Het gebruik van broeikassen op het eiland Kreta.

Het merendeel van de kassen op het eiland wordt gebruikt voor de tomaten en komkommer teelt. ongeveer zo’n 80 %. In de zomermaanden blijft de oogst hoofdzakelijk op het eiland, daar men dan zo’n 2 miljoen toeristen moet voeden. In de wintermaanden worden de oogsten geëxporteerd.

In de regio Malia zijn de kassen hoofdzakelijk in het gebruik voor bananen. De bananen die hier groeien komen oorspronkelijk uit Afrika, maar door het klimaat zijn ze wel veranderd. Ze zijn bijzonder door hun afmetingen en hun smaak. Ze zijn namelijk klein en superzoet en smaken ook nog echt naar banaan.

Deze bananen worden niet geëxporteerd en worden slechts alleen maar op straat via de kleine kraampjes en op de plaatselijke markten verkocht.

Komkommers en tomaten zijn dus de belangrijkste producten, maar daarnaast worden ook aubergines, uien, paprika en sperziebonen geteeld. Ook meer exotische vruchten als kiwi’s, meloenen en avocado’s worden in de kassen geteeld.

Verder wordt inmiddels het systeem ook gebruikt voor de teelt van anjers. Niet zo maar voor de verkoop zoals wij dat kennen bij een bloemist, maar het overgrote deel gaat naar de grote Griekse steden waar ze worden verkocht tijdens de bezoukia’s. Dit zijn de Griekse feesten waar artiesten live optreden en honderden tot soms wel duizenden mensen aan tafel genieten van de optredens. Als dankbetuiging kopen de toeschouwers mandjes anjers, die zij naar de artiesten kunnen gooien. In de meeste gevallen, wordt dit zelfs nog voor ze gedaan en loopt een dame rond met een stapel mandjes en gooit deze leeg rondom de artiest.