19 – Kretenzer extra virgin olijfolie en Kretenzer Raki.

de beste kwaliteit olijfolie van Kreta
raki met een smaakje

“De olie wordt vloeibaar goud genoemd vanwege de zuurgraad in de olie”

Hier in de oude marktstraat van Heraklion vindt u enkele typische Kretenzer producten.

Allereerst Kretenzer extra virgin olijfolie. Het is de best mogelijke olijfolie. Het wordt vloeibaar goud genoemd en dat komt omdat de zuurgraad in de olie gemiddeld niet hoger is dan 0,5%. Het kan extra virgin olijfolie worden genoemd tot een niveau van 1,5%. Dit percentage moet op natuurlijke wijze worden verkregen.

Simpel gezegd, het sap van de olijf bevat alleen plantaardige olie. De olie wordt uit het fruit gehaald door persen of centrifugeren. Voorheen werd het er alleen eruit geperst, vandaar de algemene uitdrukking “eerste persing”. Tegenwoordig zijn de hydraulische machines zo goed, dat er slechts één persing nodig is.

Koude persing is een veel gebruikte slogan op de verpakkingen van olijfolie. Dit komt uit de verschillende persmethoden. Hoe heter de olijvenpulp, hoe meer olie eruit komt, maar dit zorgt er weer voor dat de kwaliteit van de olie daalt. De beste temperatuur tijdens het centrifugatieproces is 26 graden Celsius.

Het andere beroemde product van Kreta is Kretenzer raki.
De oorspronkelijke naam van Raki hier op Kreta is Tsikoudia. Tijdens de Turkse bezetting gaven de Turken hun naam raki aan de lokale drank tsikoudia, omdat er enige overeenkomst was. Nu worden beide namen door elkaar gebruikt.

Tsikoudia is een sterke alcoholische drank van ongeveer 37% alcohol en wordt gemaakt van het sediment van het druivensap dat niet volledig is gefermenteerd na het persen van druiven voor wijn. De naam Tskikoudia is Kretens en dezelfde drank staat in andere delen van Griekenland bekend als Tsipouro. Turkse raki is heel anders dan Kretenzer raki. Turkse raki is gemaakt met anijs, wat echter niet in de Kretenzer raki wordt gebruikt.

Blijf doorlopen tot het ronde gebouw aan het einde van deze straat.

Einde van het 19e GPS punt: Kretenzer extra virgin olijfolie en Kretenzer Raki.

in co-op met

VoiceMap - the GPS interactive walking and driving app

Ga door naar de volgende pagina

van deze

stadswandeling Heraklion.

go-to-next-page-of-the-city-walk

Installeer de gratis Voicemap app door één van de links naar de App store of Google Play te gebruiken.

die je toegang geeft tot deze GPS interactieve stadswandeling.

VoiceMap app available on the app store.
VoiceMap app available on Google play

STADSWANDELING RETHYMNON – GPS AUDIO TOUR

Je kunt ook de kleine straatjes in Rethymnon gaan ontdekken met de VoiceMap app. Installeer gratis de app en kies ‘Rethymnon’. In de webshop van deze site kun je een code kopen, die toegang geeft tot alle informatie die je nodig hebt om een unieke dag in Rethymno te beleven.

Als je eerst even een indruk wilt hebben – lees deze pagina en volg de gekleurde pijlen.

de Minaret van Rethymnon