Bezoek de Melidoni grot, ook wel Gerontospilios genoemd.

De Melidoni grot ligt op slechts 2 km afstand van het dorpje Melidoni en ligt op een hoogte van 220 m. Het ligt op de zuid flanken van het Kouloukonas gebergte, in de gemeente Mylopotamos. Het dorp en de grot zijn vernoemd naar Antonis Melidonis, een van de hoofd personen in de oppositie tegen de Ottomaanse Turken in 1824.

Een andere naam voor de grot is Gerontospilios en als zodanig is het belangrijk door de archeologische vondsten die in deze grot werden gedaan. Sommige van deze schatten zijn te zien in het archeologisch museum van Rethymnon. Onder de vondsten was een dubbele koperen bijl, die dateert uit de midden Minoïsche periode, die zo rond 2.000 voor Christus was. De grot werd in die tijd gebruikt om hun goden te aanbeden. Andere gereedschappen en items die werden gevonden bewijzen dat de Melidoni grot al in de Neolithische periode werd bewoond.

de 'heroes room' - helden kamer in de melidoni grot

***
U kunt de grot bezoeken
door het rijden van de Routaki route…

  • Route 52.0

    Heraklion (Gazi) – Margarites

  • .

Talos heeft in de Melidoni grot geleefd en beschermde Kreta tegen indringers

Bronzen robot Talos leefde in de Melidoni grot en beschermde Kreta tegen het slechte.

De Melidoni grot wordt ook genoemd in de Griekse mythologie. Het staat geschreven dat Talos, een gigantische bronzen robot, die door Zeus aan Koning Minos was gegeven, in de Melidoni grot leefde. Om Kreta van vijanden te beschermen liep Talos twee maal per dag rondom het eiland . Hij deed dit in slechts een paar stappen.

Tijdens de Romeinse periode werd de Gerontopolis gebruikt als een heiligdom om de mythologische god Hermes te vereren.  Offers werden gebracht om deze olympische god te eren, die een zoon was van Zeus. Hij was de beschermer en beschermheer  van vele zaken zoals bijvoorbeeld de herders, maar ook dieven, atleten, zakenlui en reizigers. De mythen vertellen dat hij zich vrij bewoog tussen de werelden van de sterfelijken en de goddelijken. Voor de Romeinen was de grot ook van belang omdat het te midden van drie belangrijke steden lag; Eleftherna, Grivilonand en Axos.

plaatselijke vechters die hun land en de melidoni grot beschermen
melidoni grot waar de helden van toen worden geëerd.

Menselijk drama tijdens de Griekse onafhankelijk oorlog in 1824.

Tijdens de Ottomaanse Turkse bezetting in 1823 gingen meer dan 300 vrouwen en kinderen schuil in de grot toen zij werden aangevallen door de Ottomaanse Turken onder leiding van Hussein Pasha. De inwoners van Melidoni hadden zich al eerder verscholen en de vorige Pasha was zonder succes vertrokken. Tenslotte was Hussein Pasha het in januari 1824 na een belegering van drie maanden zo beu, dat hij de opdracht gaf om brandende materialen in de grot te werpen en de toegang dusdanig af te sluiten, dat de Kretenzers zouden stikken door zuurstof gebrek.

Pas elf jaar later ging een Engelse ontdekkingsreiziger, samen met de enige overlevende van deze slachting terug in de grot en ontdekten alle botten van de overledenen. Deze botten zijn later verzameld en bij elkaar in een sacrofaag gelegd in de centrale ruimte van de grot. Bij de ingang van de grot werd een kleine kapel gebouwd om deze tragische gebeurtenis te herdenken. Elk jaar komen de plaatselijke bewoners hier bij elkaar om hun voorouders met hun sterke drang naar onafhankelijkheid te eren.

Bezoek de ‘helden kamer’ in de Melidoni grot.

Als een bezoeker kunt u alleen de eerste kamer van de grot bekijken. Deze wordt de ‘Heroes Room’ – de helden kamer –  genoemd. Het is een van de grootste grot-kamers op Kreta en bevat hele mooie stalactieten en stalagmieten. Deze overweldigende kamer kan bereikt worden door 60 treden, die glad kunnen zijn, dus past u a.u.b. op. Het gehele grotten stencil van de Melidoni grot bestaat uit drie verschillende kamers, waarvan alleen de eerste toegankelijk is, omdat de rest van de kamers gesloten zijn voor archeologische werkzaamheden.

de helden kamer in de melidoni grot

Wat u ook kan interesseren:

de opgravingen van Knossos kunt u bezoeken dmv route 58.0.0

Bezoek de opgravingen van Knossos aan het einde van Routaki (wijn) route 59.0.

Agios Nicolaos vanuit vogelvlucht, aan te doen met Routaki road trip 58.0.0

Ga lekker winkelen in Agios Nicolaos aan het einde van Routaki route 58.0.

het klooster van Myriokefala is te bekijken door Routaki route 32.0.0 te rijden

Fotografeer een oud klooster in route 32.0. Route van Rethymnon naar Myriokefala.