Ken jij de wateren?
Namen van de zeeën rond Kreta
Kreta ligt in het oostelijk bekken van de Middellandse Zee. Ongeveer 300 km ten noorden van Afrika en 160 km ten zuiden van het vaste land van Griekenland. Het eiland heeft een kustlijn van iets meer dan 1.000 km.
Het eiland vormt de zuidelijke afsluiting van de Egeïsche zee. De zee net boven Kreta, wordt de Kretenzer zee genoemd (Grieks: Κρητικό Πέλαγος). Ten westen van het eiland heet de zee de Myrtische Zee en ten oosten de Karpatische Zee. De zuidkust van Kreta is verbonden met de Lybische Zee (Grieks: Λιβυκό Πέλαγος).
Het Suez-kanaal en de straat van Gibraltar zorgen ervoor dat de Middellandse zee een open zee blijft.
Met de boot van en naar Kreta
Een eiland is natuurlijk goed bereikbaar per boot.
U kunt naar Athene vertrekken vanuit de baai van Mirabello, dan is Agios Nicolaos de vertrekhaven. Ook vanuit de hoofdstad Heraklion kun je naar Athene varen.
Vanuit Sitia vertrekken de veerboten naar de eilanden Rhodos en Kos.
Rivieren
Kreta kent geen grote rivieren en dier er zijn staan in de zomermaanden vaak ook helemaal droog. Door de bergachtige structuur is er geen ruimte voor de natuur om grote rivieren te vormen. De rivieren die je op Kreta vindt zijn de Geropotamos en de Anapodaris op de Messara vlakte, de Tiflos en Kolenis op de vlakte bij Chania, Kourtaliotis in Rethymnon en Patelis bij Sitia.
Zoetwatermeer en stuwmeren
Kreta heeft slechts één natuurlijk zoetwatermeer: het meer van Kournas, vlakbij het dorpje vlakbij Georgioupolis, dat u zult tegenkomen als u de Routaki route van Rethymnon naar Georgioupoli volgt. Om aan de waterbehoefte tijdens de drogere zomermaanden te voldoen, zijn er echter verschillende kunstmatige meren aangelegd.
Zo werd in het bergdorp Zaros in 1982 een kunstmatig meer aangelegd. Zaros ligt ten zuiden van het Ida gebergte en het meertje werd aangelegd aan het uiteinde van de Zaros kloof.
Een ander bekend reservoir is het Aposelemi meer, dat ligt onder de toeristische centra van Chersonissos en Malia. Dit reservoir verzamelt water uit grote delen van de Dikti bergen en het Lassithi plateau. De bouw van de dam zorgde ervoor dat het dorp Sfendili onder water kwam te staan, maar door de droogte van de afgelopen jaren is het dorp geleidelijk weer opgedoken, een fenomeen dat vaak op sociale media wordt gedeeld.
Het Aposelemi meer is van cruciaal belang voor de drinkwatervoorziening van de gehele noordkust.
Andere kunstmatige meren zijn onder andere het Bramiana meer, gelegen ten noorden van Ierapetra, en het Amari Dam reservoir, ten zuiden van Rethymnon.
Beschikbare Routaki routes:
dit onderwerp wordt genoemd in….
Fragment uit Route 38 – ‘Agia Galini – Charmant Zuid Kreta: Een rit van Spili naar de Triopetra stranden waarin het volgende wordt verteld…..
“Bij het volgen van de bocht naar links steekt u de Platis rivier over.
Zoals u in Spili heeft gezien, is waterschaarste geen groot probleem in deze regio. Water uit de bergen stroomt uiteindelijk via beekjes naar de dorpen en landbouwgrond.
Toch heeft Kreta niet veel rivieren, en er is slechts één natuurlijk zoetwatermeer op het eiland: het meer van Kournas, dat u zult tegenkomen als u de Routaki route van Rethymnon naar Georgioupoli volgt. Om aan de waterbehoefte tijdens de drogere zomermaanden te voldoen, zijn er echter verschillende kunstmatige meren aangelegd.
Wat u wellicht ook interesseert:
Stadswandeling Heraklion – GPS audio tour.
U kunt deze levendige stad ervaren met de interactieve GPS-app VoiceMap. Installeer de app gratis en kies ‘Heraklion’.
In de webshop van deze site kunt u een code aanschaffen die toegang geeft tot alle informatie die u nodig heeft om een geweldige dag door Iraklio te beleven.
Wilt u eerst een indruk krijgen? Lees dan eerst deze pagina over Heraklion.
Of u leest een van de volgende artikelen:
Olijven oogsten gaat ver terug in de tijd. Hoe werd het eeuwen geleden gedaan?
Ooit de hoofdstad van Kreta – Gortys, met de oudste Titusbasiliek
Details van de Kretenzer wijnproductie – steeds meer een echt kwaliteitsproduct