English

ROUTAKI

Routes op Kreta

Routes op Kreta, met een diversiteit in regio, in lengte of in interesse. Een ‘road-trip’ die u naar een kasteel brengt, een strand of een schitterend Kretenz dorpje. Bekijk HIER HET ASSORTIMENT welke route het beste bij u vakantie voorkeur past. Natuurlijk kunt ook routes combineren  en zodoende nog meer genieten van de RAGiF ’s (Routaki’s Audio Guide info Files- informatieve geluidsfragmenten).

Makkelijk te gebruiken op uw eigen smartphone. Door gebruik te maken van de Routaki routebeschrijving bent u van accurate informatie en afbeeldingen voorzien, zodat verdwalen echt geen optie meer is. Niets staat u nog in de weg voor een heerlijk ontspannende dag.

Hoe werkt Routaki?!

 • De route is zeer uitgebreid uitgeschreven met daarbij alle dorpsnaamborden en ‘lastige’ afslagen in afbeeldingen getoond. Dit gaat aan de hand van de dagteller van de auto, die u gedurende de route enkele malen terug op nul zet. Dit om eventuele verschillen (die zijn ontstaan) weg te nemen.
 • Tevens hebben de dorpsnamen (als back up) een link naar de browserversie van Google Maps. Mocht u onverhoopt fout rijden, dan weet u altijd waar u bent en kunt u naar het volgende dorpje rijden (dit kan afwijken van de Routaki route).
 • Het unieke van Routaki zijn de zogenaamde RAGiF’s. Dit zijn de informatieve geluidsbestanden, die u precies op het juiste moment informeren over datgene wat u onderweg ziet of te zien krijgt. Deze zijn in de route geplaatst op posities waar u geen of in ieder geval niet te veel afslagen of bochten hoeft te rijden.
 • De lengte van de routes staan vermeld op de route pagina’s. Ervaring leert dat u gemiddeld 43 km per uur rijdt over de B-weggetjes waarop de routes plaats vinden.  U kunt een route van 70 km dus in twee uur afleggen, maar als u alle bezienswaardigheden bekijkt en geniet van wat Kreta te bieden heeft, bent u al snel een groot gedeelte van de dag onderweg.
 • Mocht u dataverbruik onderweg willen verminderen dan kunt u de play knop van deze audio bestanden kort aanklikken in een wifi zone (bijv. in uw accommodatie), zodat de MB’s van deze bestanden al in uw browserpagina worden ingeladen.
 • Een gemiddelde route incl. RAGiF is zo’n 35 MB groot, dus geen immense impact op uw dataverbruik. Wij adviseren dan ook om de route simpelweg online te gebruiken.  Het bereik op Kreta wordt met de dag beter.
 • Via de Routaki webshop koopt u dus uw toegang tot een (gesloten) webpagina van deze website waarop de route uitgeschreven is en waarin de geluidsbestanden geïntegreerd zijn. U ontvangt via een e-mail de link naar de  juiste pagina met daarbij het wachtwoord om de pagina te openen. U kunt betalen met uw Nederlandse bankrekening via Ideal, met PayPal of met een credit card via Paypal.
bekijk het assortiment aan routes op kreta

Afval wij, als Routaki, proberen iedereen een mooie en leuke dagtrip te bezorgen. Helpt u ons echter mee met het schoonhouden van dit mooie eiland. Hoewel wij ons er van bewust zijn dat de inwoners dat zelf soms wel eens over het hoofd zien, willen wij toch hierover op u een beroep doen. Dus a.u.b. alle verpakkingen, etensresten ed. meenemen of direct in een container werpen. Bij voorbaat dank.

Bochten rijden mocht u nog niet zo vaak in de bergen hebben gereden, een kleine tip; probeer altijd trekkend door de bochten te rijden. Dus een beetje gas geven door de bocht heen. Bij het dalen, op de versnelling (= dezelfde als bij het stijgen) afremmen.

Kledingadvies wij maken u er op attent dat in de meeste routes er objecten te bezichtigen of te bewandelen zijn waarvoor goede schoenen noodzakelijk zijn. Ook is het raadzaam zich goed in te smeren tegen zonnebrand, omdat u in een rijdende auto rijdt en niet door heeft dat de zon ontzettend op u inbrand (vooral natuurlijk in een cabriolet). Mocht u kapelletjes of kerkjes willen bezoeken dan wordt van u verwacht gepast gekleed te zijn.

Kilometeraanduiding het is gebleken dat verschillende auto’s verschillende kilometeraanduidingen hebben. Wij geven ze ter indicatie. Het is geen ramp als de dagteller een afwijking heeft, of slecht functioneert. Er zijn meer dan voldoende herkenningspunten ingebouwd, waardoor u de routebeschrijving makkelijk kunt volgen.

Letters /Streepjes De route is opgedeeld in een aantal fases, aangegeven met letters. Dit om er voor te zorgen dat een eventuele kilometerafwijking niet te groot wordt. Er wordt (een aantal malen) gevraagd de dagteller op nul te zetten, aangegeven met een nieuwe letter.
Tevens staat er in de aanwijzingen het volgende streepje: / Voor ongeveer elke 700 m tot 1 km gebruiken wij een streepje. Het is niet precies die afstand, maar simpelweg genoteerd om het u wat makkelijker te maken bij het lezen. Veel streepjes (////) betekent dus; doorgaande weg zonder vermeldingen.

Privé eigendommen respecteert u ten alle tijden andermans spullen. Toeristen zijn heel welkom hier op Kreta, maar een boer die ineens bijv. zijn hamer mist, is daar toch zeker niet blij mee. Een klein voorbeeldje met als doel u te vragen dit in het oog te houden. Let er ook op dat de auto altijd netjes en zonder overlast te bezorgen, geparkeerd wordt.

RAGiF’s Routaki’s Audio Guide info Files, oftewel de geluidsfragmenten met gids informatie die u dag met Routaki zo bijzonder maken. Wij hebben geprobeerd deze te laten afspelen op momenten dat u niet te veel afslagen of bochten hoeft te rijden. Geniet u van de informatie.

Verantwoordelijkheid Routaki is op generlei wijze verantwoordelijke voor wat voor ongemakken dan ook. Op de routebeschrijving als wel de RAGiF’s heerst copyright, oftewel auteursrecht: © Routaki 2017

Verkeerde afslag als u verkeerd gereden bent, is er niets aan de hand. O u rijdt terug naar het punt dat voor u bekend is en rijdt de route verder, waarbij u dan het nadeel heeft dat de kilometerstand niet meer geheel klopt. (Daarom wordt deze ook meerdere malen op nul gezet).

Of…. u drukt op de volgende [dorpsnaam]. Dit is namelijk een link naar de dorpspositie in Google maps in uw webbrowser (dus niet in de Maps APP) op een nieuwe browserpagina. U kunt dan aan de hand van het kaartje, of zelfs met behulp van de door Google maps gegeven route beschrijving, naar het volgende dorpje rijden (dit kan afwijken van de Routaki route).

Genoeg gelezen; veel plezier met deze route en de RAGiF’s van Routaki.

Mr. Routaki

Voorbeeld van een stuk (fictieve) route incl. 2 RAGiF’s:

B
00.0 Voordat u de ‘prefecture’ van Rethymnon binnen rijdt zet u, naast het bord, eerst even uw dagteller op nul, om eventuele verschillen weg te nemen.

//
03.2      op deze Y-splitsing houdt u links aan.

//
05.8     u gaat met de bocht mee naar rechts om de boom heen.

////
10.3    u komt het dorp [Anogeia] binnen rijden.

Einde van deze (fictieve) routebeschrijving.

U zou graag wat meer voorbeelden van een RAGiF (Routaki’s Audio Guide info Files) willen horen. Klik dan op de links hieronder en wordt overrompeld door de hoeveelheid schattige informatie die we voor u hebben verzameld met hulp van de Kretenzer bevolking.

Makkelijke toegang, voor een geweldige dag….

 • Beslis mbv deze website welke ‘attractie’ of regio u wilt bezoeken (klooster, strand, dorp of museum).

 • Schaf het wachtwoord en de URL aan van de route, inclusief de RAGiF’s (Routaki’s informatieve Gids geluidsfragementen).

 • Installeer een offline browser APP, om de pagina te bewaren voor het geval uw internet wegvalt.

 • Laad de pagina in het geheugevan van uw smartphone in een Wifi-zone om data verbruik te reduceren (gem. 35 MB).

 • Klaar om te gaan!  Alle dorpsnamen hebben een directe link naar de preciese pin-positie in Google Maps (webbrowser versie).

Wat maakt een Routaki route zo speciaal? Bij elke route hoort een set van geluidsfragmenten: Routaki Audio Guide info Files (RAGiF’s). Gedurende uw dagtrip zullen deze geluidsfragmenten u van informatie voorzien over items die u onderweg tegenkomt, algemene informatie over het eiland en alvast wat informatie over uw eindbestemming van die dag.

Het is alsof uw GIDS OF HOSTESS naast u op de bijrijdersstoel zit !!

Dit is een geluidsfragment over de raki en de andere drie meest bekende dranken op Kreta. U rijdt bijvoorbeeld met de route langs een ‘kazani’; een raki stokerij waar in de november maand van de restanten van de wijnproductie de plaatselijke raki wordt gestookt. Daarom dan deze uitleg:

Dit is een geluidsfragment over de tragedie die plaats vond in het Arkadi klooster in 1866. In een aantal routes passeert u monumenten waarop deze gebeurtenis wordt vermeld. Een zeer belangrijke actie in de Kretenzer geschiedenis.

mooi beeld met schitterend uitzicht over de baai van Mirabello in Agios Nicolaos

Geniet & Onthoudt & Deel uw ervaringen

natuurlijk vinden wij het fijn als u uw mooie ervaringen deelt met uw vrienden en familie op de sociale media. Routaki is daarop bijzonder actief. Daarom de vriendelijke vraag om ons te volgen, door te geven en onze diensten te beoordelen. BvD

Deel Dit Verhaal, Kies Uw Platform!