Jouthas berg ten zuiden van Archanes.

Net ten zuiden van de stad Archanes ligt de 811 meter hoge berg de Giouthas genaamd. Deze berg wordt ook wel de begraafplaats van de mythologische koning Zeus genoemd, omdat berg van grote afstand op het profiel van een slapende man lijkt. Een andere verklaring voor deze naam is de vondst van een Minoïsch offeraltaar, waar in de antieke tijd godsdienstige feesten werden gehouden.

De berg is vanuit de hoofdstad Heraklion voortdurend te zien. U kijkt nu in feite tegen de achterkant aan, maar zult tijdens deze route om de berg heen rijden. Dan zult ook het radiostation zien dat op een van de drie toppen is geïnstalleerd.

Op een van de andere toppen staat bij de resten van een Venetiaans klooster een kleine witte kapel, waar het op 6 augustus een drukte van belang is, omdat de Grieken het dan bezoeken i.v.m. de Metamorfose van de Redder. Zij genieten dan ook van het geweldige uitzicht, want men ziet naar beide kanten de immense toppen van het Idi gebergte aan de ene kant en het Dikti gebergte aan de andere kant.