Dikti gebergte met zijn plateaus.


De meest oostelijke bergketen op het eiland Kreta is die van het Dikti gebergte. De bergketen die vooral bekend is door de Lassithi hoogvlakte die er in gelegen is. Op deze hoogvlakte stonden ooit eens meer dan 10.000 windmolens die er voor zorgen dat het grondwater de akkers kon bevloeien.
Dit systeem is al zo’n 700 jaar geleden door Venetiaanse ingenieurs opgezet. Het was pure noodzaak want er was hongersnood in Venetië. De 200 jaar daarvoor was de vlakte onbewoond geweest, want diezelfde Venetianen hadden het tot verboden gebied verklaard.

Met de 2.148 meter hoge Spathi als hoogste punt is het de op 2 na hoogste berg van Kreta. Buiten het bekende Lassithi plateau zijn er ook nog de vlakte van Limnakaros en de hoogst gelegen vlakte van Omalos. Daar is alleen te geraken met een stevige 4×4 auto. Het is het terrein van de schapenherder die met zijn hond daar over zijn schapen en geiten waakt. Terug rijdend vanaf deze hoogvlakte richting zuidkust rijdt men nog door een van de laatste pijnboom bossen van het eiland.

Bovenal is het Dikti gebergte ook bekend door de Dikti grot. De grot waar volgens de mythologie Zeus zou zijn geboren en waar jaarlijks vele duizenden toeristen een bezoek aan brengen.