Ierapetra en boer Paul Kuipers.

Geschreven door: Mr. Routaki
augustus 2018

Ierápetra is de zuidelijkste stad van Griekenland. De teelt van komkommers en tomaten bepalen het levensritme van de inwoners van deze stad, die zo’n 8500 inwoners telt.

Voor ons Nederlanders is het leuk om te weten dat dit kassensysteem is geïntroduceerd door een landgenoot. In de jaren 60 kwam de boer Paul Kuipers naar het eiland met het idee om plastic kassen te gebruiken om de groei van de tomaten en de komkommers te bevorderen. Hij werd in eerste instantie uitgelachen, maar toen men zag dat hij 3 tot 4 oogsten per jaar had, namen de Kretenzers al snel deze werkwijze van hem over.

Boer Kuipers is in 1971 tijdens een motorongeluk om het leven gekomen. Als dankbetuiging hebben de inwoners van Ierápetra, ter hoogte van het plaatsje Stómio, op de plaats waar zijn eerste broeikas was, een standbeeld opgericht met als tekst: Paulos Kuipers, Nederlandse Boer 1939-1971.

Ierapetra - de meest zuidelijke stad van Griekenland
de omgeving van de stad Ierapetra staat vol met broeikassen van paul kuipers

Ierápetra was reeds bewoont in de oudheid en heette toen Hierapytna. In het begin van de 4de eeuw was de stad een bisschopszetel, later gebruikten de Ventianen en Turken haar als vesting. In 1798 zou zelfs Napoleon hier nog een nachtje overnacht hebben, tijdens zijn doortocht naar Egypte.

Er is sprake van dat in de nabije omgeving van Ierápetra een luchthaven gebouwd gaat worden. Niet zo zeer om toeristen te ontvangen, maar meer om er voor te zorgen dat de verbouwde tomaten en komkommers sneller geleverd kunnen worden, als de prijzen het gunstigst zijn.

het strand van Chrissy vanuit de lucht bekeken

Chrissy eiland – Gouden Strand

Vanuit Ierapetra kun je per boot vertrekken naar het eiland Chryssi, wat goud betekent in de Griekse taal. Slechts acht zeemijl ten zuiden van Ierapetra wacht dit prachtige eiland op je omringd door zijn turquoise wateren.

In de wateren worden de zeeschildpadden ‘Caretta Caretta’ vaak gezien.

mooie zand stranden en turqiouse wateren