18 – 1866 straat.

 zeer belangrijke opstand in 1866 in het Arkadi klooster
het mooie klooster van Arkadi, waar een belangrijke gebeurtenis plaats vond in 1866

Op 8 november 1866 vielen Ottomaanse troepen het Arkadi-klooster aan”

De winkelstraat voor u heet 1866. Neem een pauze en stop voordat u de steeg in wandelt, om naar het verhaal achter dit jaartal te luisteren.

Het getal verwijst naar het jaar dat de Grote Kretenzer revolutie begon. Het was een driejarige opstand tegen de Ottomaans Turkse overheersing en was de derde en grootste in een reeks van opstanden, totdat Kreta uiteindelijk onafhankelijk werd verklaard in 1898.

In het jaar 1866 heeft er een specifieke gebeurtenis plaats gevonden, die moet worden vermeld. Het wordt herinnerd als de “Holocaust van Arkadi”. Op 8 november van dat jaar vielen een groot aantal Ottomaanse troepen het Arkadi-klooster aan. Arkadi, gelegen ten zuidoosten van Rethymnon, diende als het hoofdkwartier van de Kretenzer rebellen.

Het klooster werd aangevallen door een leger van maar liefts 15.000 Ottomaanse soldaten, die 30 kanonnen konden gebruiken. Op dat moment had het klooster zelf maar 259 Kretenzer verdedigers en huisvestte ook nog eens meer dan 700 vrouwen en kinderen. Zij hadden hun toevlucht gezocht in het klooster en verstopten zich in de kruitkamer.

Na drie dagen van strijd hadden de Ottomaanse Turken alle rebellen gedood en waren ze doorgebroken tot in het klooster. De abt van het klooster had geen andere keuze dan de vaten buskruit in brand te steken. Met als gevolg de dood van alle vrouwen en kinderen. Ook de resterende rebellen die ervoor gekozen hadden zichzelf op te offeren in plaats van zich over te geven kwamen om bij de explosie. Talrijke Ottomaanse soldaten werden bij deze actie ook de dood mee ingesleurd.

Hoewel de Ottomanen de strijd om Arkadi als een grote overwinning beschouwden, kreeg de tragedie van het Arkadi conflict de aandacht van de gehele wereld. Het veroorzaakte een enorme schok in de rest van Europa en Amerika en daarbij werd het patriottisme geprezen van de Kretenzers en hun wens voor onafhankelijkheid.

Het klooster werd een nationaal monument ter ere van het Kretenzer verzet. 8 november is daarom sinds 1866 een dag van herdenkingsfeesten, vooral in Arkadi en de stad Rethymnon.

Laten we nu verder gaan. Loop door deze smalle winkelstraat en blijf doorgaan. Ik zal u onderweg wat vertellen over enkele zeer bekende Kretenzer producten.

Einde van het 18e GPS punt: 1866 straat.

in co-op met

VoiceMap - the GPS interactive walking and driving app

Ga door naar de volgende pagina

van deze

stadswandeling Heraklion.

go-to-next-page-of-the-city-walk

Installeer de gratis Voicemap app door één van de links naar de App store of Google Play te gebruiken.

die je toegang geeft tot deze GPS interactieve stadswandeling.

VoiceMap app available on the app store.
VoiceMap app available on Google play

STADSWANDELING RETHYMNON – GPS AUDIO TOUR

Je kunt ook de kleine straatjes in Rethymnon gaan ontdekken met de VoiceMap app. Installeer gratis de app en kies ‘Rethymnon’. In de webshop van deze site kun je een code kopen, die toegang geeft tot alle informatie die je nodig hebt om een unieke dag in Rethymno te beleven.

Als je eerst even een indruk wilt hebben – lees deze pagina en volg de gekleurde pijlen.

de Minaret van Rethymnon