De landbouw sector op Kreta.

Geschreven door: Mr. Routaki
augustus 2018

De landbouwsector biedt de meeste werkgelegenheid op Kreta. Iets minder dan de helft van de beroepsbevolking is werkzaam in de landbouw; veertig jaar geleden was dit nog ruim driekwart. Kreta telt 98.000 agrarische bedrijven. Al eeuwenlang beheersen de uitgestrekte olijfgaarden, die meer dan 150.000 ha in beslag nemen, de aanblik van het eiland. In geen land ter wereld worden zoveel olijven verbruikt als in Griekenland; vijftien kilo per hoofd van de bevolking.

de olijvenoogste is nog steeds het grootste deel van de landbouw op kreta

Een fors gedeelte van de olijfoogst op Kreta wordt binnen de Europese Unie afgezet. De toetreding tot de EU in 1981 heeft de Kretenzer olijfboeren bepaald geen windeieren gelegd. Door het stelsel van gegarandeerde minimumprijzen is er sprake van een behoorlijke omzet.

Naast de olijfbouw is de tuinbouw een belangrijke pijler van de agrarische sector. De intensieve teelt die voor hoge opbrengsten per hectare zorgt, maakt dat het agrarisch inkomen hoger ligt dan op het vasteland. De tuinbouw, veelal in kassen of op goed geïrrigeerde velden beoefend, neemt meer dan de helft van het landbouw totaal in beslag. Komkommers en tomaten zijn de belangrijkste producten, maar daarnaast worden ook aubergines, uien, paprika en sperziebonen geteeld. Ook meer exotische vruchten als kiwi’s, meloenen, bananen en avocado’s worden in de kassen geteeld.

Waar vroeger de bewatering via de windmolens werd verzorgd, gebeurd tegenwoordig de irrigatie met gekocht water. In de olijfvelden zijn hiervan de grote hoeveelheden ethyleenslangen het bewijs.

bananen kassen vind je veel in de omgeving van Malia
de landbouw sector produceert heerlijke tomaten
de vele broeikassen, vooral in het zuiden van Kreta