De oogst van de olijven op Kreta.

Men begint met de oogst van de olijven in het begin van november. Natuurlijk probeert men daarbij de regenachtige dagen te vermijden. Doorgaans wordt er met een groepje van vier à vijf personen gewerkt. Dit is een makkelijk aantal omdat iedereen dan een taak toebedeeld kan krijgen.

Wat moet er zoal gedaan worden. Eén of twee personen zorgen ervoor dat er netten netjes georganiseerd onder de bomen komen te liggen. Zwaar werk want men moet dus de hele dag door deze netten slepen, verleggen en daarbij constant bukken om ze over elkaar te leggen, zodat er geen olijven verloren gaan doordat ze niet in de netten vallen.
Twee personen slaan de olijven uit de boom.

Het gereedschap waarmee dit gebeurd is het makkelijkst uit te leggen, door te zeggen dat het een combinatie is van een lange bezemsteel met daaraan een groot schophandvat met aan de bezemzijde een verfroller, met aan de roller harde reepjes plastic van zo’n 20 cm lang. Deze roller draait rond, omdat hij via een aggregaatje van stroom wordt voorzien. De plastic reepjes bewegen zodoende in een rap tempo door de boom heen en slaan de olijven van de takken.
Bij dit proces wordt er op gelet dat er zo min mogelijk takjes worden gebroken. Hierbij is het dan ook handiger om de roller met bezemsteel over de takken te laten lopen. Op deze manier is het ook minder zwaar, want spierpijn is toch wel gegarandeerd, zeker de eerste paar dagen.

Een derde persoon kan dan de olijven verzamelen door de netten bij elkaar te rapen. Hij gooit de olijven en de meegevallen blaadjes in een schudbak, waarin het merendeel van de blaadjes en toch los gekomen takjes worden gescheiden van de olijven. Onder deze bak is dan een jute zak gehangen, waarin de olijven terecht komen. De zak wordt dicht genaaid en op de auto gelegd, wat ook niet echt een lichtzinnig klusje is, want de zakken wegen dan al snel zo’n tien tot vijftien kilo.

Deze zakken worden dan naar de olijffabriek gebracht waar de olijven zo snel mogelijk worden geperst. Hoe langer de olijven blijven liggen zonder geperst te worden, hoe minder de kwaliteit wordt. In de olijffabriek wordt er dan ook dag en nacht doorgewerkt.