De kerk op Kreta.

Bijna alle moderne kerken in Griekenland zijn gebouwd met als voorbeeld de Agios Sofias kerk in Istanboel. Dat houdt in dat er in het midden een koepel is en dat die koepel het midden is van een gelijkbenig kruis, dus met vier zij-fronten.
De Agios Sofias kerk wordt als voorbeeld genomen omdat daar nog steeds de oecumenische Patriarch zetelt. Deze Patriarch is het hoofd van de Griekse orthodoxe kerk en die zetelt dus nog steeds in Istanboel.

Al deze kerken hebben een iconenwand, ook wel een heilige tempel genoemd. De gewone burger mag nooit achter deze iconenwand komen en zeker de vrouwen niet. Enige uitzondering is een enkele non die de priester moet helpen bij het een of ander. In elke iconenwand zit in het midden een boog, de hemelpoort genoemd, waar alleen de priester doorheen mag lopen. Eventuele helpers moeten door de zijdeurtjes. Zij mogen nooit door de hemelpoort lopen en dus ook de gewone man en zeker dus de vrouw niet. Let hier ook zeker op bij het bezoeken van een kerk.

De schilderingen in de kerken kennen een algemeen gebruikelijke indeling. Wanneer een kerk een koepel heeft, is hierin vrijwel altijd Christus afgebeeld als Pantocrator ‘Hij die over alles heerst’. Onder Christus bevinden zich veelal de vier evangelisten en de overige apostelen. Verder omlaag ziet men de andere heiligen. De belangrijkste apsis kent de afbeelding van Maria met het Christus kind. De wanden van de kerk kunnen versierd zijn met heiligen en taferelen uit het leven van Christus. Deze schilderingen werden aangebracht toen de pleisterkalk nog nat, oftewel fris was en daarom heten ze fresco’s.

Op de iconenwand vindt men een aantal iconen terug die in elke kerk aanwezig zijn. Als men voor de iconen wand staat ziet men rechts van de hemelpoort het icoon van Jezus Christus en daarnaast het icoon van Johannes de Doper. Aan de linkerkant van de poort hangt altijd een icoon van Maria en daarnaast het icoon van de heilige waar de kerk naar vernoemd is. Verder is over het algemeen de levensloop van Jezus afgebeeld, maar men moet een goede kenner van Iconen zijn om dit te kunnen ontcijferen en herkennen.

Doorgaans is de kerk aan meerdere heilige opgedragen, die men terug kan vinden in de zij-fronten. Daar zijn dan kleinere iconistasie te zien waar deze heiligen in iconen worden weergegeven. Beelden zijn niet toegestaan in een Grieks-orthodoxe kerk. Enige tijd (van 725 tot 843) waren zelfs iconen en muurschilderingen met heiligen verboden.