Metoxi’s zijn kleine huisjes in de velden op Kreta

English version available on AJ4U.info

Als je door de Griekse wijn- en olijfvelden rijdt, kom je regelmatig kleine huisjes tegen in het landschap. Deze kleine huisjes, schuurtjes of hutjes worden Metoxi genoemd. In deze huisjes houdt de boer zijn siësta en bewaard zijn gereedschappen.

De boeren besteden veel zorg aan deze huisjes, omdat het bewerken van de druiven de hele zomer in beslag neemt en ook de irrigatie van olijven veel tijd vergt, is de boer veel op het land aanwezig en in de hitte wil hij dan graag lekker kunnen ontspannen. Als hij een goede plek heeft om tot rust te komen hoeft hij niet steeds naar huis te rijden om daar zijn siësta te houden.

Een metoxi is een klein huisje op een olijfveld of in een wijngaard

Een metoxi op elk stuk land?

De uitdaging voor veel Kretenze boeren is dat zij heel veel kleine stukken land bezitten, die ook nog eens over het hele eiland verspreid liggen. Een Metoxi op elk klein stukje land zou te veel van het goede zijn en is onbetaalbaar voor de boeren. Als je als boer een groot stuk land bezit, ben je wat betreft ontspanning in het voordeel. Je kunt dan de hele dag op een plek zijn en daar ook je rust pakken.

Een metoxi is een klein huisje op een stuk land in Kreta

Grondbezit erven

De oorzaak van al die verschillende stukken land is dat steeds meer stellen vanuit verschillende delen van het eiland samenkomen. Zij erfden van hun ouders grondbezit en zo komt het dat ze vaak in die verschillende regio’s stukken land hebben die ze bewerken. Zij reizen dus het hele eiland over en hebben minder mogelijkheid om op een plek in hun Metoxi tot rust te komen.

nu weet je de vele huisjes in de velden worden metoxi genoemd

Autoroutes of wandelingen die u misschien ook interesseren:

rijdt met deze route door het pottenbakkers dorpje van Margarites en koop een souvenir

Rijdt van Heraklion terug naar het pottenbakkers dorpje Margarites (in de regio Rethymnon) met Routaki route 52.0.

bezoek het klooster van Myriokefala tijdens het rijden van route 32.

Fotografeer en bezoek het klooster van Myriokefala in auto trip: Rethymnon – Myriokefala – Nr. 32

de Rimondi fontein in Rethymnon

Beleef de schoonheid van Rethymnon met de GPS wandeling door de stad m.b.v. de Voicemap app.