Uitkijkend over beide zeeën bij Kalamafka.

Net voor het dorpje Kalamafka in de Lassithi provincie, kunt u een uitzicht punt bezoeken van waaruit u beide zeeën kunt zien. Daar staand, ziet u links, noord waarts kijkend, de Middellandse Zee, ook wel de Kretenzer Zee genoemd. Aan uw linker zijde, zuidwaarts kijkend, ziet u de Libische Zee.

De landengte hier is maar van 12 km breed met aan de overkant kant het Thrypti-massief met een maximale hoogte van 1476 meter. Aan deze kant van de vallei staat u op een uitloper van het Ditki gebergte met een top van 2452 meter. Er is een route die helemaal om dit gebergte heen rijdt.

Kreta is op zijn breedste punt 60 kilometer breed en heeft een lengte van 260 kilometer met een totale oppervlakte van meer dan 8000 vierkante kilometer. Buiten het Dikti gebergte zijn er ook nog de twee andere bergketens te noemen. Het Ida gebergte en de Lefka Ori. Al met al geen klein eiland.

Terugkomend op deze landengte. Noemenswaardig is een dorpje aan het begin van de vlakte. In het dorpje Vassilikis zijn opgravingen gedaan en er is een herenhuis gevonden uit de periode rond 2500 voor Christus. De stijl van het aardewerk dat in het huis gevonden is, heeft de naam van de vindplaats gekregen: de Vassiliki-stijl. Het is te herkennen aan de merkwaardig rood-zwart gevlekte beschilderingen.