Olijvenoogst in vroeger tijden

English version available on AJ4U.info

Geschreven door: Mr. Routaki
Geredigeerd door: Irene van Gent
Maart ’20

Net als in de rest van Griekenland worden op Kreta olijven verbouwd. Deze worden natuurlijk jaarlijks geplukt. Dat is tegenwoordig een stuk gemakkelijker dan vroeger. Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van elektromotoren, plastic netten, bewatering en bemesting, maar tot 60 jaar geleden was de olijfpluk een heel ander verhaal.

In die tijd werden de olijven met een houten stok uit de bomen geslagen, daarna werden ze één voor één van de grond geraapt.

Voor het scheiden van de blaadjes werden de olijven in de lucht gegooid, in de hoop dat de wind de olijven van de blaadjes zou scheiden.

vroeger was de olijvenoogst een nog grotere klus - alles werd met de hand gedaan

Olijvenoogst op Kreta

Ook in de fabrieken ging het er niet zo snel aan toe. De ezel trok de molensteen rond en had daar zijn tijd voor nodig. Het gebeurde dan ook meerdere malen, dat de kwaliteit van de olijven verdween, omdat de zakken te lang in de wacht hadden gelegen.

Er waren geen 4×4 suzuki trucks, ook het vervoer ging simpelweg per ezel.

Hoewel er door de huidige generaties nog steeds wordt geklaagd over het zware werk tijdens de olijvenoogst. Vroeger was het echt allemaal een stuk zwaarder.

allemaal in de weer bij de olijvenoogst op Kreta
olijvenkroon voor de winnaar van de olympische spelen

.

De geschiedenis van de olijfboom

De eerste bewijzen van olijvenbomen vind je zo’n 50.000 jaar geleden. Dit heeft men kunnen achterhalen door de vondst van een versteend blad op Santorini.
De cultivering van de bomen begon ergens tussen 3000 en 2000 voor Christus.
In de 12e eeuw voor Christus vond de eerste vermelding over olijven plaats. Dit gebeurde op Egyptisch papyrus. Het verhaal gaat dat Ramses de 3e zijn bevindingen over de olijfboom aan de oppergod Ra schreef.
Ook de vele vondsten uit de Minoïsche periode geven het gebruik van de boom en de olijf weer. Afbeeldingen hierover zijn te vinden op kleitabletten, amfora kruiken en wandschilderingen. Ook in oude manuscripten zijn afbeeldingen gevonden van de olijvenoogst en het gebruik van de olijfolie.
In de 6e eeuw voor Christus werd door de machthebbende in Athene de eerste wet opgesteld ter bescherming van de olijfboom, en dan vooral het ongecontroleerd kappen van de bomen.

In deze eeuw werden ook de eerste Olympische Spelen gehouden. Winnaars kregen bij een overwinning een olijftak als symbool.

Tijdens alle bezettingen van Kreta is de opkomst van de olijfproductie nooit gestagneerd geweest. Hij is door de eeuwen heen alleen maar gegroeid en gegroeid.

nog steeds geen lichte arbeid, maar de olijvenoogst is vele malen eenvoudiger geworden

Auto trips/routes die u misschien ook interesseren:

stadswandeling Heraklion komt ook langs de leeuwen fontein

Wandel door Heraklion en geniet van de informatie die u automatisch via de VoiceMap app hoort.

rijdt met deze route door het pottenbakkers dorpje van Margarites en koop een souvenir

Rijdt van Heraklion terug naar het pottenbakkers dorpje Margarites (in de regio Rethymnon) met Routaki route 52.0.

bezoek het klooster van Myriokefala tijdens het rijden van route 32.

Fotografeer en bezoek het klooster van Myriokefala in auto trip: Rethymnon – Myriokefala – Nr. 32