De gang van zaken bij een Kretenzer trouwplechtigheid.

Overal op Kreta ziet u enorme hallen. Deze worden gebruikt trouwfeesten. Maar wat gaat daar zoal aan vooraf?

De ceremonie begint eigenlijk met de verloving. Dit is op de dag zelf, ook al heeft het koppel al eerder aan een verlovingsplechtigheid meegedaan. De priester zegent de ringen door ze op de bijbel te leggen op het aanwezige altaar. Dan doet de getuige de ring om de ringvinger van de linker hand van de bruid en bruidegom. Tijdens byzantijnse gezangen moet de getuige de ringen dan weer van de linker hand naar de rechter hand verplaatsen, waarbij de priester het echtpaar getrouwd verklaard. Als dit gedaan is krijgen de bruid en bruidegom een ring op het hoofd die verbonden is door een koord. Zij moeten dan tezamen met de priester driemaal om de bijbel heen lopen, waardoor ze getrouwd zijn.

Vervolgens gaan zij aan de zijkant va de kerk staan, zodat iedereen hen kan feliciteren en de cadeaus kan overhandigen. Van traditie uit werd er goud gegeven, maar tegenwoordig geeft men een envelop met geld. De naaste familie en vrienden hebben vooraf geïnformeerd wat het koppel wil; goud, geld of bezittingen voor het huis. Bij een bruiloft van zo’n 1.000 mensen wordt er al snel zo’n 40.000 euro aan geld en geschenken gegeven.
Dit is voor het bruidspaar om te besteden. De vraag is echter wel, of van dit geld de bruiloft nog betaald moet worden. Vaak wordt dit echter door de ouders gedaan. Een gemiddelde bruiloft kost zo rond de 20.000 euro.