English
Deutsch
Svenska

Geschreven door: Mr. Routaki
November ’08

Huizenbouw – een familietraditie op Kreta.

Het is u misschien al opgevallen dat alle huizen hier op een zelfde wijze gebouwd zijn. Omdat men hier in een aardbeving gevaarlijk gebied leeft, is het bij de wet voorgeschreven dat er bij de bouw van de huizen staaldraadconstructies en beton wordt gebruikt.

Deze staaldraden zijn bij vele gebouwen nog te zien. Dit komt omdat men tot voor enkele jaren geleden een belastingvoordeel kon genieten als men er voor zorgde dat het huis nog niet af was. Men bouwde dus bijvoorbeeld het onderste gedeelte van het huis af, maar lieten de bovenste verdieping of verdiepingen onafgebouwd.
Inmiddels is dit niet meer van toepassing en ziet men ook dat huizen, ook tegenwoordig met dakpannen, worden afgebouwd.

Een andere reden waarom dat delen van huizen niet af zijn, is dat deze gebruikt worden als bruidsschat. Het is nog steeds de traditie en gewoonte om de dochters van het gezin bij het trouwen een huis mee te geven. Dit huis bevindt zich dan doorgaans boven het ouderlijke huis en is als karkas tegelijkertijd gemaakt als het huis van de ouders. Het afmaken van het huis gebeurd als er weer geld beschikbaar is en dus tegen de tijd dat de dochter gaat trouwen.

Natuurlijk zijn hierbij voordelen voor beide kanten. Zo kunnen de grootouders op eventuele kleinkinderen passen, maar ook andersom als de ouders zelf hulpbehoevend worden dan is de dochter in de buurt om deze hulp te geven, zeker omdat men weet dat het zorgsysteem hier ook op gebaseerd is.

Bij eventuele scheiding blijft het huis ten alle tijden van de dochter. De scheidende echtgenoot kan dus nooit aanspraak maken op het huis of een deel daarvan.