Wat betekent RAGiF?

Engelse-tekst-voor-deze-paginaRAGiF staat voor “Routaki Audio Guide info File”,

in het Nederlands:

Routaki’s informatieve gids geluidsfragmenten.

Deze fragmenten zorgen tijdens uw route voor interessante informatie over items die u onderweg tegenkomt of over algemene zaken betreffende de regio of het land waar u zich bevindt. De RAGiF’s zijn af te spelen op uw  smartphone, indien u gebruik maakt van een internet verbinding. Bij het inladen van de pagina met de routebeschrijving, in een Wifi-zone, kunt u eventueel alle RAGiF’s in de route even kort aanklikken, zodat de betreffende MB’s in de cache / het geheugen van uw smartphone gaan. Zodoende verbruikt u ook bijna geen, of helemaal geen MB’s tijdens het rijden van de route en kan het geheel dus ook off-line gebruikt worden.

De RAGiF’s zijn in de route vermeld d.m.v. een bijbehorende afbeelding, waarin de knop van de media speler zich bevindt. Wij van Routaki proberen er op de letten, dat de lengte van het fragment in overeenstemming is, met gedeelten in de route waar u niet al te veel afslagen of bochten hoeft te nemen.

Wat doet de link naar Google Maps?

Om er voor te zorgen dat u zorgenloos onderweg bent, hebben wij elke dorps- of stadsnaam een link gegeven naar de webbrowser versie van Google Maps. Mocht het, in de zeer uitzonderlijke gevallen, toch voorkomen dat u de weg kwijt raakt, dan kunt u op de volgende dorpsnaam in de route klikken. Dan zal in een ander tabblad van uw browser de positie van het dorpsnaambord worden weergegeven. U kunt hier dan op eigen inzicht naartoe rijden, of zelfs de aanwijzingen van Google Maps opvolgen. Hiervoor is dan wel een internet verbinding noodzakelijk. Deze routebeschrijving kan afwijken van de Routaki routebeschrijving, omdat Google er doorgaans voor kiest om de snelste route te nemen. Dat in tegenstelling tot Routaki, die liever voor de mooiste mogelijkheid kiest.

Wat houdt het ABC’tje van Routaki in?

Dit ABC’tje zijn kortweg een aantal punten, die wij u voorafgaand aan de route willen meegeven. U kunt ze hieronder al lezen:

Afval wij, als Routaki, proberen iedereen een mooie en leuke dagtrip te bezorgen. Helpt u ons echter mee met het schoonhouden van dit mooie eiland. Hoewel wij ons er van bewust zijn dat de inwoners dat zelf soms wel eens over het hoofd zien, willen wij toch hierover op u een beroep doen. Dus a.u.b. alle verpakkingen, etensresten ed. meenemen of direct in een container werpen. Bij voorbaat dank.

Bochten rijden mocht u nog niet zo vaak in de bergen hebben gereden, een kleine tip; probeer altijd trekkend door de bochten te rijden. Dus een beetje gas geven door de bocht heen. Bij het dalen, op de versnelling (= dezelfde als bij het stijgen) afremmen.

Kledingadvies wij maken u er op attent dat in de meeste routes er objecten te bezichtigen of te bewandelen zijn waarvoor goede schoenen noodzakelijk zijn. Ook is het raadzaam zich goed in te smeren tegen zonnebrand, omdat u in een rijdende auto rijdt en niet door heeft dat de zon ontzettend op u inbrand (vooral natuurlijk in een cabriolet). Mocht u kapelletjes of kerkjes willen bezoeken dan wordt van u  verwacht gepast gekleed te zijn.

Kilometeraanduiding het is gebleken dat verschillende auto’s verschillende kilometeraanduidingen hebben. Wij geven ze ter indicatie. Het is geen ramp als de dagteller een afwijking heeft, of slecht functioneert.  Er zijn meer dan voldoende herkenningspunten ingebouwd, waardoor u de routebeschrijving makkelijk kunt volgen.

Letters /Streepjes  De route is opgedeeld in een aantal fases, aangegeven met letters. Dit om er voor te zorgen dat een eventuele kilometerafwijking niet te groot wordt. Er wordt (een aantal malen) gevraagd de dagteller op nul te zetten, aangegeven met een nieuwe letter.
Tevens staat er in de aanwijzingen het volgende streepje:  /    Voor ongeveer elke 700 m tot 1 km gebruiken wij een streepje. Het is niet precies die afstand, maar simpelweg genoteerd om het u wat makkelijker te maken bij het lezen. Veel streepjes (////) betekent dus; doorgaande weg zonder vermeldingen.

Privé eigendommen respecteert u ten alle tijden andermans spullen. Toeristen zijn heel welkom hier op Kreta, maar een boer die ineens bijv. zijn hamer mist, is daar toch zeker niet blij mee. Een klein voorbeeldje met als doel u te vragen dit in het oog te houden. Let er ook op dat de auto altijd netjes en zonder overlast te bezorgen, geparkeerd wordt.

RAGiF’s  Routaki’s Audio Guide info Files, oftewel de geluidsfragmenten met gids informatie die u dag met Routaki zo bijzonder maken. Wij hebben geprobeerd deze te laten afspelen op momenten dat u niet te veel afslagen of bochten hoeft te rijden. Geniet u van de informatie.

Verantwoordelijkheid  Routaki is op generlei wijze verantwoordelijke voor wat voor ongemakken dan ook. Op de routebeschrijving als wel de RAGiF’s heerst copyright, oftewel auteursrecht: © Routaki 2017

Verkeerde afslag als u verkeerd gereden bent, is er niets aan de hand. O u rijdt  terug naar het punt dat voor u bekend is en rijdt de route verder, waarbij u dan het nadeel heeft dat de kilometerstand niet meer geheel klopt. (Daarom wordt deze ook meerdere malen op nul gezet).

Of…. u drukt op de volgende [dorpsnaam]. Dit is namelijk een link naar de dorpspositie in Google maps in uw webbrowser (dus niet in de Maps APP) op een nieuwe browserpagina. U kunt dan aan de hand van het kaartje, of zelfs met behulp van de door Google maps gegeven route beschrijving, naar het volgende dorpje rijden (dit kan afwijken van de Routaki route).

Genoeg gelezen; veel plezier met deze route en de RAGiF’s van Routaki.

Mr. Routaki

Wat is /doet VLC media player?

De VLC media player is een afspeelprogramma voor audio, muziek en video. Het is open source software, wat betekent dat het door een groep vrijwilligers is gemaakt en constant wordt verbeterd. De VLC-APP is gratis te downloaden voor elk toestel. Let wel dat u de juiste software download die past bij u besturingssysteem van uw telefoon, tablet of laptop.

Doorgaans heeft uw toestel al een media player dus is het downloaden van de VLC player niet noodzakelijk.

Links voor het downloaden van de VLC media player software (APP):


Wat is Augmented Reality ?

(vermeerderde realiteit)

Augmented reality (AR) is de integratie van digitale informatie in de omgeving van de gebruiker op het moment zelf. Met andere woorden: een live en (in)-directe blik op een fysieke, echte omgeving waarbij de elementen worden aangevuld of vermeerderd door computer toevoegingen. Het houdt verband met het meer algemene concept van mediated reality, waarin een beeld van de werkelijkheid wordt gemodificeerd door een computer.

In tegenstelling tot virtual reality, waarbij een volledig kunstmatige omgeving wordt gecreëerd, maakt augmented reality gebruik van de bestaande omgeving en legt daar nieuwe informatie overheen. Het resultaat is dat door deze technologie de huidige perceptie van de werkelijkheid wordt verhoogd.

Met augmented reality is het mogelijk om afbeeldingen, geluid, video’s of zelfs geur toe te voegen, zoals die in het echt bestaan. Met behulp van geavanceerde augmented reality technologie wordt deze informatie over de omringende wereld van de gebruiker interactief en zelfs digitaal manipuleerbaar.

grootmoeder in de Augmented Reality

Enkele voorbeelden waarbij Augmented Reality als wordt gebruikt: