Selinari klooster en haar legende.

English

Geschreven door: Mr.Routaki
augustus ’17

Over het Selinari klooster en haar kerkje bestaat een legende die vertelt dat tijdens de Turkse bezetting een schaapsherder tijdens zijn werkzaamheden even wilde rusten in een grot. Daar vond hij een heel bijzonder icoon van Agios Georgios. Hij nam het mee om het in de eerste het beste kerk te bewaren.

De volgende dag kwam de schaapsherder terug bij de grot en wederom vond hij er een icoon van Agios Georgios. Ook dit icoon bracht hij naar hetzelfde kerkje, maar daar aangekomen bleek het icoon van de dag ervoor verdwenen te zijn. Het icoon was namelijk teruggekeerd naar de grot. De schaapsherder vond dit zo bijzonder dat hij bedacht dat het icoon maar in de grot moest blijven en hij er een kerkje omheen moest bouwen.

aerial view of the kournas lake, situated landinwards between chania and rethymnon

Icoon van Agios Georgios bevat kogelgaten.

Dit was echter niet toegestaan door de Ottomaans Turkse bezetters in die tijd. Toch begon de schaapsherder aan de bouw. De Turken kwamen hier achter en kwamen de schaapsherder een halt toe brengen. Dit liep uit op een ruzie waarbij de Turken begonnen te schieten. De schaapsherder heeft toen als bescherming het icoon voor zijn lichaam gehouden. Twee kogels gingen langs het lichaam van de heilige Georgios wat afgebeeld stond op het icoon en troffen dus ook niet het lichaam van de schaapsherder. Echter de derde kogel trof het lichaam van de heilige en had dus ook zeker het lichaam van de schaapsherder getroffen. Maar de kogel kaatste terug van het icoon en doodde de Turk die de kogel had afgevuurd.

het kerkje bij het selinari klooster waar het icoon van Agios Georgios in bewaard wordt
het grote selinari klooster wordt nog steeds bewoond
de grote klokkentoren die boven het kleine kerkje uitreist

De naam v.h. Selinari klooster komt van Selina = de maan.

De Ottomaanse Turken waren hier zo van onder de indruk dat zij de schaapsherder alsnog de toestemming gaven om het kerkje te bouwen. Echter wel met één voorwaarde. Hij moest het zelf bouwen en had daar slechts één nacht de tijd voor. De schaapsherder wachtte op een nacht met volle maan en heeft toen het kerkje eigenhandig gebouwd. Vandaar ook de naam, want Selina betekent maan.

Het kerkje binnen de muren van het klooster is dus vernoemd naar het icoon van Agios Georgios. Het biedt slechts plaats aan zo’n 15 mensen. Daarom is er een binnenplaats om het kerkje heen gebouwd. Inmiddels is er ook een bejaardenhuis naast gebouwd, dat door monniken wordt bewoond.

Agios Georgios is beschermheilige van het verkeer.

Agios Georgios is de beschermheilige van de weggebruiker. Dit is de reden dat vele Grieken bij het passeren van dit kerkje, een kruisje slaan. Vooral op zondag zullen de Grieken een bezoek brengen aan het kerkje om een glimp op te kunnen vangen van het icoon, dat inderdaad maar twee kogelgaten in zich heeft.

De meeste foto’s op deze pagina zijn genomen op 23 april, de naamdag van Agios Georgios. Het is dan een drukte van belang en men staat in de rij om het icoon te mogen kussen. Langs de weg staan kraampjes opgesteld, waar men allerlei spulletjes kan kopen.

kournas lake offers a diversity of leisure possibilities.
ceramics are sold at the borders of the lake of kournas

Nog een laatste anekdote over het kerkje; tijdens de tweede wereldoorlog wilden de Duitsers het kerkje leeg roven. Eén Duitser had hier echter bezwaar tegen omdat hij zelf een gelovig man was. De Duitsers vertrokken toch met de kerkschatten, maar nog geen paar kilometer verder verongelukten zij met hun auto. De enige Duitser die het ongeluk overleefde was degene die vooraf bezwaar had gemaakt. Deze man is nog vele jaren naar Kreta terug gekomen om op de bewuste dag het kerkje te bezoeken.

Wat u ook kan interesseren:

visit the Kazantzakis museum in Routaki route 59.0.0

Indrukwekkend houtsnijwerk in Axos tijdens Routaki route 52.0.4.

the monastery of Myriokefala photographed driving Routaki route 32.0.0

Bezoek het weerstation op de berg Jouchtas tijdens route 59.0.1