gedaan.

Knossos – symbool van Minoïsche beschaving.

Het gebied bleef bezet door naar schatting 18.000 mensen in ‘the pre-palatial period’, vrij vertaald: de voor-paleiselijke periode, die loopt van 3.000-1.900 voor Christus. Aan het eind van deze periode werd het gebied geëgaliseerd voor de bouw van een groot paleis.

Dit eerste paleis werd in ongeveer 1.628 v. Chr. verwoest, waarschijnlijk door een aardbeving. Het epicentrum van deze beving lag op Santorini, een vulkanisch eiland, gelegen 140 km ten noorden van Kreta.

Een tweede, groter paleis werd gebouwd op de ruïnes van het eerste. Tussen 1.700-1.450 v.Chr was de Minoïsche beschaving op zijn hoogtepunt met een bevolking van ongeveer 100.000 mensen. De legendarische koning Minos woonde in Knossos en was mede daarom de belangrijkste stadstaat. Knossos onderhield banden met het merendeel van de steden in het oostelijk Middellands Zee gebied.

Het Paleis van Knossos is een monumentaal symbool van de Minoïsche beschaving, door de bouw, het gebruik van luxe materialen, het beschilderd gips, de marmeren wallen en de muurschilderingen die de kamers en gangen sierden. Verder zijn het de architectonische plannen, en geavanceerde bouwtechnieken die zijn gebruikt, indrukwekkend in hun grootte.

***
U kunt de opgravingen van KNOSSOS
bekijken aan het einde van route…

  • Route 59.0

    Kato Gouves –

    Peza – Archanes –

    Episkopi – Myrtia

    Knossos

In 1.450 v. Chr. werd de stad opnieuw door een aardbeving verwoest en vervolgens weer opgebouwd. Dit was een periode waar de Mycenaeans zich vestigden in Knossos. Het tweede paleis werd uiteindelijk in ongeveer 1.350 v, Chr. vernietigd door een grote brand. Ondanks dat bleef de regio bewoont tot aan de Romeinse periode.

'Prince of Lelies' - een van de belangrijkste fresco's op Knossos
'Prince of Lelies' - een van de belangrijkste fresco's op Knossos
één van de belangrijkste vondsten op Knossos - de godin met de slangen
altijd gekoppeld aan de opgravingen van Knossos - de minoische stierenkop.

De site werd ontdekt in 1878 door de rijke kunstliefhebber Minos Kalokairinos, toen Kreta nog onder Turkse bezetting was. Hij ontdekte delen van de westelijke vleugel en groef vele pithoi vazen op.

Echter de grote opgravingen begonnen pas in 1900 en werden uitgevoerd onder de leiding van de Engels archeoloog Sir Arthur Evans, die op dat moment 49 jaar oud was. De opgravingen werden gedaan met een team, en besloeg een periode van 35 jaar.

Evans benoemt Knossos Minoisch.

Het paleis werd uitgegraven en gedeeltelijk gerestaureerd met behulp van beton, wat controversieel was voor die tijd. De grootte van het geheel overtrof elke verwachting. Zo ook de ontdekking van de twee oude scripts die Arthur Evans Linear A en Linear B noemde.

Vanuit de opbouw van het paleis ontwikkelde Arthur Evans een archeologisch begrip over de beschaving die het gebruikte, wat hij de naam Minoïsch meegaf. Alle objecten die vervolgens werden gevonden werden ook Minoïsch genoemd.

Sir Arthur Evans is de man geweest die de opgraving van Knossos leidde.

Het paleis van Knossos was ongetwijfeld het ceremoniële en politieke centrum van de Minoïsche beschaving. Het ziet eruit als een doolhof van werk- en leefruimten met de daarbij behorende opslagruimten in de buurt van een centraal plein.
Enkele namen van belangrijke monumenten op deze archeologische site zijn; Het grote en het kleine Paleis, de Koninklijke Villa, Het Huis van de hoge priester, The Caravan Serai en het Koninklijk graf van Koning Minos.

Eén van de belangrijkste opgravingen is het 34 cm hoge beeldje van de Slangen godin, die in beide handen een slang vast houdt.

Arthur Evans ontdekte ook drie fragmenten, waarvan later de Fresco van de Prins van de Lelies is gereconstrueerd.
Het paleis van Knossos is ook verbonden aan spannende legendes, zoals de mythe van het Labyrinth, waarin de Minotaurus een rol speelt of het verhaal van Daidalos en Ikaros.

Het is verstandig om een ​​deskundige gids op het terrein te gebruiken, om precies uitgelegt te krijgen wat wat is en wat waar is.

Enkele afbeeldingen op deze pagina zijn overgomen uit de Facebook groep “The Minoans @Knossos”. Op 13 april 2017 schreef de auteur van deze pagina bij één van de afbeeldingen:

….er was, in feite, nooit een volk dat zichzelf de Minoïers noemde. De beschaving die in de oudheid op Kreta leefden, kregen deze naam in de 19e eeuw van Brits archeoloog Sir Arthur Evens, die dacht, toen hij aan de opgravingen van Knossos begon, dat hij het paleis van koning Minos had ontdekt. De koning die in vele Griekse mythologie voorkomt.”

Andere dag-trips of items die u ook kunnen interesseren:

rijdt naar Myriokefala met route 32.0.0

Met route 32 komt u in het zuiden uit, in Myriokefala uit; Ruig Kreta!

met de boot over naar de Venetiaanse burcht Spinalonga, na route 59.0

Bezoek het lepra eiland Spinalonga na de schitterende route naar Agios.

rijdt door het agrarische leven van Kreta tijdens dagtrip 35.0

Een dag vol onverwachte gebeurtenissen op weg naar Georgioupolis in route 35.0