Het noordelijk deel van de opgravingen van Gortys.

Op het noord terrein van Gortys ligt tegen de heuvel in de noordwestelijke hoek de akropolis, waarvan nog slechts enkele brokstukken te zien zijn. Iets lager liggen de resten van een theater. Binnen de omheining ligt aan de noordzijde het odeon, het overdekte theater.

Voor het odeon ligt de agora, met aan de zuidzijde de 6e eeuwse Titusbasiliek, vernoemd naar bisschop Titus, wie een leerling van Paulus zou zijn geweest die hier ook gepreekt zou hebben. De kerk is op het graf van de bisschop gebouwd.
De kerk werd in 828 na Christus door de verwoest, maar in 969 door de Byzantijnen herbouwd. Nu staat alleen het schip van de kerk nog overeind, maar dat geeft wel een indruk van de omvang van de kerk. Het is het oudste en belangrijkste Christelijke bouwwerk van het eiland. Het kleine museum bevat slechts één zaal met een aantal Romeinse beelden.

Opvallend is, dat er informatiebordjes bij de beelden hangen die in het Grieks én Italiaans opgesteld zijn. Dit laatste is minder vreemd wanneer men bedenkt dat de opgravingen in Górtys grotendeels door Italiaanse archeologen werden en worden uitgevoerd. In 1912 startte de archeoloog Pernier met het systematisch blootleggen van het terrein, nadat eerder twee andere Italianen, namelijk Halbherr en Fabricius de stad hadden ontdekt.

Een andere bezienswaardigheid op het terrein, waar een verhaal aan vastzit, is de plataan van Gortys.
Volgens de mythologie is dit de plataan waar Zeus met Europa de liefde heeft bedreven. Zeus was hierbij verkleedt als stier. Volgens de verhalen zijn hier dus koning Minos en zijn broertjes gemaakt.