Olijfolie lamp met haar geschiedenis.

De olie verkregen uit de vele olijven op het eiland was reeds voor de Minoïers een belangrijk economisch product. Niet alleen werd het voor de consumptie gebruikt, zoals wij dat heden ten dagen nog gewend zijn, maar ook was het de bron van alle verlichting. Vele olijfolielampen zorgden er voor dat de paleizen verlicht werden. Mede hierdoor was de aardbeving van 1450 v. Christus ook zo’n ramp, omdat de paleizen voor het grootste gedeelte van hout gemaakt waren en dus snel vlam vatte.

Jaarlijks exploiteerden de Minoïers vele hoeveelheden olie naar bijvoorbeeld Egypte in ruil voor andere belangrijke stoffen.

In de antieke Griekse wereld was de olijfolie nog belangrijker geworden. Zo werden bijvoorbeeld de lichamen van de atleten tijden de Olympische Spelen ingesmeerd met olie. De bladeren werden toen al symbolisch gebruikt, door winnende atleten bij de Olympische spelen een krans te schenken met de bladeren van de boom.
(In 2004 tijdens de Spelen van Athene heeft men deze gewoonte terug gehaald. Leuk detail is dat de kransen die hier gegeven werden, gemaakt waren van bomen uit Kreta.)

De olijfboom was ook het geschenk van de godin Athina aan de stad Athene, toen zij beschermgodin van de stad werd en de stad dus haar naam ging dragen. De olijfboom die bij de Akropolis in Athene staat is het symbool hiervan.