Kreta, algemene informatie over het eiland

English version available on AJ4U.info

Geschreven door: Mr. Routaki
Geredigeerd door: Irene van Gent
Maart ’20

Kreta, het meest zuidelijke eiland van Griekenland en een van de bekendste Griekse eilanden voor Nederlanders.

Nederlanders en Vlamingen noemen dit eiland Kreta, net zoals de Duitsers. De Engelsen zeggen Crete, maar de Grieken zelf zeggen Kriti. Geschreven met Griekse hoofdletters lijkt het voor de vakantiegangers die het Latijnse schrift gewend zijn, meer een code dan een naam; KPHTH.

Kreta gezien vanuit de ruimte.

Kreta, grootste eiland van Griekenland

Kreta is een lange strook aarde die van oost naar west over 260 kilometer het zuiden van Europa begrenst en heeft een oppervlakte van 8.261 km2  en is daarmee het grootste eiland van Griekenland. Het is tevens het 5 na grootste eiland van de Middellandse Zee, net na Corsica. In de lengte is Kreta bijna net zo lang als Nederland, het is een groot berg- en kalkachtige blok dat van noord naar zuid tussen de 12 en 60 kilometer breed is.

Timios Stavros, het hoogste punt van Kreta - 2.456 meter hoog

Bergtoppen en vlakten

Het eiland telt negen plateaus, van verschillende hoogten en oppervlakten. Het hoogste is het plateau van Nida dat op 1400 meter hoogte ligt, het bekendste plateau is dat van Lassithi, met een gemiddelde hoogte van 887 meter.

Er zijn drie bergtoppen hoger dan 2000 meter; de Ditki in het oosten met een hoogte van 2148 meter, de Psiloritis in het centrale gedeelte, ook wel Timios Stavros genaamd met een hoogte van 2456 meter en de Witte Bergen in de het westen met de Pachnesberg die 2452 meter hoog is.

Bloemen, planten en olijfbomen

Naast bergen en vlakten kent Kreta ook een groot aantal hele vruchtbare vlakten. Zo levert de vlakte van Messara mooie citrusvruchten en is het hele eiland bedekt met meer dan 30 miljoen olijfbomen.

De Kretenzische flora is van een uitzonderlijke diversiteit; er groeien maar liefst 2170 verschillende soorten planten en bloemen. Hiervan zijn er 311 die nergens anders in Griekenland voorkomen en nog eens 57 Aziatische soorten die elders in Europa onbekend zijn.

 

mooie kleuren tijdens de lente overal op Kreta.

foto gemaakt voor incrediblecrete.gr

De zee rond Kreta

Kreta ligt in het oostelijk bekken van de Middellandse Zee. Ongeveer 300 km ten noorden van Afrika en 160 km ten zuiden van het vaste land van Griekenland. Het eiland heeft een kustlijn van iets meer dan 1.000 km.

Het eiland vormt de zuidelijke afsluiting van de Egeïsche zee. De zee net boven Kreta, wordt de Kretenzer zee genoemd (Grieks: Κρητικό Πέλαγος). Ten westen van het eiland heet de zee de Myrtische Zee en ten oosten de Karpatische Zee. De zuidkust van Kreta is verbonden met de Lybische Zee (Grieks: Λιβυκό Πέλαγος).

Het Suez-kanaal en de straat van Gibraltar zorgen ervoor dat de Middellandse zee een open zee blijft.

Rivieren en meren

Kreta kent geen grote rivieren en meren. De aantal kleine rivieren op het eiland staan in de zomer vaak ook helemaal droog. Door de bergachtige structuur is er geen ruimte voor de natuur om grote rivieren te vormen. De rivieren die je op Kreta vindt zijn de Geropotamos en de Anapodaris op de Messara vlakte, de Tiflos en Kolenis op de vlakte bij Chania, Kourtaliotis in Rethymnon en Patelis bij Sitia.

Het bekendste meer op Kreta is het meer van Kournas, vlakbij Georgioupolis, ook is er een meer bij Zaros (ten zuiden van het Ida gebergte). Als laatste zijn er enkele artificiële meren gevormd door de bouw van dammen.

het meer van Kournas op Kreta

Kreta bestaat voor een groot deel uit kalk

de meest bekende kalksteen wanden zijn die bij Matala op het strand

Dit poreuze gesteente laat gemakkelijk water door, wat leidt tot zogenaamde karst-verschijnselen. Het water lost de kalk op en zo ontstaan grotten, onderaardse rivieren en meren. In essentie is Kreta dan ook geen droog eiland, maar het water zit diep in de grond en is daardoor moeilijk naar boven te krijgen. Het kan wel, maar is financieel gezien niet haalbaar.

Het eiland maakte tot het Pleistoceen (ca. 1 miljoen jaar voor Christus,) deel uit van het Europese massief en was onderdeel van een bergketen die Europa met Azië verbond.

Het eiland ligt daardoor ook langs een seismografisch actieve kloof, waarmee het Afrikaanse vasteland onder dat van Europa schuift. Kreta is daardoor de laatste tienduizenden jaren al enkele meters omhoog gekomen (in het westen) of juist gezakt.

 

Aardbevingen

Dit is ook de oorzaak van de regelmatige aardbevingen op het eiland. Volgens de legende heeft de zwaarste aardbeving ooit de hele Minoïsche beschaving weggevaagd. Deze aardbeving werd gevolgd door een vulkaanuitbarsting op het eiland Santorini, ten noorden van Kreta. Het afbrokkelende gesteente op Santorini veroorzaakte een tsunami die half Kreta wegspoelde. De vulkaanuitbarsting veroorzaakte ook nog een aslaag van zo’n 15 meter hoog, die hele delen van Kreta bedekte. Na deze beving niemand nog iets van de Minoërs gehoord.

door de ligging van Kreta, zijn er vaak aardbevingen op Kreta

Smalste punt van het eiland (12 km)

Net voor het dorpje Kalamafka in de provincie Lassithi, is een uitzichtpunt waar je beide zeeën kunt zien. Daar staand, zie je in noordelijke richting, de Middellandse Zee (ook wel Kretenzer Zee). In zuidelijke richting zie je de Libische Zee.

De landengte hier is slechts 12 kilometer breed. Aan de overkant kant ligt het Thrypti-massief met een hoogte van 1476 meter. Aan deze kant van de vallei sta je op een uitloper van het Ditki gebergte die een top heeft van 2452 meter. Er is een route die helemaal om dit gebergte heen rijdt.

In het dorpje Vassilikis (aan het begin van de vlakte) zijn opgravingen gedaan. Er is een herenhuis gevonden uit de periode rond 2500 voor Christus. De stijl van het aardewerk dat in het huis gevonden is, heeft de naam van de vindplaats gekregen: de Vassiliki-stijl. Het is te herkennen aan de merkwaardig rood-zwart gevlekte beschilderingen.

het uitzichtspunt bij Kalamafka. een mooie plek voor schitterende foto's

Bergkloven

De meeste bergkloven zijn rond 14 miljoen jaar geleden ontstaan, toen tektonische bewegingen de steenmassa’s van de bergen verschoven en scheurden. Ook de aardbevingen hebben invloed op het ontstaan van bergkloven op het eiland.
Aan de zuidkust, in tegenstelling tot de noodkust heeft het eiland een grilliger aanzien. De bergen storten zich als het waren in de zee, waardoor kloven makkelijker ontstaan. Daarbij bestaat het meeste gesteente uit kalk dat gemakkelijk oplost in water, wat ook weer invloed heeft op het creëren van een kloof.

De bekendste kloof is de Samaria kloof, aan de westkant van het eiland. Door deze kloof loopt een wandeling van 18 kilometer. De Imbros kloof ligt hier niet ver vandaan.
Ook de Sarakina kloof is het bezoeken waard. Een net zo mooie wandeling, waar je in het voorseizoen vaak delen door het water loopt.
Ten oosten van Ierapetra ligt de zogenaamde vlinderkloof, waar ook een mooie wandeling te maken is. Door een brand zijn de meeste vlinders momenteel aan een zware strijd bezig, om de kloof zijn naam weer waardig te maken.

er zijn vele bekende en ook minder bekende kloven op Kreta
De bekendste kloof van kreta - de samaria kloof

Het eiland Dia

Het eiland Dia, ten noorden van Heraklion, is 12 km2 groot en er is bijna geen bebouwing. Er verblijven wat schapen- en geitenherders die er voor hun kudde zorgen. Er gaan dagelijks leuke boot tochtjes naar dit eiland, waar je interessante snorkelplekjes kunt vinden.

Op het eiland wordt de kri kri geit gehouden. Deze beschermde berggeit heeft een beige tot bruine kleur en een grijzige streep over de rug. Het dier heeft lange gebogen hoorns die tot achter over de rug buigen en tot 70 cm lang kunnen  worden.

De eigenlijke naam van de geit is Agrimi, maar dankt zijn naam Kri Kri aan oud Amerikaans president Truman. Hij had een berggeit cadeau gekregen, maar kon zijn naam niet uitspreken en noemde hem dus Kri Kri. Dit beestje overleed helaas al na één dag, omdat het uit zijn natuurlijke woonomgeving was gehaald.

In het wild komen deze geiten bijna niet meer voor. Ze zijn ook te vinden in de Samaria kloof en op een eilandje voor de kust van Agios Nicolaos.

Dia eiland gezien vanaf de kustlijn bij Gouves
schitterende foto van het kerkje op Dia eiland
de enige gebouwen op Dia

Het kleine eilandje rechts van Dia wordt Paximadi genoemd. Er bestaat namelijk een verhaal dat Dia een draak zou zijn en dat hij zijn brood zou eten. Paximadi is namelijk de naam voor het gedroogde brood dat in de supermarkten en bakkerijen te verkrijgen is. Dit brood is heel lang houdbaar. Het neigt naar beschuit, en is meestal van bruin brood gemaakt. Op menukaarten wordt het Dakos genoemd, waarbij het wordt belegd met feta en gepureerde tomaat.

Omdat de eilandjes zo klein en droog zijn, worden ze ook naar dit brood vernoemd.

het traditionele dakos brood met tomaat en feta

Auto trips/routes die u misschien ook interesseren:

rijdt met deze route door het pottenbakkers dorpje van Margarites en koop een souvenir

Rijdt van Heraklion terug naar het pottenbakkers dorpje Margarites (in de regio Rethymnon) met Routaki route 52.0.

the Leeuwenfontein te ontdekken tijdens de stadswandeling door Herklion

Beleef hoofdstad Heraklion via de stadswandeling van Mr. Routaki via de VoiceMap app

bezoek het klooster van Myriokefala tijdens het rijden van route 32.

Fotografeer en bezoek het klooster van Myriokefala in auto trip: Rethymnon – Myriokefala – Nr. 32