Griekse bevolking in het verkeer.

Ongetwijfeld zult u door krijgen dat men zich in Griekenland anders gedraagt in het verkeer dan bij u thuis. Met het temperament volle karakter is men wat ongeduldiger bij het autorijden.
Toch zijn er ook hier regels waaraan iedereen zich houdt, alleen zijn die misschien wat minder vastgelegd op papier.
Zo kan het voorkomen dat u voorrang krijgt al komt u niet van rechts, simpel omdat het op dat moment wat beter uitkomt in de verkeerssituatie. Waar men echter niet op zit te wachten en ook niet op zal wachten is iemand die midden op zijn rijstrook blijft rijden op een éénbaansweg. Men is van mening dat de vluchtstrook ook goed te berijden is, dus men maakt hier dan ook gebruik van. Dus als de chauffeur achter u haast heeft en u wilt inhalen en u gaat niet aan de kant, ook niet op de vluchtstrook, zult u geconfronteerd worden met knipperende lichten en getoeter van degene achter u.

Zeker in het binnenland, kunt u zich wel eens afvragen of er hier ook aan autokeuring of APK wordt gedaan, Griekenland zit tenslotte ook in de Europese Unie al zou je dat door sommige pick up trucks niet zeggen. Men kent hier de KTEO, waar ook om de twee jaar de auto door de keuring heen moet. Dit was een overheids instantie, maar is inmiddels in de meeste gevallen geprivatiseerd.

Meer en meer wordt het eiland van geasfalteerde wegen voorzien. Hele heuvels worden er weggegraven om er voor te zorgen dat de weg mooi rechtdoor loop,maar voor een kenner is al snel duidelijk dat dan de kwaliteit van het wegdek er niet voor zorgt dat men de komende decenia hier zonder problemen zal blijven rijden. Altijd dus maar oppassen voor kuilen in de weg, ook al rijdt u bijvoorbeeld op de nieuwe New National Road.

Tenslotte willen wij u toch ook wel meegegeven dat de Grieken over een speciale gave beschikken. Zij weten namelijk eerder dan het stoplicht wanneer het groen wordt. Dit zullen zij ook aan u willen tonen. Dus niet bang zijn en in paniek geraken, een glimlach is de beste optie in dit geval.