Muziek instrumenten en dansen op Kreta.

Deutsch
English

Geschreven door: Mr. Routaki
November ’08

Het belangrijkste muziekinstrument hier op Kreta is de lier. Het driezijdige strijkinstrument met de peervormige romp wordt bij het spelen op de knie geplaatst, voor het lichaam gehouden en met een boog gestreken. De romp van de lier wordt uit één stuk gebouwd uit geselecteerd uit zwart of wit cederhout.
Het tweede klassieke instrument van de Kretenzische volksmuziek is de luit met acht snaren. Het kleinere zusje daarvan wordt mandolin genoemd. Andere instrumenten zijn de gitaar en de fluit. Op de traditionele Kretenzer feesten worden deze instrumenten gebruikt om de mandinades te ondersteunen. Dit zijn vaak spontaan geïmproviseerde gedichten met een vaak satirische, sociale of erotische inhoud.

de traditionele liere wordt nog steeds veel bespeeld op Kreta.

***
u kunt deze tekst beluisteren
tijdens het rijden van Routaki route…

  • Route 58.0

    Kato Gouves –

    – Milatos Cave –

    Agios Nicolaos

Vijf verschillende Kretenze dansen.

Bij de dansen, die worden begeleid door de lier en de luit worden 5 soorten onderscheiden; als eerste te noemen is de pentozalis. Dit is een pittige, vurige dans met voornamelijk krachtige sprongen, die door mannen en vrouwen in een kring wordt gedanst.
De siganos, vormt het begin van eerder genoemde pentozalis. Deze dans wordt langzaamaan gedanst en begeleid door zachte lierklanken. De Chaniotis is ook een langzamere dans, waar goed te zien is of men met goede houding en techniek danst. Een echte mannendans is de kastrinos, waar gedanst wordt met grote sprongen. De sousta daarentegen wordt gedanst door paren en heeft een erotische oorsprong, die nog duidelijk te zien is.

de bekendste sirtaki is natuurlijk gedanst door Anthony Quinn

Tenslotte is er natuurlijk de al om bekende sirtaki, waarbij mannen en vrouwen met elkaar in een kring dansen. Men houdt elkaar op schouderhoogte vast en brengt in een zijwaartse richting de schoppende danspassen ten uitvoer.

Sirtaki als deel van een Griekse avond, onderdeel van elk weekprogramma

Andere routes of items die u kunnen interesseren:

visit CretAquarium while driving road trip 58.0.0

Bezoek het CretAquarium terwijl u Routaki route 59.0. rijdt.

rijdt door de druiven velden in Routaki route 59.0.0

Rijdt door de vele druivenhaarden rondom Archanes en Peza in route 59.

de Meilidoni grot in the road trip voorbij Anogia

Bezoek de bijzondere grot van Melidoni tijdens Routaki rondrit 52.